Nieuw-Zeeland langs Australië: kwalificatiepotten Tokio bekend

De vrouwen van Nieuw-Zeeland hebben voor een grote verrassing gezorgd door in het Australische Rockhampton in een drieluik het thuisland te verslaan en de Oceanië Cup te winnen. Daarmee pakt de nummer 6 van de wereld ten koste van de nummer 2 Australië het directe ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. 

Zondagmiddag Australische tijd was een 1-1 in de derde wedstrijd genoeg voor de Vantage Black Sticks. Na de 1-3 zege donderdag en 2-3 nederlaag zaterdag was door het gelijkspel het extra doelpunt doorslaggevend. Vijf minuten voor tijd scoorde Olivia Merry de bevrijdende 1-1. Plaatsing voor de Olympische Spelen en winst van de Oceanië Cup was daarmee een feit. De Hockeyroos van Australië zullen zich via de olympische kwalificatiewedstrijden moeten plaatsen voor Tokio.

De mannen van Australië maakten wel hun favorietenrol waar en werden kampioen van Oceanië met twee overwinningen en een gelijkspel op Nieuw-Zeeland. De Kookaburras wisten tegen de Black Sticks wel overtuigend hun status als nummer 1 van de wereld te verzilveren. Met een 4-0 zege, een 2-2 gelijkspel en zondag een 3-0 overwinning lieten de Kookaburras tegen de nummer 9 van de wereld zien wie de beste is van Oceanië. Blake Govers was de grote man voor Australië, hij scoorde in elke wedstrijd een keer.

Nu de Oceanië Cup is gespeeld, zijn de verschillende ‘potten’ voor de olympische kwalificaties verdeeld. Bij de mannen zullen de Oranje Heren een land uit pot 4 treffen. Dat zijn Pakistan, Oostenrijk of Rusland, door het terugtrekken van Egypte. De Oranje Dames zijn al geplaatst voor Tokio, omdat ze in Antwerpen Europees kampioen werden.

Vreugde bij Kookaburras in finale Pro League tegen België. Foto: Willem Vernes

Hieronder vind je alle verschillende potten voor de loting, die maandagmiddag om 13:00 uur in Lausanne bij de FIH wordt verricht. Die loting is live op de Facebookpagina van de FIH te volgen. De olympische kwalificatiewedstrijden zullen eind oktober/begin november worden gespeeld. De exacte data worden na de loting bekend gemaakt.

Hier lees je uitgebreid over het nieuwe systeem van kwalificatie. Uit pot 1 zullen de landen geloot worden voor twee thuiswedstrijden tegen een land uit pot 4. Landen uit pot 2 worden geloot voor twee thuiswedstrijden tegen een land uit pot 3.

HEREN

Pot 1 (thuisspelende teams):
(1) Nederland
(2) India
(3) Duitsland

Pot 2 (thuisspelende teams):
(4) Groot-Brittannië
(5) Spanje
(6) Nieuw-Zeeland
(7) Canada

Pot 3 (uitspelende teams):
(8) Maleisië
(9) Frankrijk
(10) Ierland
(11) Korea

Pot 4 (uitspelende teams):
(12) Pakistan
(13) Oostenrijk
(14) Rusland

DAMES

Pot 1 (thuisspelende teams):
(1) Australië
(2) Duitsland
(3) Groot-Brittannië

Pot 2 (thuisspelende teams):
(4) Spanje
(5) Ierland
(6) India
(7) China

Pot 3 (uitspelende teams):
(8) Korea
(9) België
(10) Verenigde Staten
(11) Canada

Pot 4 (uitspelende teams):
(12) Italië
(13) Chili
(14) Rusland

Al geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio

HEREN
Japan
Argentinië
Zuid-Afrika
België
Australië

DAMES
Japan
Argentinië
Zuid-Afrika
Nederland
Nieuw-Zeeland

Lees ook:


4 Reacties

 1. hockey69

  Nederland tegen Pakistan maakt het nog beetje spannend. Dames België hopen deze keer niet geen Spanje te spelen. Maar uit naar India is ook niet makkelijk vooral alles erom heen niet.

 2. francakh

  Pot 2 tegen 3 bij de dames nog wel interessant. Kunnen nog wel grappige dingen gebeuren.

  1. lexi-b

   Wat een bak dat Nieuw Zeeland heeft gewonnen. De Belgische en Amerikaanse dames zouden voor een 'verrassing' kunnen zorgen. Zou het wel aardig voor de Ieren vinden als ze van de partij zijn. Met een beetje mazzel zendt FIH.live die wedstrijden uit.

 3. adrievandeparel

  De teams in Japan '20 voor de vrouwen zijn nagenoeg bekend : NEDERLAND, Argentinië, Australië (winnen van Rusland), Duitsland (winnen van Italië), Groot Brittannië (winnen van Chili), Spanje (winnen van Korea), China of België, India of USA, Ierland (winnen van Canada), Japan en Zuid-Afrika zal zich wellicht zoals ook in Rio '16 terug trekken, dan zou Korea zich als eerstvolgende (11e) op de wereldranglijst zich plaatsen (ook als ze verliezen van Spanje). Wanneer is de loting en poule indeling voor Tokio '20 ? Finale Tokio '20 is vrijdag 7 augustus '20 voor de vrouwen 19 uur (Nederland 10 uur 's ochtends), de mannen dag eerder donderdag 6 augustus '20 , SUCCES


Wat vind jij? Praat mee...