Om van te watertanden: de twee WK-stadions van India

Over zeven dagen gaat het WK in India van start. Het vijftiende WK in de historie wordt voor het eerst in twee speelsteden gespeeld: Bhubaneswar en Rourkela. De stadions in beide steden zijn een lust voor het oog en spreken iedere hockeyer en hockeyfan tot de verbeelding. 

Kalinga Stadium

In het iconische Kalinga Stadium in de stad Bhubaneswar wordt sinds een jaar of tien internationaal tophockey gespeeld. De fraaie hockeytempel is al een paar jaar de officiële thuishaven van de Indiase nationale ploegen.

Het stadion met een capaciteit van 16.000 toeschouwers was in 2014 voor het eerst gastheer van een groot international toernooi, de 35ste strijd om de Champions Trophy voor mannen.

Een uitverkocht Kalinga Stadium voor de WK-finale van 2018 tussen België en Nederland. Foto: Koen Suyk

In 2017 volgde in Bhubaneswar de laatste editie van de Hockey World League (mannen), waarbij het Nederlands elftal teleurstellend zevende werd. Een jaar later was het Kalinga Stadium hét strijdtoneel van het veertiende WK voor mannen. Op dat toernooi kroonde België zich voor het eerst tot wereldkampioen, door Oranje in de finale na shoot-outs te verslaan. Vorig jaar werd in Bhubaneswar ook het WK-jeugd voor mannen gehouden.

Het Nederlands elftal speelt in het Kalinga Stadium de laatste van zijn drie groepswedstrijden, op 19 januari tegen Chili. In Bhubaneswar worden 24 van de 44 wedstrijden afgewerkt, waaronder de finale en de strijd om de derde plaats op 29 januari.

Birsa Munda Stadium

Het splinternieuwe stadion in Rourkela – dat officieel luistert naar de naam Birsa Munda International Hockey Stadium – is met een capaciteit van ruim 20.000 toeschouwers het grootste hockeystadion van India en één van de grootste ter wereld. Het werd in een recordtijd van vijftien maanden speciaal voor dit WK gebouwd en kostte omgerekend zo’n 29 miljoen euro.

Foto: Odisha Sports

In het Birsa Munda worden twintig van de 44 WK-wedstrijden gespeeld. Het Nederlands elftal speelt er zijn eerste twee groepswedstrijden, achtereenvolgens tegen Maleisië op 14 januari en tegen Nieuw-Zeeland op 16 januari. Vorige week werd al duidelijk dat alle twintig duels in Rourkela voor een uitverkocht huis worden gespeeld. Binnen één week waren alle ruim 400.000 kaartjes verkocht.


Wat vind jij? Praat mee...