Marijne bondscoach dames India: ‘Omslag maken naar modern hockey’

Na Hans Streeder werd deze week ook bekend dat Sjoerd Marijne aan de slag gaat voor de Indiase hockeybond. De voormalig coach van Oranje-Zwart en Amsterdam heeft een contract voor vier jaar getekend bij de Indiase bond. Hij begint aan zijn tweede termijn als bondscoach in het internationale vrouwenhockey. Tot en met de Spelen in Tokio in 2020 neemt hij de Indiase dames onder zijn hoede.

Nadat Marijne in 2015 ontslagen werd bij de Oranje Dames, was de Brabander enige tijd niet meer actief als coach. Het gevoel was weg, legt hij uit. ‘Mijn plezier in trainen en coachen was behoorlijk afgenomen door alles wat er was gebeurd.’

In november 2016 maakte hij zijn rentree op de velden in China.  ‘Toen heb ik twee keer drieëneenhalve week in China een team voorbereid op de National Games. Ik had het zo ontzettend naar mijn zin, dat de kriebel om te coachen terugkwam.’

Roelant Oltmans

Het eerste contact met India werd logischerwijs vanuit Roelant Oltmans gelegd, bondscoach bij de Indiase mannen. Daarna doorliep Marijne de officiële procedure. Zodra zijn visum binnen is, vertrekt hij naar India om aan de slag te gaan met de huidige nummer 12 van de wereld. ‘Door China wist ik weer hoe leuk ik het vind om het maximale uit de potentie van mensen en groepen te halen. Ik heb de Indiase dames in actie gezien op de Spelen. Ik weet dat ze veel potentie hebben, maar natuurlijk is er nog een aantal dingen dat beter kan. Ze spelen nog het oude hockey: veel lopen met de bal en qua fitheid is er ook nog wat winst te behalen. Het is een uitdaging om met de dames aan de slag te gaan.’

De Indiase mannen hebben onder leiding van onder anderen Roelant Oltmans al de stap naar het moderne hockey gezet. India onder 21 liet op het WK in december zien een bijzonder fitte ploeg te zijn. Marijne kan de mannen als voorbeeld voor de vrouwen gebruiken. De faciliteiten zijn er in ieder geval. ‘We kunnen met de dames mee gaan in die ontwikkeling. Hopelijk kunnen we over een paar maanden ook terecht op het trainingscomplex in Bangalore.’ In het hockeygekke India is volgens Marijne ook voldoende aandacht voor het nationale damesteam.

Erik Wonink

Keiharde doelstellingen zijn er niet. ‘Het is duidelijk dat ik er niet heen ga om twaalfde te blijven. Maar ik wil eerst even rustig inventariseren, voordat ik allerlei dingen ga roepen’, verklaart Marijne. Hij neemt de Nederlander Erik Wonink, voormalig coach van Nijmegen, mee als assistent.

Zodra Marijne aankomt in Bhopal starten hij en zijn nieuwe ploeg de voorbereiding op de Hockey World League II in Vancouver in Canada. De bondscoach wisselt intensieve trainingsperiodes, waarin hij zes dagen per week traint, af met korte periodes in Nederland, bij zijn gezin. ‘Door FaceTime is de wereld tegenwoordig gelukkig een stuk kleiner. Toen ik China zat, had ik elke dag tijdens het ontbijt een live-verbinding met mijn familie. Mijn gezin weet inmiddels dat dit erbij hoort met het werk dat ik doe.’


8 Reacties

 1. patrick-kl

  Film aanrader: chak de india. Gaat over het indiase dameshockey. Te bekijken op YouTube

 2. gijssegers

  Terecht, gegund en verdiend!

 3. Topkeepertje

  Vreemd dat mijn stukje verdwenen is ?

  1. Topkeepertje

   Nogmaals : Sjoerd is de zoveelste "top"trainer die Nederland verlaat , waardoor andere landen sterker worden en wijzelf minder worden . Hoe komt het dat "top" trainers Nederland verlaten ? Ik zou graag weten wat hiervan de oorzaak is , worden ze hier slechter betaald , kunnen ze hier hun ei niet kwijt , worden ze hier niet genoeg gewaardeerd ? Het lijkt me verstandig dat de KNHB dit wel graag zou willen weten .

 4. ton-goderie

  Goed dat het gevoel er weer is. Wens Sjoerd veel plezier en succes toe !!!

 5. misha-van-oostveen

  Het is hem meer dan gegund. Ook zijn assistent natuurlijk. Is toch ook de technische man bij Den-Bosch? Ik ben benieuwd wie hem gaat opvolgen.

 6. robvisser

  Het is hem van harte gegund. Zelf ben ik er nog steeds van overtuigd dat hij het bij de Oranjedames beter had gedaan dan Alyson Annan als hij de kans had gekregen. Ik denk dat er vooral persoonlijke redenen waren waarom speelsters liever niet met hem verder wilden en inmiddels is wel gebleken dat dit in de topsport niet altijd een goede raadgever is. Annan heeft in ieder geval beslist niet kunnen waarmaken dat zij in sportief opzicht de betere keuze was.

  1. Topkeepertje

   Ik ken Sjoerd het meeste van Jong Oranje Jongens en op mij maakte hij een hele goede indruk : een man met visie (tactisch) en dat kun je van de meeste Hoofdklasse trainers niet zeggen . Dat ze hem van de Oranje Dames af hebben gehaald is m.i. zowiezo een grote fout geweest , je moet iemand n.l. wel de kans geven zich te ontplooien en mede het team . De ware reden zullen we wel nooit te weten komen . Succes Sjoerd .


Wat vind jij? Praat mee...