Nederland wint na lange afwezigheid goud op Maccabiah Games

Bij de Maccabiah Games in Tel Aviv, de joodse tegenhanger van de Olympische Spelen, hebben de Nederlandse hockeymannen de gouden medaille binnengesleept. Het team met spelers uit de Overgangsklasse en Eerste Klasse bleef daarnaast het hele toernooi ongeslagen. De hockeydames gaan met de bronzen plak naar huis.

Het toernooi verliep nagenoeg vlekkeloos voor de mannen. In de halve finale ontdeed Nederland zich met 5-0 van Israël en in de finale werd gewonnen van Australië met 2-0. Dider Meijer en Sake Hermans waren de doelpuntenmakers. Doelman Philip Breitenstein werd daarnaast benoemd tot speler van het toernooi. De Nederlandse vrouwen haalden bij het hockey de bronzen plak binnen. In de halve finale verloor Oranje weliswaar met 3-2 van de Verenigde Stagen, maar in de troostfinale denderde Nederland met 11-0 over Israël heen. Belangrijk waren Aniek de Graaf en Sophie klooster met ieder een hattrick.

Het evenement vindt, net als de Olympische Spelen, om de vier jaar plaats. Van over de hele wereld komen Joodse atleten naar Israël om hun land te vertegenwoordigen. Voor de twintigste editie van het evenement deden uiteindelijk ruim tienduizend atleten mee uit ruim tachtig verschillende landen mee. Bij de openingsceremonie op 6 juli had aanvoerder Maxime van Gelder de eer om met de Nederlandse vlag te zwaaien. De vorige twee edities van de Maccabiah Games waren de hockeyers niet van de partij, maar na de dubbele gouden medaille in de European Maccabi Games in Berlijn besloten een aantal hockeyers te sparen voor een reis naar Tel Aviv. Met een gouden en bronzen medaille als resultaat.

.


Wat vind jij? Praat mee...