Olympische kwalificatie: tickets voor Indiase heren én dames

Een dag vol Olympische kwalificatieduels – die begon met twee overwinningen voor India – heeft geen grote verrassingen opgeleverd. Zowel bij de heren als de dames zetten Groot-Brittannië en Duitsland een grote stap richting de Olympische Spelen. Een toernooi waar de heren én dames van India al voor zijn geplaatst, na een 7-1 overwinning op Rusland (heren) en een 1-4 nederlaag tegen de Verenigde Staten (dames).

Heren

Na de 4-2 overwinning in Bhubaneswar was het aan de thuisploeg om de klus een dag later te klaren tegen Rusland, maar na 25 secondes kwam de underdog op een enigszins verrassende voorsprong. Alexey Sobolevskiy kreeg het in groten getale aanwezige publiek direct stil, en de bezoekende ploeg had nog maar een doelpunt nodig om de opgelopen schade van de dag ervoor te herstellen. In het tweede kwart ging het echter mis voor Rusland toen Lalit Upadhyay met een tip-in gelijkmaakte voor India.

De ploeg voormalig Amsterdam-coach Graham Reid wilde vervolgens niets aan het toeval overlaten en kwam voor de rust nog op een 3-1 voorsprong, via twee goals van Akashdeep Singh. Na een doelpuntloos derde kwart leek het verzet van de Russen gebroken, waarna India nog vier keer scoorde. Nilakanta Sharma, Rupinder Singh (twee maal) en Amit Rohidas waren de doelpuntenmakers. Daarna was het feest in Bhubaneswar, omdat olympische kwalificatie na een moeilijk begin eindelijk een feit was voor de mannen van Reid.

Bron: FIH

Ook bij de wedstrijd tussen Groot-Brittannië en Maleisië was het de lager geklasseerde ploeg die verrassend de leiding nam. De ploeg van Roelant Oltmans kende een sterke eerste helft, waarbij de Maleisiërs al na zes minuten een voorsprong in handen kregen nadat Nabil Noor een afgeslagen strafcorner achter doelman George Pinner kreeg. Maleisië zette verder aan, maar kon voor de rust geen tweede doelpunt forceren.

In het derde kwart ging het vervolgens helemaal mis voor de mannen van Oltmans. Eerst kwam ’team GB’ op gelijke hoogte door een intikker van Sam Ward. Vervolgens waren twee doelpunten in twee minuten – van Phil Roper en Alan Forsyth – de doodsteek voor Maleisië. Na de 4-1 van James Gall zocht Oltmans met zijn team nog naarstig naar een doelpunt, maar moet morgen in Londen een gat van drie doelpunten goedmaken.

Hersteld van teleurstellend EK

Bij het Duitse team stond de druk er flink op, na het ontslag van bondscoach Stefan Kermas na een teleurstellend EK, maar eenmaal begonnen aan de kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk kreeg de Duitse ploeg vleugels en kende weinig moeite met zijn tegenstander. Zo was de eerste strafcorner meteen raak in Mönchengladbach, met Lukas Windfeder als de gevierde man. Vlak na het begin van de tweede kwart kapitaliseerde Duitsland het overwicht nog verder via Constantin Staib, die een afgevallen bal prachtig onder controle kreeg en in het doel werkte. De 3-0 van Christophter Rühr vlak voor rust voelde bijna als een genadeklap, maar uiteindelijk was het Bloemendaal-speler Florian Fuchs die de wedstrijd definitief in het slot gooide met een strafcornervariant. Daarna rondde de thuisploeg de wedstrijd af en pikte via Timur Oruz een vijfde goal nog mee.

Dames

Bij de dames heeft India – gecoacht door Sjoerd Marijne – zich verzekerd van kwalificatie voor de Olympische Spelen, zij het met heel veel moeite. Na de ruime overwinning op de Verenigde Staten van bondscoach Janneke Schopman van gisteren moest de bezoekende ploeg in Bhubaneswar met een onwerkelijke comeback komen. Maar bij de rust had Amerika de opgelopen schade van de dag ervoor al goedgemaakt.

Na vijf minuten opende Amanda Magadan uit een mooie strafcornervariant de score, waarna Kathleen Sharkey, Alyssa Parker en vlak voor rust nogmaals Magadan een 0-4 ruststand op het bord brachten. Vanaf dit moment zouden shoot-outs nodig zijn om te beslissen wie naar Tokyo zou gaan over minder dan een jaar, maar het was Rani Rampal die in het laatste kwart de ploeg van Janneke Schopman in rouw dompelde.

Bron: FIH

De tweede wedstrijd van de dag was Groot-Brittannië, waarbij er veel gebeurde maar beide teams niet genoeg de trekker wisten over te halen in de cirkel. Chili zakte ver terug en hoopte vooral in de omschakeling gevaarlijk te zijn, met Oranje-Rood-speelster Manuela Urroz als een van de meest gevaarlijke aanvallers. Uiteindelijk was het Isabelle Petter die de ban brak voor de thuisspelende ploeg in Londen, door met haar backhand vrij in te schieten.

‘Team GB’ zette vervolgens verder aan en in de laatste secondes van het derde kwart verdubbelde Hannah Martin de score uit de rebound. Anna Toman zorgde uit de strafcorner voor een 3-0 einduitslag, waardoor Chili – dat zich kranig weerde in Londen – moet hopen op een klein wonder.

Bron: FIH

Dat geldt in mindere mate ook voor Italië, dat het eerste kwalificatieduel verloor van Duitsland: 2-0. Die Danas speelden in Mönchengladbach een sterke wedstrijd, maar moesten uiteindelijk tevreden zijn met een gat van twee doelpunten met het oog op de return van morgen. Bij de rust had de Duitse ploeg zich flink stukgebeten op de defensieve organisatie van de Zuid-Europeanen (Duitsland had tien schoten tegen eentje van Italië), waarna Hannah Gablac na bijna veertig minuten spelen de 1-0 maakte die in twee instanties Clara Cusimano te machtig was.

Enigszins bitter is het voor de Italianen dat de 2-0 van Nike Lorenz – uit de elfde Duitse strafcorner – in de laatste secondes van de wedstrijd de opdracht een stuk moeilijker maakt voor de verrassing op het WK van vorig jaar.

Bron: FIH/Ariane Schirle (dha)