Nederlandse Canadees Van Son kreeg 15.000 Indiërs stil

Het geniale lobje over de keeper van India, in het Kalinga Stadium met vijftienduizend Indiase supporters, zette Canada zaterdag op gelijke hoogte met India. Wat de ingevlogen Nederlandse Canadees Floris van Son van promotieklasser HIC presteerde, zal hem zijn hele leven bijblijven.  

Het was alsof zaterdag een oud stripboek van De Wondersloffen van Sjakie uit de kast getrokken was. Over een voetballer die met de juiste voetbalschoenen aan het onmogelijke wist waar te maken.

Zo voelde het toen Amsterdammer Van Son, met in zijn rug de inglijdende Indiase keeper Sreejesh, in de 39ste minuut intuïtief besloot tot de allerbeste optie. Hij raakte de bal op zijn kop – een ‘chop’ – en de bal vloog langzaam en hoog het doel in. Van Son temde met één brutale stickbeweging vijftienduizend luidruchtige Indiërs.

Om zoveel Indiërs stil te krijgen moet je over stalen zenuwen beschikken, of misschien had hij wel niets te verliezen. Dat India het moegestreden Canada kapot speelde in het vierde kwart, deed weinig af aan de heroïek van de ingevlogen reserve.

Van Son was na de wedstrijd duidelijk over zijn lob, die perfect was bedacht. ‘Ik wilde de bal choppen. De keeper lag voor me en ik had geen tijd meer om te draaien. Ik raakte de bal net iets anders dan ik wilde, ik wilde iets harder en hoger, maar hij ging er toch prachtig in. Toen werd het helemaal stil in het stadion. Prachtig. Bij de warming-up hoorde ik al die Indiërs nog zo hard schreeuwen. Ik moet nu nog steeds in mijn arm knijpen. Het is zo snel gegaan.’

Floris van Son rent juichend weg na de 1-1 tegen India. Foto: Charles McQuillan/Getty Images

Zondag 2 december speelde Van Son met zijn club HIC een zaalhockeytoernooi op Leonidas in Rotterdam. Tussen de tweede en derde wedstrijd werd hij gebeld door de bondscoach van Canada. Brandon Pereira was geblesseerd geraakt aan de meniscus. Of reserve Van Son naar Bhubaneswar kon komen om voor Canada te komen spelen? De handige speler twijfelde geen moment en liet de zaalwedstrijd tegen Naarden Heren 1 schieten. Het laatste wat hij wilde was in die zaal geblesseerd raken.

Woensdag arriveerde hij in Bhubaneswar. Hij kreeg meteen een bal tegen zijn oog op de training. Moest wennen aan het niveau, maar haakte toch aan. Normaal gesproken is Van Son een zekerheid in de Canadese selectie, maar hij was voor de zomer zijn master finance aan het afronden. Terwijl de coach iedereen in juni bij elkaar wilde hebben. De studie had prioriteit, dus bleef Van Son in Amsterdam bij het Amstelveense HIC hockeyen. Daar speelde hij op de velden in Amstelveen. Een prima niveau, maar niets vergeleken met de topfitte spelers van India.

Nu zijn eerste droom is uitgekomen, komt de tweede ook meteen uit, voor de Nederlander met een Canadese vader: spelen tegen Oranje. Canada moet het in de kruisfinale voor een plekje in de kwartfinale dinsdagmiddag opnemen tegen het Nederlands elftal. ‘Dit is waar ik echt op hoopte. Dit is mijn droom. Nederland is zo goed. Ze kunnen met zestien man die niet zijn meegegaan naar het WK al een heel goed team neerzetten. Natuurlijk speel je liever tegen een makkelijke tegenstander, maar als ik mocht kiezen, is het deze wedstrijd.’

Vanaf 1:07 is de lob van Floris van Son, de 1-1 tegen India te zien.


1 Reactie

  1. rosa1991

    Go orange army! :)


Wat vind jij? Praat mee...