Nationale teams België krijgen eigen topsportcentrum

De recente successen van de Belgische nationale teams – EK-zilver voor de dames en heren en de wereldtitel voor de heren – zorgen ervoor dat de sport bij onze zuiderburen in rap tempo professionaliseert. Vanaf 2020 krijgen de Red Lions en de Red Panthers in Antwerpen de beschikking over een eigen topsportcentrum. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws.

Op het Wilrijkse plein bouwt de Vlaamse hockeyliga (VHL) met de steun van de havenstad en het gewest Vlaanderen een ‘Center of Excellence’. Met dit topsportcentrum krijgen de nationale ploegen een vaste trainingslocatie.

Het Center of Excellence is een noodzakelijke stap in de verdere professionalisering van onze sport. Christoph van Dessel, secretaris-generaal Vlaamse hockeyliga

‘Tot nu toe hadden we voor de Red Lions en de Red Panthers geen echte thuisbasis. Het Center of Excellence is een noodzakelijke stap in de verdere professionalisering van onze sport. Alles wat onze topspelers nodig hebben, zal er voorhanden zijn: van fitness en verzorging tot ontspanningsruimtes en catering’, zegt secretaris-generaal Christoph van Dessel van de VHL.

Mink van der Weerden (l) met Simon Gougnard (r) tijdens de WK-finale tussen België en Nederland in het Indiase Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

De bouwwerkzaamheden beginnen na het Europees kampioenschap dat van 16 tot en met 24 augustus worden afgewerkt op het Wilrijkse Plein. Het terrein telt twee watervelden, waarvan een veld wordt gereserveerd voor de nationale ploegen. Naast de sporthal verrijst een gebouw met een vloeroppervlakte van duizend vierkante meter.

Nationaal stadion?

Of de bouw van het topsportcentrum een eerste aanzet is voor een nationaal stadion op het Wilrijkse Plein, is nog onduidelijk. Er zijn inmiddels al wel verkennende gesprekken met de Antwerpse politiek gevoerd. ‘Een stadion dat meer centraal ligt in ons land, in Brussel, blijft ook een mogelijkheid’, zegt van Dessel.


5 Reacties

 1. Toon Janssen

  Kijk das doorpakken! Chapeau.

 2. vostammer

  Belgen zijn gek op nationale stadions. Zo is net het rugbystadion opgeleverd: 6.000 (meest overdekte) plaatsen. Zou mooi zijn als er voor hockey ook een goed stadion komt bij onze zuiderburen, want dat is iets dat echt mist. De meeste accomodaties in de hoogste klasse zijn bedroevend.

 3. jappiekrekel

  ‘Tis ook een groot land, dus al dat reizen.. Misschien dan ook de ring van Antwerpen eens... nehhh doe maar tunnel van Breda tot aan Luxembourg

 4. rancoburgzorg

  De lokatie van een stadion is ook heel erg een communautaire kwestie in Belgie. Een sport van Franstaligen en tweetalige Vlamingen.Maar tegelijkertijd is het zwaartepunt van het Belgisch hockey de as Antwerpen >< Brussel. Antwerpen als lokatie is dus prima. Temeer daar het er op lijkt dat burgemeester Bart de Wever wil doorpakken in Wilrijk.

 5. melle-blauwicloud-com

  Er staat bij die foto Mink van der weerden en Simon *Cougnard*


Wat vind jij? Praat mee...