Olympische kwalificatie: Spanje komt tegen Frankrijk terug van 0-3

Estadio Betero in Valencia lijkt garant te staan voor spektakel. In de Pro League speelden de Spaanse heren memorabele wedstrijden en ook het eerste duel van de olympische kwalificatie tegen Frankrijk was qua scoreverloop gedenkwaardig.

Na 29 minuten leken de Fransen het ticket naar Tokio al in een hand te hebben. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee leidde met 0-3. Na een doelpuntloos eerste kwart zette Victor Charlet Frankrijk op voorsprong door de eerste strafcorner meteen te verzilveren. Zeven minuten later tikte Gaspard Baumgarten een voorzet vanaf rechts in het doel. Spanje was nog nauwelijks bekomen van de schrik of Amaury Bellenger maakte de derde Franse treffer.

Met deze riante stand leek Frankrijk te gaan rusten, maar vlak daarvoor kreeg Spanje een strafcorner. De bal kwam op het lichaam van de lijnstop, waarna de scheidsrechter naar de strafbalstip wees. Voormalig Bloemendaal-speler Xavi Lleonart pushte de bal vervolgens prima in de kruising.

Dit was het handvat dat de Spanjaarden nodig hadden. Bondscoach Frederic Soyez had in aanloop naar het tweeluik oudgedienden als David Alegre en Roc Oliva bij de selectie gehaald. Soyez leek toch niet zo gerust op een goede afloop. Op het WK vorig jaar in India eindigde het duel met de Fransen in 1-1.

Na rust kwam Spanje beter in het spel. Het voerde de druk op en de Fransen hadden weinig meer te vertellen. Cornerspecialist Pau Quemada ontpopte zich tot kwelgeest van de Fransen, zoals hij afgelopen zomer Oranje in de halve finales van het EK geselde. Met twee doelpunten vanaf de kop van de cirkel sleepte hij letterlijk het gelijkspel voor Spanje tegen Frankrijk over de streep.

China – België 0-2

De Belgische dames zetten eerder op de dag een grote stap in de richting van de Olympische Spelen in Tokio. In het eerste duel van de olympische kwalificatie versloegen de Red Panthers vrijdag in Changzhou China met 2-0. Zaterdag is de tweede en beslissende wedstrijd in de strijd om een ticket naar Tokio.

Van alle kwalificatieduels bij de dames is de strijd tussen België en China op papier het spannendst. Op de wereldranglijst ontlopen beide landen elkaar niet veel: China staat tiende, België twaalfde.

Na het missen van de Spelen in Rio de Janeiro heeft België alles op alles gezet om dit keer deel te nemen aan het grootste sportevenement ter wereld. De Red Panthers hoopten op thuisvoordeel tijdens de olympische kwalificaties, maar een teleurstellend EK afgelopen zomer in eigen huis zorgde ervoor dat België in twee uitduels kwalificatie voor Tokio moet zien af te dwingen.

En die eerste stap naar de Spelen is gezet. De Belgische ploeg van coach Niels Thijssen schoot in Changzhou prima uit de startblokken. Al na twee minuten zette Jill Boon de 0-1 op het bord. België was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar Barbara Nelen en Louise Versavel verzuimden de score op te voeren. Na rust kwam China wat meer opzetten en redde keepster Ainsling D’Hooghe op een strafcornervariant. Stephanie Vanden Borre maakte vlak voor tijd een einde aan alle spanning in het duel en stelde de Belgische zege veilig door een strafcorner te benutten.

Australië – Rusland 4-2

Ook Australië is dichtbij deelname aan de Spelen. De Hockeyroos wonnen in Perth het eerste duel met Rusland met 4-2.

De Russinnen werden na de afslag door Australië overrompeld. Na twee minuten leidden de Hockeyroos al met 2-0 dankzij treffers van Emily Chalker en Amy Lawton. Nadat de Russinnen van de schrik waren bekomen, scoorde Bogdana Sadovaia zes minuten later de aansluitingstreffer. Na rust kwam Rusland zelfs op gelijke hoogte na een rake strafcorner van Alina Khalimova.

Die treffer leek Australië wakker te schudden, want een minuut later zette Grace Stewart de Hockeyroos weer op voorsprong. Tien minuten later bepaalde Chalker met haar tweede doelpunt van de wedstrijd de eindstand op 4-2 en bezorgde daarmee Australië een prima uitgangspositie voor deelname aan de Olympische Spelen.

Spanje – Zuid-Korea 2-1

Net als de heren moesten de Spaanse dames een achterstand ongedaan maken. In het tweede kwart kwam Zuid-Korea op voorsprong. Heesun Jang verzilverde de strafcorner, die was gegeven nadat de Koreaanse ploeg om een referral had gevraagd. Zuid-Korea claimde met succes dat er in de cirkel een overtreding was begaan door een Spaanse verdedigster.

Vier minuten na de openingstreffer kwam de nummer drie van het afgelopen EK op gelijke hoogte. Belen Iglesias reageerde attent op een rebound. Na rust pushte Lola Riera raak uit een strafcorner. Keepster Heabin Jung zat nog wel aan de bal, maar het was niet voldoende om de winnende treffer te voorkomen.

In totaal veertien ploegen spelen twee kwalificatiewedstrijden op twee opeenvolgende dagen, waarbij de scores van beide duels worden opgeteld. Het land met het beste doelsaldo over twee wedstrijden pakt het ticket voor Tokio. Bij een gelijke stand na twee duels moeten shoot-outs de beslissing brengen.


9 Reacties

 1. robvisser

  Het zegt natuurlijk wel alles over China dat de Red Panthers daar met 2-0 kunnen winnen. China heeft weinig te zoeken op de OS, er wordt te weinig in hockey geïnvesteerd, het leeft daar niet, de stadions blijven leeg en het is jammer dat ze in de Pro League zitten, want ik had daar liever de Spaanse vrouwen gezien.

 2. gaston-orozco

  Omdat Spanje zoveel (betalende) supporters heeft. Vrij zeker dat er dit jaar verschillende artikelen waren waarin werd uitgelegd hoe schoolkinderen gratis kaartjes kregen voor herenwedstrijden die om 10 uur 's ochtends werden gespeeld. Niet zeggen dat China beter is, maar Spanje is zeker geen beduidend betere optie dan China voor HPL.  

 3. robvisser

  Spanje heeft echt een beter team en speelt mooier hockey, die zou ik dus veel liever hebben gezien dan China, ook liever dan de USA overigens.

 4. gaston-orozco

  De Spaanse hockeyfederatie zou failliet gaan als ze hetzelfde zou moeten doen voor de dames. Ze hebben genoeg problemen met de mannen. Ze zijn niet dom (zoals de Pakistani) om hun financiën te veel te verlengen.

 5. francakh

  Zou leuk zijn als alle uitslagen in de standen monitor worden opgenomen. Voor de 2 Nederlandse uitslagen hebben we niet echt een standenmonitor nodig ...

 6. adrievandeparel

  China wint de shootouts met 2-1 van België, nadat eerst met 2-0 gewonnen is (56e en 57e minuut gescoord).

 7. robvisser

  @adrievandeparel Klopt, wat een spektakel in de slotfase. De Red Panthers hadden kennelijk nog minder in Tokyo te zoeken dan China. Zal hard aankomen bij onze zuiderburen.

 8. rancoburgzorg

  Dat wordt exit Niels Thijssen. Een beschaafde en kundige man, een theoreticus vol met hockeykennis, maar zeker niet de juiste persoon op de plaats. Een team als dat van de Belgen heeft niet veel aan een type die er als een apatische zoutzak bijzit, in een vreemde taal communiceert en zijn vrouwschappen niet weet te inspireren. Thijssen zou elders een prima T2 zijn. Dat wel.

 9. lynnBosman

  Iemand enig idee waarom de shoot out mocht worden overgenomen van China?


Wat vind jij? Praat mee...