Nederlanders schitteren in Canada bij Indiaas hockeytoernooi

Internationals Sander de Wijn en Bob de Voogd, en bekende Nederlandse hockeynamen als Floris de Ridder, Pepijn Luijkx, Joep Burgerhof en Timmo Kranstauber. Zij verzamelden zich afgelopen weekend allemaal in de buurt van Vancouver, voor een toernooi, georganiseerd door de Indiase gemeenschap in Canada.  

Een mini-Hockey India League (HIL) in Canada. Zo kun je het driedaagse toernooi vol sterke Nederlandse hockeyers en Canadese en Indiase oud-internationals wel noemen. De finale in Surrey – ten zuiden van Vancouver – ging uiteindelijk tussen Tassavar, met Den Bosch-speler Joep Burgerhof, tegen de West Coast Kings, waar Kampong-spelers als Sander de Wijn, Pepijn Luijkx, Floris de Ridder en Constantijn Jonker (vorig jaar gestopt bij Kampong) de sterke basis vormden.

Na een 3-3 tussenstand, was het de West Coast Kings dat zondag met 4-3 aan het langste eind trok. Oud-international Constantijn Jonker was de gevierde man met drie treffers in de finale en werd gekozen tot beste aanvaller van het toernooi. International Sander de Wijn werd verkozen tot MVP van het toernooi.

Het is een bijna jaarlijks uitje geworden voor sommige hoofdklassespelers, het toernooi georganiseerd door de Indiase community in Canada of de Verenigde Staten. In het verleden deden onder andere Mink van der Weerden, Floris van der Linden en Philip Meulenbroek mee.

De vrouwelijke supporters in mooie kleuren.

Alweer voor het tweede jaar vertrok Burgerhof naar dit toernooi

Voor verdediger Joep Burgerhof (foto bovenin in het witte shirt), die na tien seizoenen stopt bij Den Bosch Heren 1 en in het tweede gaat spelen, was het een krankzinnige belevenis. Nog leuker dan vorig jaar, vertelt hij, toen hij voor dezelfde community in San Francisco het Indiaas getinte toernooi speelde, toen met onder andere de Nederlanders Gijs Campbell en Oliver Polkamp.

De manier waarop Burgerhof uiteindelijk bij het toernooi belandde, was krankzinnig. ‘Woensdagavond werd ik vorige week om half twaalf ’s avonds gevraagd of ik vrijdag naar Canada wilde vliegen voor dit toernooi’, begint de verdediger van Den Bosch zijn relaas.

‘Uiteindelijk zat ik al donderdagmiddag om één uur ’s middags in het vliegtuig naar Canada. Het toernooi wordt georganiseerd door allemaal Indiase ondernemers. Je krijgt geen salaris, maar ze betalen alles verder voor je, de vlucht, het hotel, het eten. In de finale kun je nog bonussen verdienen.’

Indiase supporters op de tribune.

Achthonderd dollar voor een doelpunt

Tijdens de finale stonden er zo’n duizend hockeygekke Indiërs langs de lijn, vooral veel Nederlandse hockeyers aan te moedigen. Ondertussen ging de speaker helemaal los. Elke goal was ‘beautiful’, en de prijzen voor een goal werden nog tijdens het spelen opgevoerd, waardoor Constantijn Jonker na zijn hattrick met een mooi geldbedrag een rondreis door Canada kan maken, samen met zijn vriendin.

Burgerhof: ‘Tijdens de wedstrijd werd er door de speaker steeds meer opgeboden. Eerst was het honderd dollar, maar uiteindelijk kon je achthonderd dollar winnen, als je een goal scoorde. Elk doelpunt werd door een bedrijf gesponsord, wat genoemd werd. Connie heeft flink wat geld opgehaald.’

Het hockey was nog best serieus, moet Burgerhof bekennen. Hij was blij dat hij nog deze zomer had door getraind met Den Bosch, want er moesten vijf wedstrijden in drie dagen worden gespeeld. De Indiase organisatie vindt het mooi om elk jaar de Nederlandse hoofdklassespelers te faciliteren. Hoe hoger het niveau, hoe meer plezier voor de Indiërs. Burgerhof is een week na dat telefoontje ’s avonds laat overdag alweer op kantoor aan het werk, maar zijn gedachten zullen deze dagen nog weleens teruggaan naar zijn avontuur in Surrey, waar er na de wedstrijd curry’s als Tikka Masala klaar stonden.

Pepijn Luijkx (Kampong) en Joep Burgerhof (Den Bosch) Indiaas aan het swingen voor de wedstrijd in Canada

Heerlijke hockeytrip zonder kosten

Brugerhof: ‘De winstpremie was per speler vijfhonderd dollar. Dus die ging voor een groot deel naar de Nederlanders. De laatste avond zijn we nog met z’n allen de stad ingegaan en werden we door de Indiërs met grote Hummers opgehaald. We zijn echt helemaal ontzorgd. De dag erna hebben we met een watervliegtuigje de omgeving goed gezien.’

De West Coast Kings, met Sander de Wijn tweede van rechts.


2 Reacties

  1. walter-driehuis

    Leuk verhaal! Maar.. mag dit wel van Caldas? Of ligt de Wijn er nu ook uit bij Oranje? #kemperman/verga

    1. cedric

      Die is mooi..😋


Wat vind jij? Praat mee...