Nederlandse Brazilianen distantiëren zich van corruptieschandaal

De politie in Brazilië is een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude en corruptie binnen de Braziliaanse hockeybond. De voltallige selectie die op de Olympische Spelen actief was, onder wie de Nederlanders Ernst Rost Onnes, Yuri van der Heijden en Patrick van der Heijden, heeft door middel van een officiële verklaring afstand genomen van eventuele onrechtmatige daden van het bestuur.

De Braziliaanse hockeybond heeft volgens het Braziliaanse nieuwsmedium ESPN de afgelopen jaren, vanwege de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, miljoenen dollars uit publieke gelden ontvangen. De politie onderzoekt wat er met dit geld is gebeurd. Tot de beschuldigingen behoort onder meer het aftroggelen van geld van de spelers van de nationale selectie. Deze spelers kregen, indien ze een status hadden die vergelijkbaar is met de A-status van het NOC*NSF, een financiële compensatie van de overheid. Hiervan moesten ook hotelovernachtingen en andere faciliteiten worden betaald. De spelers zouden dit bedrag aan de hockeybond hebben moeten afstaan, die vervolgens de faciliteiten zou hebben betaald. Een bonnetje hebben de spelers nooit gezien.

‘Spookbond’ opgericht om stemmen te krijgen?

Daarnaast bestaat het vermoeden, volgens ESPN, dat het huidige bestuur een ‘spookbond’ heeft opgericht om extra stemmen te krijgen bij de bestuursverkiezingen. In Brazilië hebben alle staten waarin hockey gespeeld wordt een eigen bond, die ieder stemrecht hebben bij de verkiezing voor het nieuwe bestuur van de landelijke federatie. Deze ‘spookbond’ heeft voor het huidige bestuur gestemd, maar uit onderzoek van ESPN bleek dat bij de aangesloten clubs niet gehockeyd wordt, maar gevoetbald.

De voltallige selectie van de Olympische Spelen heeft een verklaring ondertekend waarin staat dat de spelersgroep voor een schone sport staat en zich distantieert van de eventuele onrechtmatige daden van het bestuur. De spelers hebben duidelijk willen maken dat ze niet bewust hebben meegewerkt om het systeem in stand te houden en het alleen hun intentie was om te hockeyen.

‘De sport is nu de dupe van het corrupte systeem’

Yuri van der Heijden is één van de spelers die de verklaring ondertekend heeft. Hij speelt in België bij Royal Victory en behoort nog altijd tot de Braziliaanse selectie, die drie weken geleden tijdens een klein toernooi in Mexico voor het eerst sinds de Olympische Spelen bij elkaar is gekomen. ‘Natuurlijk hebben we het in Mexico over de situatie gehad. Ik heb me ook verdiept in de verklaring die we hebben ondertekend. Maar om eerlijk te zijn volg ik de situatie maar half. Vanaf een afstandje krijg ik niet alles mee en door de taalbarrière heb ik moeite om alles te begrijpen. Daarnaast heb ik het druk en heb ik nu andere prioriteiten, zoals mijn studie. Ik weet in ieder geval dat geld nooit een hoofdzaak voor mij is geweest. Plezier is voor mij het belangrijkste. Door dit avontuur heb ik onwijs veel nieuwe vrienden gemaakt.’

Ernst Rost Onnes hockeyt inmiddels in Amsterdam Heren 7 en is gestopt bij de nationale selectie: ‘Het is heel jammer om te zien wat er na de Olympische Spelen in het Braziliaanse hockey is gebeurd. Brazilië is een land met een ongelofelijk corrupt systeem en de sport is daar nu de dupe van. Dat neemt niet weg dat de Olympische Spelen voor mij een geweldige ervaring zijn geweest en ik het nog steeds fantastisch vind dat ik het toernooi heb meegemaakt. De herinnering daaraan gaat nooit kapot.’

Een spandoek tijdens de Olympische Spelen voor Patrick en Yuri van der Heijden. (c) Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...