Recordhouder Australië winnaar laatste Champions Trophy

De mannen van Australië zijn zondagmiddag in Breda winnaar geworden van de Rabobank Champions Trophy 2018. De Kookaburras versloegen in de finale India, na een 1-1 eindstand, via shout-outs. De Australische ploeg gaat de geschiedenisboeken in als de laatste winnaar en recorderhouder (vijftien titels) van de prestigieuze Champions Trophy. Het evenement verdwijnt na 37 edities van de internationale hockeykalender.

De finale was een herhaling van de vorige editie in 2016. Ook toen was Australië via shoot-outs te sterk. Australië ging zondag als favoriet de finale in. De ploeg van coach Colin Batch haalde in de vijf poulewedstrijd al tien punten. India bereikte de finale door zaterdag in de laatste poulewedstrijd met 1-1 gelijk te spelen tegen Nederland, dat zondagmiddag beslag legde op de derde plek door Argentinië te verslaan.

India toonde in de finale dat de Aziatische ploeg definitief de aansluiting heeft gevonden bij de wereldtop. De basis daarvan werd gelegd door Roelant Oltmans, die jarenlang aan het roer stond bij India maar vorig jaar werd ontslagen. Sjoerd Marijne was korte tijd zijn vervanger, maar de Nederlander moest onlangs plaats maken voor de Indiër Harendra Singh. Die heeft van India een stugge ploeg gemaakt, die vanuit een gesloten verdediging voorin het technische surplus probeert te benutten. Ook de Australiërs hadden het daar knap lastig mee in de finale die in Breda voor volle en sfeervolle tribunes werd gespeeld.

Australië had weliswaar het betere van het spel, maar kon voorin het verschil lange tijd niet maken. Toch waren het Aussies die in het tweede kwart op voorsprong kwamen. Blake Govers, oud-speler van Bloemendaal en in de pouleduels ook al drie keer trefzeker, benutte de eerste de beste strafcorner: 1-0.

Erg onder de indruk was India niet door deze tegenslag. In het derde kwart namen de Indiërs brutaal het heft in handen. De beloning volgde in de vorm van een treffer van de stick van Vivek Pradad: 1-1. Er waren toen 42 minuten gespeeld. Drie minuten later leek India zelfs op voorsprong te komen, maar een schot van Dilpreet uit de draai werd door doelman Lovell knap gered.

Het was de opmaat van een heerlijk vierde kwart. Daarin drong India Australië terug, kreeg diverse mogelijkheden maar de onverzettelijke Kookaburras hielden stand en bleven gevaarlijk in de counters. Treffers vielen er uiteindelijk niet meer, waardoor shoot-outs noodzakelijk waren om een beslissing te brengen. Daarin was Australië overtuigend te sterk voor India, dat daardoor de Champions Trophy nooit zal winnen.

Australië en India stonden zestien keer eerder tegenover elkaar tijdens de Champions Trophy. Australië won elf keer. India zegevierde slechts tweemaal. Deze wedstrijd is een herhaling van de finale van de Champions Trophy van 2016. Het duel in Londen eindigde destijds doelpuntloos waarna Australië via de shoot-outs de titel ten koste van India veroverde (3-1).

Lees hieronder de wedstrijdupdates terug.

Jeremy Edwards scoort voor Australië 3-1

Manpreet scoort voor India 2-1

Tom Craig mist voor Australië 2-0

Lalit Upadhyay mist voor India 2-0

Swann mist voor Australië 2-0

Harmanpreet mist voor India 2-0

Beale scoort voor Australië 2-0

Sardar mist voor India 1-0

Zalewski scoort voor Australië 1-0

Einde van de speeltijd. We krijgen shoot-outs. Gezien de kansenverhouding mag Australië het meest blij zijn met deze uitkomst.

’57 Sunil komt dankzij een sterke technische actie de cirkel in, maar Manpreet mist de uitgelezen kans bij de tweede paal.

’53 Dilpreet draait prachtig weg bij zijn directe verdediging, maar zijn schot is door het midden en wordt gered door Lovell.

’52 Opnieuw Manpreet met een dieptepass. Hij levert ze constant net iets te hard af.

’49 Het is India dat aanvalt. Af en toe countermogelijkheden voor Australië. Krijgen we shoot-outs?

Einde Q3

’45 Mandeep met een schot uit de draai. Prima redding Lovell.

’44 Manpreet met een dieptepass. Mandeep kan er niet bij.

’43 Tom Craig met een rush over driekwart van het veld. Hij is sneller dan de Indiërs, maar op kop cirkel mist zijn backhandschot richting. Gaat hoog over.

’42 En in overtal scoort India de 1-1! Het is Vivek Prasad die afrondt na een paar keer goed doortikken in de Australische cirkel.

’41 Groen voor Zalewski voor het wegspelen van de bal na het fluitsignaal.

’37 India raakt de paal! Daar komt Australië goed weg.

’35 India kiest in hun vierde corner voor een variant met een turn, maar die mislukt.

’31 Dilpreet kiest in een dreigende situatie van India voor een dieptepassje. Komt niet aan.

Het is rust

’29 Zalewski vuurt een schot van kop cirkel. Sreejesh Parattu redt met de handschoen. Sardar verdedigt bij de afvallende bal.

’24 Grote kans voor Kleinschmidt, maar uitstekende redding van Sreejesh Parattu. Eerste corner voor de Kookaburras. Govers scoort. 1-0. Was een houdbare bal, maar via de handschoen van Sreejesh Parattu verdwijnt de bal in het doel.

’23 Opnieuw Blake Govers die gevaarlijk dicht bij het Indiase doel komt. Maar opnieuw verdedigt India netjes en komt er geen kans.

’18 Corner nummer 3 voor India. Prima uitgelopen door Australië.

’16 Sunil kan vrij uithalen, maar via een Australische stick gaat de bal hoog over.

Einde Q1

’15 Govers mag ver komen, maar niet tot het goal. Keurig verdedigd. Lange corner.

’13 Kans voor de 18-jarige Dilpreet! Zijn backhand gaat richting de verre hoek, maar Lovell redt met de klomp. Vervolgens onderschept Manpreet het uitverdedigen en komt een eind in de cirkel, maar hij wordt afgestopt.

‘8 Nieuwe corner voor India. En opnieuw is de aangeef niet goed. Is het veld droog of is het de spanning bij de Indiërs?

‘8 Strafcorner voor India na een succesvolle videoref. Aangeef is niet goed en gevaarlijk wordt het niet.

‘7 De uitgelezen kans voor Daniel Beale om de 1-0 te maken. De voorzet van Aaron Kleinschmidt is op maat, maar Beale valt in de bal en krijgt hem niet onder controle.

‘6 Ook India is inmiddels gevaarlijk geweest in de cirkel, maar ook Tyler Lovell staat goed op te letten.

‘1 Australië start direct met een aanval, maar keeper Sreejesh Parattu zit er nog tussen.

 

Startopstelling Australië: Tom Craig, Eddie Ockenden, Jake Whetton, Tim Howard, Aran Zalewski, Matthew Swann, Daniel Bale, Tyler Lovell, Trent Mitton, Tim Brand, Jeremy Hayward

Wissels: Lachlan Sharp, Jake Harvie, Jeremy Edwards, Johan Durst, Blake Govers, Aaron Kleinschmidt, Flynn Ogilvie

Startopstelling India: Harmanpreet Singh, Dilpreet Singh, Jarmanpreet Singh, Kumar Surender, Manpreet Singh, Sardar Signh, Lalit Upadhyay, Sreejesh Parattu, Varun Kumar, Sunil Sowmarpet, Vivek Prasad

Wissels: Simranjeet Singh, Mandeep Singh, Krishan Pathak, Birendra Lakra, Chinglensana Kangujam, Amit Rohidas, Ramandeep Singh

 


15 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  waar is de livestream?!!?

 2. LauraDuijn

  Ik kan het ook al nergens vinden

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Echt bizar dit...

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Ok het is wel op de NOS..

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  India speelt goed! Een van de favorieten voor het WK, wordt een druk speelveld met Australie, Duitsland, Belgie, Nederland en Argentinie...

 6. robvisser

  Zelf niet gezien, maar India mocht sowieso niet klagen dat het de finale haalde, als je de wedstrijd tegen Nederland zag (incl. de omstreden afgekeurde goal). Australië is het sterkste team.

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  @RobV Zeker niet! India had verdiend om de finale te winnen, zeker op basis van de laatste 2 kwarten. India is op dit moment een betere ploeg dan Nederland en zal op het WK nog sterker (en slimmer) zijn.

 8. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen India heeft het voordeel dat ze in Nederland in alle rust en in goede gezondheid hun wedstrijden kunnen spelen. De omstandigheden in India zijn van dien aard dat maar weinig buitenlandse ploegen gezond zullen blijven tijdens het toernooi. Een van de redenen waarom je je afvraagt waarom daar zo'n toernooi wordt gehouden. Dat is natuurlijk in het voordeel van India, maar normaal gesproken zijn ze geen favoriet, dit was een eenmalige uitschieter denk ik. De Belgen zullen ook wel beter presteren daar en Nederland was gelijkwaardig aan India en mist nu nog belangrijke spelers.

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Rob, tijd om zelf eens naar India af te reizen in plaats van alleen maar voor ingenomen stellingen te poneren over een land dat je niet kent!

 10. robvisser

  Hoe bedoel je? De een na de andere buitenlandse ploeg word er ziek tijdens toernooien. Ik hoef niet speciaal af te reizen om dat te constateren. Het nieuws gaat snel over de wereld tegenwoordig. Het laatste toernooi in India was het ook weer raak.

  1. circlestorm69

   Eigen koks meenemen, geen vlees of vis eten, en alleen uit flesjes water drinken. Dat scheelt al wen hoop. Maar hygiëne zal daar altijd een probleem blijven.

 11. luchtisblauwgrasisgroen

  @Rob: eerst geef je aan dat de scheidsrechter het niet had overleefd als hij een zelfde keuze in India had gemaakt, daarna trek je India als locatie in twijfel omdat er in het verleden teams ziek geworden. In 1996 speelde NL de finale tegen Pakistan in India en won, was er toen ook een probleem? 🙄

  1. bombaliali

   Dus dat het die keer goed is gegaan betekent dat het altijd goed gaat? De gebrekkige hygiëne is al vele malen onderschreven door teams die daar last van hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse reserve doelman die mee moest doen als veldspeler omdat er te veel spelers ziek waren geworden.

 12. robvisser

  Heel veel hockeyteams balen van de situatie in India, je ontkomt niet aan ziekte daar. Het is allesbehalve ideaal en in zekere zin een vorm van competitievervalsing. Ook toeschouwers willen graag de beste teams in hun sterkste bezetting zien spelen. India is natuurlijk in het voordeel hierdoor, afwachten hoeveel invloed het deze keer heeft op het verloop van het toernooi.

 13. MickH

  Jongens, waar hebben we het hier over in godsnaam? Ingehuurd door Caldas om de aandacht weg te houden van zijn succesvolle beleid de afgelopen 4 jaar?:)


Wat vind jij? Praat mee...