Marijne hoopte stiekem dat India niet won, maar gelijkspeelde

Vijf seconden voor tijd zag Sjoerd Marijne het nog bijna misgaan tegen de Verenigde Staten (1-1), die de bal in een laatste wanhoopspoging nog één keer voor het doel van India slingerden. Een tegentreffer had uitschakeling betekend. Maar de bal stuiterde ternauwernood voorbij de tweede paal, waardoor India naar de cross-overs gaat en Marijne zelfs al voorzichtig over de halve finale wil spreken.

In het interview na de wedstrijd schoot Marijne in de lach toen de ingewikkelde rekensom ter sprake kwam over met hoeveel Engeland later die avond van Ierland moest verliezen zodat India niet derde, maar tweede van de poule zou worden. Marijne gaf eerlijk toe dat hij helemaal geen tweede wilde worden. Met een derde plaats zou India na de cross-over-wedstrijd tegen Italië het verrassende Ierland in de kwartfinale treffen en Nederland ontlopen.

‘Daarom is dit gelijkspel tegen de VS beter voor ons dan wanneer we hadden gewonnen. Zo eerlijk moet ik zijn. Met een overwinning waren we waarschijnlijk tweede geworden en zouden we in de kwartfinale eventueel tegen Nederland moeten. Dan was het heel moeilijk geworden. Daarom ga ik nu hard juichen voor Engeland’, zei Marijne enkele minuten voordat het duel van Engeland tegen Ierland begon.

Omdat Engeland uiteindelijk met 1-0 won, kreeg de oud-bondscoach van de Oranje Dames zijn zin. ‘Nu spelen we eerst tegen Italië en daarna tegen Ierland. We hebben met India een serieuze kans om de halve finale te bereiken. Als dat gebeurt, staat heel het land op z’n kop.’

Vreugde bij India na het bereiken van de cross-overs Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Marijne kreeg het met een aantal Indische verslaggevers flink aan de stok

Het bereiken van de cross-overs is al een fantastische prestatie voor India, dat voor het WK in de Indische media flink wat kritiek te verduren kreeg. Marijne heeft er onderhand schoon genoeg van. Na het gelijkspel tegen de Verenigde Staten kreeg hij het aan de stok met de Indische verslaggever en ook na de tweede groepswedstrijd tegen Ierland (0-1) raakte hij in een nogal verhitte discussie met een verslaggever van India, die hij dringend adviseerde de beelden eens terug te kijken. Nadat de boel door medewerkers van de FIH moest worden gesust, liep hij uiteindelijk hoofdschuddend en in zichzelf mopperend weg.

Marijne verleidde zich na het knappe 1-1 gelijkspel tegen Engeland in de eerste poulewedstrijd ook al tot het versturen van een tweet waarin hij de kritiek van de Indische media aanhaalde. ‘Trots op mijn team en staf na deze eerste wedstrijd. Ik hoop dat de mensen in India de goede dingen kunnen zien in plaats van te adviseren wat beter moet. Ze spelen gelijk tegen de olympisch kampioen. Ze verdienen beter’, twitterde Marijne.

‘Ik zou willen dat de dames meer gewaardeerd worden in de Indische media. In India is het alles of niks. Als we winnen, ben ik de beste coach van de wereld en is het team het beste team van de wereld. Maar als we verliezen, is alles opeens slecht. Ze kijken niet naar de realiteit. Ze schrijven daar zoveel. Dat is niet te vergelijken met Nederland. Het is een beetje voetbalachtig. Die tweet verstuurde ik omdat ik hoop dat de media die meiden meer gaan staan steunen. Dat ze ook eens naar de goede dingen gaan kijken,’ zei Marijne, die in mei werd teruggezet van de mannen- naar de vrouwenploeg.

Sjoerd Marijne langs de lijn. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Asian Games belangrijker dan het WK

Met het bereiken van de cross-overs en het uitschakelen van de Verenigde Staten, die na het bereiken van de halve finale van het WK van 2014 dit toernooi behoorlijk tegenvielen, heeft Marijne de komende weken waarschijnlijk weer een beetje krediet bij de Indische media. Maar halverwege augustus beginnen de Asian Games alweer, een toernooi dat voor India veel belangrijk is dan het WK.

Marijne heeft van de bond als doel meegekregen om dáár goed te presteren – en niet zozeer op dit toernooi. Tijdens de Asian Games kan kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio worden veilig gesteld en valt bovendien meer geld te verdienen, ook voor de speelsters, van wie velen hun arme families moeten onderhouden. ‘Maar we hebben onszelf ten doel gesteld dit WK zo ver mogelijk proberen te komen. Het zelfvertrouwen van het team is groot. We zullen zien hoever we kunnen komen.’


2 Reacties

  1. rudi wortmann

    De nummer 4 van 4 jaar geleden en de huidige olympisch kampioen van je afhouden en dat als 10e geplaatste land! Prima gedaan toch. Een voorbeeld voor de rest van de Aziatische landen. China en Japan nu al uitgeschakeld, alleen Korea en India door naar de kruis wedstrijden. Het lijkt mij dat Marijne veel meer in zijn mars heeft dan menig reporter en criticaster doet voorkomen. In Aziatische landen heb je te maken met heel veel bij-zaken zoals pers en invloedrijke mensen (bobo's) achter de schermen. Lekker je eigen weg blijven volgen Sjoerd.

  2. WilHoebergen

    "Nu spelen we eerst tegen Italië en daarna tegen Ierland": hoe arrogant kun je zijn? Ze leren op de coachcursus tegenwoordig al dat je 1 wedstrijd vooruit moet kijken. Welk spreekwoord hebben ze daar ook al weer voor: Hoogmoed komt .... En dan overhoop liggen met de media in India, wat raar toch, Sjoerd.


Wat vind jij? Praat mee...