Spaanse coach geeft persconferentie vanuit quarantainehotel

Een rare gewaarwording op de persconferentie na afloop van het duel tussen de dames van Spanje en Nieuw-Zeeland. Achter de tafel zitten voor Spanje Maria Lopez en Gigi Oliva. De oud-speelster van Kampong houdt haar smartphone in de lucht. Op het scherm zijn van een afstand de blonde lokken zichtbaar van Adrian Lock, de coach van Spanje.

De Engelsman in Spaanse dienst doet zijn analyse van de wedstrijd digitaal vanuit zijn hotelkamer. Dat is niet uit luiheid, maar op last van de Japanse overheid en het IOC. Lock werd eerder deze week positief getest op corona en zit sindsdien in quarantaine.

Hij staat onder een strikt regime en mag fysiek met niemand contact hebben. Een situatie waarmee Lock best vrede had kunnen hebben als hij ervan overtuigd was dat hij inderdaad is besmet met COVID-19. Maar Lock betwijfelt dat ten zeerste en wordt daarbij gesteund door medici van de Spaanse bond.

Restanten virus

‘Ik heb in de aanloop naar de Spelen corona gehad. Onze experts zeggen dat er zeer waarschijnlijk nog restanten van het virus in mijn lichaam zitten, die zorgen voor een positieve testuitslag’, zo vertelt Lock via de telefoon, die Oliva tegen de microfoon in de persruimte houdt. Digitaal vanaf een andere plek zorgt een Spaanse vertaalster ervoor dat de woorden van Lock ook voor de niet aanwezig Spaanse media verstaanbaar is. Het zorgt voor een bijzonder tafereel in de persruimte van het Oi Hockey Stadium in Tokio.

Gigi Oliva en Maria Lopez en online, coach Adrian Lock, die in quarantaine verblijft. Foto: Koen Suyk

De Spaanse bond doet er samen met de medici alles aan om te bewijzen dat Lock ‘onschuldig’ in quarantaine zit, vertelt de coach. ‘Ik snap dat er regels zijn en ik wil niemand in gevaar brengen. Maar als onze medici ervan overtuigd zijn dat ik geen corona heb, hoor ik niet in quarantaine. We zijn nu afhankelijk van het IOC en de Japanse autoriteiten. Ik heb er vertrouwen in dat wij kunnen aantonen dat ik geen corona heb en ik weer naar buiten mag. Ik wil graag weer bij het team aansluiten.’

Digitaal

Tot die tijd is Lock genoodzaakt om zijn team digitaal te begeleiden. Zo doet hij de teambesprekingen online en volgt hij ook de wedstrijden via het computerscherm. Woensdagmorgen in Japan was dat dus voor het cruciale duel tegen Nieuw-Zeeland. De Spanjaarden kwam in die wedstrijd met 0-2 voor, de kiwi’s scoorden in het derde kwart de 1-2 en gingen op jacht naar de gelijkmaker. Op zijn kamer in het quarantainehotel stierf Lock, die in nauw contact stond met de Spaanse bank, in de slotfase duizend doden.

Het was verschrikkelijk. Vooral omdat de stream veertig seconden achter liep. Lock over het volgen van de wedstrijd van zijn Spaanse ploeg

‘Het was verschrikkelijk. Vooral omdat de stream veertig seconden achter liep. Elke keer als ik wat wilde doorgeven, was de situatie allang voorbij. Dit wil ik niet nog een keer meemaken.’

Als de persconferentie voorbij is, lopen Oliva en Lopez van het podium. Gezamenlijk zwaaien ze even via het scherm nog een keer naar hun coach.


Wat vind jij? Praat mee...