Ierse hockeysters schrijven historie met finaleplek WK

De hockeysters van Ierland hebben zaterdagmiddag historie geschreven door via een zege met shoot-outs op Spanje de finale van het WK te bereiken. Nooit eerder stond een Ierse sportploeg in de finale van een wereldtiteltoernooi. De prestatie van de Ierse ploeg leidde tot emotionele taferelen in het Lee Valley hockeystadion in Londen.

Bij de speelsters, coaches en fans vloeiden de tranen rijkelijk. In de betraande ogen stond het ongeloof geschreven. Alle spanning van de 60 minuten en de noodzakelijke shoot-outs kwamen er direct na afloop uit. Ierland in de finale van het WK hockey. Wie had dat ooit gedacht. Een sprookje dat nog jaren wordt herinnerd in Ierland.

Op de tribunes van de Lee Valley hockeystadion vierden tienduizend supporters feest. De groene formatie had de sympathie van alle aanwezigen. Iedereen gunde de amateurs van Ierland deze historische sportprestatie. Aan de andere kant zaten de Spaanse dames er volledig doorheen. Ze waren zo dichtbij.

Heerlijke duel

Spanje en Ierland waren tot nu toe beide een verrassing op het toernooi, maar blonken niet uit in spectaculair spel. In de halve finale was dat anders. Beide teams maakten er een heerlijke wedstrijd van. Ierland begon furieus en stond al na drie minuten op 1-0 door een benutte strafcorner van Anna O’Flanagan: 1-1. In de loop van het duel werd Spanje beter. Dat resulteerde na 39 minuten in de verdiende gelijkmaker. Het duel kon vervolgens beide kanten uit. Spanje was technisch de betere, maar het Ierse karakter en doorzettingsvermogen zorgde voor een gelijkwaardige strijd.

Op de tribunes leefden de supporters mee met beide teams en zorgden zo voor een heerlijke sfeer. Stil in het stadion werd het vervolgens bij de noodzakelijke shoot-outs. Daarin misten beide ploegen meer dan ze scoorden. Na elf shoot-outs lag het lot van de Ierse sportnatie in handen van Gillian Pinder. Zij maakt geen fout en schoot Ierland naar de finale. Daarin treft de groene formatie de winnaar van de andere halve finale tussen Nederland en Australië. De tegenstander van dat duel krijgt behalve de Ierse ploeg ook een vol stadion als tegenstander. Wat hoe het toernooi ook afloopt: Ierland is de lieveling van dit WK!

————————————-

Bekijk hieronder de live updates van het duel

Pinder scoort voor Ierland. IERLAND NAAR DE FINALE

Oliva mist.

Sudden death.

Lola Reira lift de bal over de keepster van Ierland. Wat een moment! 3-3

Chloe Watkins scoort de 3-2. Ierland op rand van WK-finale.

Carlota Petchame scoort buiten de tijd. Blijft 2-2.

Alison Meeke mist voor Ierland

Oliva ramt feilloos raak: 2-2

Upton mist voor Ierland

Beatrix Perez van Spanje mist.

O’Flanagan mist. Het blijft 2-1.

Anna O’Flanagan wordt van scoren afgehouden, maar ze vraagt een videoref aan. Ze krijgt gelijk en mag opnieuw nemen.

Begona Garcia mist

Roison Upton scoort 2-1, maar een videoref wordt aangevraagd door Spanje. Die wordt niet gehonoreerd.

Shoot-outs beginnen met Ierland vanaf de 23-meterlijn.

’60 Nog een minuut. Spanje zet nog een keer aan. Dit gaan shoot-outs worden.

’59 Strafcorner voor Ierland. Stadion is doodstil. Bal verdwijnt op miraculeuze wijze NIET in het doel. Het blijft 1-1.

’59 Ierland vraagt videoref aan voor strafcorner. Spanning giert door het stadion.

’58 Deirdre Duke strandt op keepster Maria Ruiz.

’56 Groen voor Oliva. Biedt dit mogelijkheden voor Ierland?

’53 Deze halve finale kan beide kanten op: Spanje en Ierland gaan tot het uiterste. De Spaanse dames zijn technisch beter, maar o wat is de wil om te winnen groot bij Ierland. Ze strijden voor elke meter, gesteund door de bijna 10.000 toeschouwers op de tribune die massaal op de hand van Ierland zijn.

’49 Doelpuntenmaakster Magaz slaat de bal over. Houden de Ieren stand?

De spanning is groot op het veld waar de thermometer inmiddels de dertig graden heeft aangetikt. In deze Spaanse temperaturen heeft de rode formatie de overhand.

’46 Begin vierde kwart.

’45 Einde derde kwart

Op die gelijkmaker valt niet veel af de dingen. Spanje is in de tweede helft de betere ploeg. De Ierse formatie heeft de massale steun vanaf de volgepakte tribunes keihard nodig om de finale te kunnen bereiken.

De Spaanse dames vieren de verdiende gelijkmaker. Foto: Koen Suyk

’39 1-1 Alicia Magaz brengt Spanje op gelijke hoogte.

’36 Corner voor Spanje, maar Ierland vraagt de videoref aan. Ierland krijgt gelijk. Geen corner, Ierse ploeg behoudt haar videoref.

’33 Vierde corner voor Ierland. De bal belandt in het doel, maar er is al gefloten voor een overtreding. Het blijft 1-0.

’31 Derde kwart is begonnen.

De Ierse dames staan alweer op het veld. Ze hebben er duidelijk zin in. Ze zijn nog 30 minuten verwijderd van een historische prestatie.

Einde tweede kwart. We gaan rusten.

’30 Derde corner voor Ierland. Bal wordt hard over de grond geslagen, maar vliegt naast.

’28 Ierland countert goed via O’Flanagan. De bal komt uiteindelijk bij Deirdre Duke die met haar backhand net naast slaat.

Carola Salvatella slaat de bal door haar benen, maar mist het doel. Gigi Oliva kijkt op de achtergrond toe. Foto: Koen Suyk

’22 Pass van Oliva op Salvatella die door haar eigen benen nu het Ierse doel aan de andere kant mist. Spanje zet aan.

Spanje neemt meer en meer het heft in handen onder de bezielende leiding van Gigi Oliva, de speelster van Kampong die niet qua lengte maar wel qua spel voor de rest uitsteekt. De Spaanse hoop is voor een groot deel op haar gevestigd. Maar de Ieren staan verdedigend goed.

’16 Start tweede kwart

Einde eerste kwart. Dat grotendeels werd gedomineerd door Ierland. Pas in de laatste minuten kwam Spanje iets meer opzetten.

’15 Eerste kans voor Spanje. Carola Salvatella slaat de bal net voor langs.

Anna O’Flanagan is dichtbij haar tweede treffer voor Ierland. De Spaanse keepster Maria Ruiz redt. Foto: Koen Suyk

’11 Tweede corner voor Ierland. De Spaanse ploeg is gewaarschuwd. Ondanks een slechte stop is O’Flanagan weer dichtbij een treffer. Het blijft 0-0 in deze lekker halve finale.

‘8 De sfeer op de tribunes is geweldig. De Ieren hebben massaal de kaarten de Engelsen gekocht, die donderdag door Nederland werden uitgeschakeld. Gesteund door de in groen uitgedoste fans heeft Ierland het overwicht.

Vreugde bij Ierland na de 1-0 van Anna O’Flanagan. Foto: Koen Suyk

Het is de tweede treffer voor O’Flanagan, die afgelopen seizoen bij Bloemendaal speelde en komend seizoen voor Pinoké uitkomt.

‘3 1-0 voor Ierland. Cornervariant wordt door Anna O’Flanagan tot goal gepromoveerd. Lekker begin. 

‘3 Eerst corner voor Ierland na shoot in de cirkel bij Spanje. Beide ploegen scoren niet gemakkelijk dus laten we hopen op een snelle treffer.

‘0 We zijn begonnen

Het hockeystadion is al redelijk gevuld als de speelsters van Ierland en Spanje het veld betreden.


8 Reacties

 1. frank-hagemans

  Dit is helaas geen reclame voor hockey. De tournooicommissie heeft een slechte beurt gemaakt door een eenzijdige pouleopzet. De finale wordt een lachertje.

 2. robvisser

  Het zou goed kunnen dat het een minder spannende finale oplevert, maar prachtig dat zo'n land zo ver kan komen. Een inspiratie voor andere kleine hockeylanden. De ene helft van de poule was een stuk zwakker omdat dit pad door de organisatie voor Engeland was gebaand. Maar die werden (verrassend) tweede in de poule en nu kon Ierland profiteren.

 3. rudi wortmann

  Gillian Pinder is de naam. Frank Hagemans hoe kan je dit nu zeggen? Ierland als groepswinnaar, denk je echt dat de toernooi directie daar rekening mee heeft gehouden? Italië als tweede? Leuk verwoord Rob V , Ierland een land waar Nederland in de afgelopen jaren geen enkele keren tegen wilde sparren omdat het te zwak werd gevonden staat straks misschien eindelijk wel tegen hun in de finale. Dit geweldig voor het hockey hier in Ierland.

 4. lexi-b

  Een paar jaar geleden heb ik een donatie gegeven aan de Ierse bond na een oproep op hockey.nl Dat heeft blijkbaar vruchten af geworpen :-) Ik vind het super voor de Ieren. De technische staf van Oranje heeft ongetwijfeld al hun wedstrijden geanalyseerd, en zullen hen zeker serieus nemen.

 5. circlestorm69

  Hebben Ierland en Oranje al wel eens tegen elkaar gespeeld?

 6. folkertjanssen

  Op het EK 2013 werd het 6-0 voor Nederland. In ieder geval nog niet veel geschiedenis...

 7. adrievandeparel

  Nederland heeft 5x gewonnen van Ierland, 4x met 6-0 en 1x met 4-0. HEEL VEEL SUCCES ! Snel scoren en WINNEN !

 8. giotazz

  Hoezo geen spannende finale, is een wedstrijd opzich. Resultaten uit het verleden gelden niet. Vergeet niet Ierland heeft niets te verliezen , Nederland des te meer. En onderschatting ...... Hoop dat een leuke wedstrijd wordt.


Wat vind jij? Praat mee...