Merino is de grote ster van Argentinië, na het Aymar-tijdperk

Met zes doelpunten tegen de Spanjaarden (6-2) maakte Argentinië zondag haar rol als één van de grootste concurrenten van de Oranje Dames dit WK meteen waar. Delfina Merino – volgend jaar weer actief voor SCHC – is de grote ster van Las Leonas, waarvan de supporters sinds het tijdperk van Luciana Aymar altijd verwachten dat ze meedoen om de prijzen.

Toen Merino te horen kreeg dat ze tot Wereldspeelster van het Jaar 2017 was verkozen, een prijs die Aymar tijdens haar illustere carrière liefst acht keer won, stuurde Merino via haar telefoon een bericht naar Aymar. ‘Het staat nu 8-1. Dus maak je borst maar nat’, schreef ze gekscherend naar de speelster die in Argentinië zo’n grootheid is dat er in de hoofdstad Buenos Aires een standbeeld van haar staat.

De prijs vergrootte de status van Merino zowel in het Argentijnse als het internationale hockey. De 28-jarige aanvaller, die in 2015 voor het eerst voor de award werd genomineerd, maakte een einde aan de heerschappij van de Nederlanders, die met Ellen Hoog (2014), Lidewij Welten (2015) en Naomi van As (2016) drie keer achter elkaar wonnen.

Argentijnse supporters op het WK in Londen. Foto: WorldSportPics/Ady Kerry

Hoge verwachtingen vanuit Argentinië

Het winnen van de prijs bracht meteen extra druk met zich mee. De verwachtingen van de nationale ploeg zijn sowieso altijd erg hoog in Argentinië, waar hockey de grootste vrouwensport is. Medailles wordt verwacht, ook tijdens dit WK. Dat is al zo sinds Las Leonas hockey op de kaart zetten met olympisch zilver achter Australië op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney en zeker sinds ze in 2002 in Perth de eerste van hun twee wereldtitels veroverden.

Die periode was het begin van het tijdperk Aymar, dat inmiddels voorbij is. Dit WK is het eerste WK sinds het pensioen van Aymar, maar dat betekent niet dat de druk vanuit Argentinië minder groot is. Misschien is dat ook wel de reden dat de Argentijnse vrouwen niet willen zeggen wat dit toernooi hun doel is.

Ze speelden zondag een goede wedstrijd tegen Spanje – ze kwamen weliswaar met 1-0 achter, maar creëerden daarna de ene na de andere kans en wonnen uiteindelijk overtuigend met 6-2. Maar na afloop wilde Merino niet zeggen of Argentinië voor goud gaat. ‘We hebben onderling afgesproken het daar in interviews niet over te hebben. We weten voor onszelf wat ons doel is. Daar gaat het om’, was alles wat Merino over de titelkansen van Argentinië kwijt wilde.


8 Reacties

 1. robvisser

  Sympathieke en geweldige hockeyster maar zo hebben we er in Nederland ook een paar. Ik snap wel dat ze gekozen werd de laatste keer, ook al omdat ze nu eenmaal meer opvalt in haar Argentijnse team (en omdat men nu eens wat anders wilde dan een Nederlandse op die plek), maar ik vind sowieso Lidewij Welten beter dan haar. Ook bij SCHC heeft Delfina niet echt het verschil kunnen maken toen ze daar was. Al met al is er denk ik teveel hype rondom Argentinië, een ploeg als Nieuw-Zeeland vind ik bijvoorbeeld niet minder, maar het hoort er ook wel een beetje bij. Ze slaan zichzelf graag op de borst in Argentinië, wij zijn (gelukkig) wat nuchterder.

 2. gijssegers

  Allemaal waar maar ik zou toch willen opmerken dat er voor Nederland een paar aandachtspunten zijn in de wedstrijd tegen Argentinië. - De hoge press van Arg daar heeft Ned problemen mee. - De Argentijnse dames zijn over het algemeen sneller dan de Ned.speelsters, zeker hun voorhoede in vergelijking met de Ned.achterhoede. - Denk aan de laatste wedstrijd tegen Arg -> daar waren de Arg.speelsters in het duel sterker dan de Ned.speelsters. Hoop op scheidsrechters die niet trappen in het theater van Arg. - Hopelijk wordt de SC harder aangegeven zodat de aanvallende SC er beter uitkomt. Weet iemand waar de rest van de wedstrijden worden uitgezonden. (Ned is duidelijk, maar de andere wedstrijden.

  1. yentesteenbakkers

   FIH op YouTube

 3. robvisser

  @GijsSegers De laatste wedstrijd was voor mijn gevoel niet helemaal representatief. Nederland was echt de kluts kwijt na het uitvallen van Pien Sanders en Argentinië probeerde daarvan te profiteren. Voor dat incident was er eigenlijk niks aan de hand. Nederland zal nu voorbereid zijn op die hoge press. De ballen moeten gewoon snel heen en weer worden gespeeld, dan houdt Argentinië dat niet vol. Hoge balletjes eroverheen zijn dodelijk voor de Argentijnse defensie. Het vervelende is inderdaad dat Argentinië het vaak laat ontaarden in een soort vechtpartij. Nederland moet het initiatief hebben en houden. Ook is het niet zo dat Nederland in München speelde op het scherpst van de snede, dat zal straks echt wel anders zijn. Desondanks bleef Nederland vrij eenvoudig overeind en ik denk dat de defensie van Nederland behoorlijk sterk is, al missen ze natuurlijk Pien Sanders. Als Nederland haar stempel op de wedstrijd kan drukken, dan moet het raar lopen willen de Argentijnen winnen. Andere wedstrijden zijn of op betaalzenders of niet beschikbaar vanwege geoblocking.

 4. robboomsma

  Tja dat ze goed is weten we allemaal. En hoe goed is een stukje smaak, want wat ik goed vind, hoeft iemand anders per definitie niet te vinden. Op Argentinië rust een soort spanning als Nederland er tegen speelt. In Duitsland was ik in de buurt en toch even gekeken. Er is onder de NL support een soort spanning wat bij de Argentijnse support niet anders is. Al bij de support is het hard tegen hard. Dus de wedstrijd dan ook. De reactie van het Team van Nederland op dat Pien Sanders niet meer meespeelde, is een zwakte. Argentinië weet dat, inspelen op een zwakte is dan niet meer dan normaal. Zeker niet als je wilt winnen. Ander voorbeeld: Kickboksen, als de een weet, hoe hij op een makkelijke manier de tegenstander kan verslaan, en daarbij de zwakte van zijn tegenstander gebruikt. Zal die daar altijd voor kiezen. Een haai die bloed ruikt die gaat ook niet juist de andere kant op. Daarnaast is de schade van Nederland in die wedstrijd maar gebleven op 1 tegen doelpunt. Dat is best netjes nog, tuurlijk als het niet was gebeurt had je een andere wedstrijd gehad, zou je zeggen. Maar ook dat is geen zekerheidje, een Argentinië wat 2 of 3-0 achter staat, speelt na rust heel anders dan een Argentinië wat 2-1 achter staat. Je zag het ook bij Nederland tegen Korea. Je wilt de 2e helft hetzelfde laten zien, maar in je hoofd sluipt er dan toch iets in. Tuurlijk is het appels met peren vergelijken. En daarnaast, wat had het verschil gemaakt als Argentinië wel had gewonnen, vrij weinig denk ik. Het is een goede ploeg, en zeker een lastige voor Nederland. Dat komt omdat nog steeds de verdeling van speelsters, qua kwaliteiten, maar ook de tacktieken, best veel op elkaar lijken. Een ploeg om te onderschatten is het in ieder geval niet. Daarnaast denk ik, dat het missen van Pien Sanders dit WK niet heel grote verschillen gaat maken. (Niet lullig bedoelt naar Pien :) ) Sanne Koolen is een andere verdedigster, maar heeft ook haar kwaliteiten om gewoon goede wedstrijden neer te zetten net als Pien. En daarnaast zijn het speelsters die wel ervaring hebben, niet evenveel in het Oranje Tenue. Maar wel bij de club. Dus ik denk dat het wel goed komt. Moet ik wel heel eerlijk zeggen dat het niveau pas gemeten gaat worden in een later stadium in dit WK. Het is goed, voor zo ver we kunnen zien hoe de teams spelen. Mochten ze tegen elkaar spelen, wordt het zeker een goede wedstrijd om te zien! Even weer on topic, wat ik wilde zeggen, ik denk dat Nederlandse supporters altijd met een negatievere blik naar Argentijnse speelsters zullen kijken, en andersom. Ik vind ze gewoon goed, en spelen leuke wedstrijden. Soms wat hard in de duels, maar dat hoort een beetje bij de sport ;)

  1. hvsm

   Lees net stuk van Sanne, nog geen ervaring op wereldnivo, ook niet in JO, kan net dat verschil maken.

 5. robvisser

  Ja, 'een zwakte' zie ik toch anders. Het is natuurlijk schrikken als een teamgenoot met de ambulance wordt afgevoerd, zo raar vind ik het niet dat ze van slag waren. Daarbij lag het spel ook nog eens bijna een kwartier stil, de concentratie was weg. De Argentijnen zagen hun kans schoon maar konden desondanks niet imponeren. Het is goed dat Nederland deze ervaring heeft kunnen meepakken, want wie weet komt het nog van pas. Pien Sanders vind ik overigens wel degelijk een gemis ten opzichte van Sanne Koolen, maar het is gewoon niet anders. Verder is het sowieso afwachten of Nederland tegen Argentinië komt te spelen. Tijdens de HWL werd Argentinië voortijdig uitgeschakeld door Nieuw-Zeeland en met zo'n scenario houd ik ook wel rekening.

  1. robboomsma

   Nou, als je anders gaat spelen na zon gebeurtenis, vind ik dat een zwakte. Niet dat het erg is. Maar het valt wel op. Sanne is underated, maar echt she is good 😉. Is overigens ook een mening. Ik heb er goed vertrouwen in dat Sanne dit goed kan opvangen.


Wat vind jij? Praat mee...