Maartje Paumen kijkt uit naar haar eerste play-offs in België

Hockeyicoon Maartje Paumen staat komend weekend met haar ploeg Royal Antwerp voor het eerst in haar leven in de halve finale van de play-offs om het Belgisch landskampioenschap. Het is de beloning voor een avontuurlijk seizoen bij onze zuiderburen, waarin het even duurde voordat de voormalige aanvoerder van Oranje en Den Bosch haar draai had gevonden.

‘Ik heb enorm veel zin in komend weekend. De verschillen in onze competitie zijn klein, we zijn zeker niet kansloos. Laat ik duidelijk zijn. Ik wil absoluut kampioen van België worden’, klinkt het vertrouwd uit de mond van Paumen, die een dag voor de eerste belangrijke wedstrijd tegen Braxgata uit Boom al in de playoff-stemming is.

Ik heb tijd nodig gehad om m’n draai te vinden. Maartje Paumen

Vorige week maakte het strafcornerkanon haar eerste velddoelpunt van het seizoen. In de laatste reguliere competitiewedstrijd lobte ze de bal half vallend in het doel. Een teken dat ze goed in haar vel zit, beter dan in het begin van haar avontuur in België.

‘Ik heb tijd nodig gehad om m’n draai te vinden. Zowel binnen als buiten het veld moest ik m’n teamgenoten leren kennen. Bij Den Bosch wist ik precies wat ik aan iedereen had. Waar ik moest lopen om iemand aan te kunnen spelen en hoe ik de bal terug kon verwachten. In het begin van het seizoen heb ik absoluut niet gebracht wat je van mij mag verwachten.’

Maartje Paumen tijdens een training van Royal Antwerp met rechts coach Sofie Gierts, die Paumen verleidde tot een avontuur in België. Foto: Willem Vernes 

Ommekeer na de winterstop

De resultaten van Royal Antwerp – dat jaarlijks meedraait in de top van de competitie en zes keer landskampioen is geworden – vielen de eerste competitiehelft door de vele gelijke spelen tegen. Tijdens de winterstop stond de ploeg buiten de top vier, die recht geeft op deelname aan de play-offs. De ommekeer kwam na de winterstop.

Illustratief is een wedstrijd op vrijdagavond tegen Dragons, een directe concurrent in de strijd om de vierde plek. Tien minuten voor tijd kwam Antwerp op een 2-1 achterstand, maar de ploeg van Paumen vond het heilige vuur en stapte met een 3-2 overwinning als winnaar van het veld. Daarna werden de laatste drie beslissende wedstrijden gewonnen, waardoor Antwerp als nummer vier de play-offs ingaat.

Terug op niveau

Paumen: ‘Na de winterstop hebben we grote stappen gemaakt. Het belangrijkste is dat we zijn gaan knokken op de momenten dat we achterstonden. We zijn extra energie gaan geven. Vechthockey gaan spelen. Dat spreekt mij enorm aan. Als het niet mooi kan, dan maar lelijk.’

‘Ook ik zit beter in m’n vel’, vervolgt Paumen. ‘Ik ben terug op niveau. Ik wil niet zeggen op mijn niveau van vroeger, want ik ben niet meer zo goed als ik in de gloriejaren. Maar ik heb de tweede competitiehelft wel iets extra’s kunnen brengen. Ik ben het spelletje weer leuk gaan vinden. Ik vind het alleen leuk als het goed gaat’, aldus Paumen, die na de play-offs beslist of ze haar avontuur in België met een jaar verlengt of niet.

Maartje Paumen hervond in de tweede competitiehelft het plezier in het spel na een moeizaam begin bij haar nieuwe club. Foto: Willem Vernes

Ik zou liegen als ik zeg dat ik voor deze play-offs net zoveel spanning voel als ik mijn tijd bij Den Bosch. Maartje Paumen

Zaterdag om 12.00 uur speelt Antwerp de eerste halve finale thuis tegen Braxgata. De return is op zondag, ook om 12.00 uur. Er wordt gespeeld in het Champions League-systeem: de ploeg die over twee wedstrijden het vaakst scoort, gaat naar de finale. Het zal lastig worden voor Antwerp, want Braxgata is de enige tegenstander waarvan de ploeg van Paumen in de reguliere competitie heeft verloren.

‘De stemming is anders dan ik gewend ben van Den Bosch. Daar draaide onze whatsappgroep maanden voor de play-offs al op volle toeren. Bij Den Bosch was veel meer druk. Zoveel mensen die iets van ons verwachtten, omdat we al zo vaak kampioen waren geworden. We waren altijd de favoriet. Nu zijn we de nummer vier. Ik zou liegen als ik zeg dat ik net zoveel spanning voel als ik mijn tijd bij Den Bosch. Maar deze play-offs wil ik absoluut winnen.’

Lees ook


4 Reacties

 1. vostammer

  Ik weet uit goede bron dat Maartje na een gewenperiode ook op persoonlijk vlak goed is gevallen in het team. Ze heeft de scherpe randjes van haar Hollandse mentaliteit (overspontaan en tikkeltje arrogant) een beetje bijgeveild , is zich gaan realiseren dat Belgie echt een ander land is (waar Frans zeker binnen het hockey zeer belangrijk is bv), en is meer vriendin geworden van haar medespeelsters dan “iemand die het allemaal wel even zal vertellen”. Ook is het openlijk uitkomen voor haar geaardheid een enorme steun in de rug voor veel andere meiden in het Belgische hockey. Hulde voor Maartje!

 2. Kiemthin

  Hulde voor de auteur Marco van Nugteren! Op de Belgische sites (rahc.be en hockey.be) is het nog een beetje behelpen, maar zo’n artikel praat ons allemaal weer bij over de verrichtingen en gedachten van onze topper!

 3. robvisser

  @Lostammer@gmail.com Het is een beetje dubbel natuurlijk. Ik neem toch aan dat ze ook is gehaald vanwege haar ervaring en de toegevoegde waarde die ze op dat gebied heeft? Maar dan ben je in België dus 'een Nederlander die het allemaal wel even zal vertellen' ? Jammer dat men daar zo naar kijkt.

 4. vostammer

  @robv. Idd, een Nederlander in Belgie (en zeker in Vlaanderen) loopt op een dun koord (niet dat ie dat altijd zelf in de gaten heeft). Er wordt van hem of haar zelfvertrouwen en initiatief verwacht, maar zonder botheid en arrogantie. Maartje heeft die balans heel goed en vlot gevonden. Er is veel wederzijds respect, en het helpt dat Antwerpen een paar meiden heeft die zelf ook een aardig balletje kunnen slaan.


Wat vind jij? Praat mee...