Mannen Nieuw-Zeeland plaatsen zich voor WK 2018

Zonder te spelen hebben de mannen van Nieuw-Zeeland zich geplaatst voor het wereldkampioenschap van 2018 in Bhubaneswar in India. De Black Sticks zijn het twaalfde land dat gekwalificeerd is voor het toernooi.

Nieuw-Zeeland heeft de kwalificatie te danken aan het feit dat Canada en Argentinië de finalisten zijn van de Pan Amerika Cup. De winnaar van dat toernooi verdient een plaatsje voor het WK 2018. Omdat zowel Canada als Argentinië reeds een ticket op zak had, gaat de plek naar Nieuw-Zeeland, dat het hoogst gerangschikte land van de HWL3-toernooien is. De Kiwi’s werden zesde in Johannesburg.

Met de kwalificatie van Nieuw-Zeeland, de mondiale nummer 8, voor het WK zijn de twaalf reeds geplaatste landen eveneens de nummers 1 tot en met 12 op de FIH-ranglijst.

De resterende vier WK-deelnemers worden bepaald door de vier continentale kampioenschappen. Indien de winnaar van een continentaal kampioenschap zich reeds geplaatst heeft, wordt het ticket doorgeschoven naar het volgende nog niet geplaatste land dat het hoogst eindigde op de HWL. Dat zijn in volgorde: Pakistan (14), Frankrijk (16), China (18) en Egypte (19).

Pakistan en Frankrijk lijken goede papieren te hebben. De kans dat een ander land dan Nederland, Engeland, België, Duitsland, Spanje of Ierland het EK wint lijkt gering. Daarnaast is het Oceanisch kampioenschap meestal een prooi voor de Australiërs en in enkele gevallen Nieuw-Zeeland.

China’s kansen liggen op het Aziatisch kampioenschap, waar ze de hoger gerangschikte landen India, Maleisië, Pakistan, Zuid-Korea en Japan achter zich moeten laten óf moeten hopen dat één van die eerste drie landen dat toernooi wint. Omdat er nog geen enkel Afrikaans land geplaatst is, is het Afrikaans kampioenschap in de praktijk de enige mogelijkheid op plaatsing voor Egypte. Hun voornaamste concurrent in dat toernooi is Zuid-Afrika (15).

Wereldkampioenschap Mannen

24 november – 16 december, Bhubaneswar India

1 India (6) Gastland
2 Nederland (4) Nr. 1 HWL3 Londen
3 Argentinië (1) Pan-Amerikaans kampioen
4 Engeland (7) Nr. 3 HWL3 Londen
5 Maleisië (12) Nr. 4 HWL3 Londen
6 Canada (11) Nr. 5 HWL3 Londen
7 België (5) Nr. 1 HWL3 Johannesburg
8 Duitsland (3) Nr. 2 HWL3 Johannesburg
9 Australië (2) Nr. 3 HWL3 Johannesburg
10 Spanje (9) Nr. 4 HWL3 Johannesburg
11 Ierland (10) Nr. 5 HWL3 Johannesburg
12 Nieuw-Zeeland (8) Nr. 6 HWL3 Johannesburg
13
14
15
16

 


Wat vind jij? Praat mee...