Onweer, wolkbreuk en vier onderbrekingen deren Las Leonas niet

Het was kwart voor tien ’s avonds. Plassen maakten het veld in Buenos Aires onbespeelbaar. En daar renden de dolblije Argentijnse hockeysters op de oude krijger Carla Rebecchi (34) af. Na veertien shoot-outs tegen Duitsland na een 2-2 gelijkspel, waren het Las Leonas die met het overgebleven publiek nog een dansje maakte.

De wedstrijd was om half zeven begonnen en zal met drie uur en een kwartier vast in de boeken gaan als een van de langste hockeywedstrijden ooit. In het begin was er nog weinig aan de hand. De Argentijnen namen een voorsprong via aanvoerder Delfina Merino (SCHC). De Duitse hockeysters leken naar een nederlaag te worden gespeeld. Maar toen het onweer begon in het derde kwart, net toen Duitsland een strafcorner mocht nemen in het stadion dat goed gevuld is, veranderde alles.

De eerste lange onderbreking volgde. Toen de Duitsers daarna de strafcorner mochten nemen, pushte Rebecca Grote tegen alle verhoudingen (totaal 17-5 cirkelpenetraties voor Argentinië) de bal keurig in het net. Een paar minuten later scoorde Duitsland weer.

Het publiek dat de moed had om te blijven ondanks onweer en wolkbreuken. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images

De bal rolde helemaal niet door de plassen

Met nog 3:37 op de klok in het derde kwart onweerde het weer behoorlijk boven het stadion op het sportcomplex Cenard in Buenos Aires en waren de lichtflitsen niet meer te tellen. Weer moest de wedstrijd worden onderbroken. Nu waren het de Argentijnen na de onderbreking via een mooie tip-in variant de 2-2 scoorden. Maar het onweer bleef aanhouden.

Met de klok op 00:55 in het derde kwart gingen de teams alweer naar binnen.

De lucht kleurde schitterend rood, de flitsen en donder bleven komen. Die werden daarna gezelschap gehouden door een enorme wolkbreuk, nadat de teams toch maar weer gaan spelen. Op het sowieso al trage blauwe veld in Argentinië ontstonden al snel plassen. Dus werd de wedstrijd met 5:23 nog te spelen in het vierde kwart wederom gestaakt. De bal rolde nauwelijks.

Het leek weer te bewijzen dat er in de Pro League geen wedstrijd op een normale manier kan worden gespeeld, of dat er iets verrassends moet gebeuren. Tegen beter weten in gingen de Argentijnen – met veel te veel plassen – toch maar weer hockeyen. De laatste vijf minuten werden zo goed als kwaad in een soort zwembad uitgehockeyd. Toen moesten de shoot-outs nog komen in het stadion dat goed gevuld was, maar niet uitverkocht zoals tegen Nederland zondag.

Het was de weer teruggekeerde Carla Rebecchi die beslissend was. Zij is door coach Carlos Retegui weer opgeroepen, net als dertigers als Rosario Luchetti en Silvina d’Elia. Speelsters waarmee Retegui (olympisch kampioen met de mannen in Rio) wereldkampioen werd in 2010.

Carla Rebecchi na haar winnende shoot-out. Foto: Marcelo Endelli/FIH/Getty Images

Mannen moesten maar afwachten of ze konden spelen

De ervaring van Rebecchi bleek uiteindelijk doorslaggevend. Terwijl vedette Merino de eerste shoot-out miste, was het Rebecchi die twee keer knap haar rust bewaarde, haar techniek gebruikte en schitterend scoorde. Daarna werd een uitbundig regendansje met de drijfnatte supporters gedaan, die zo moedig waren om te blijven.

Terwijl de vrouwen het feestje vierden, liepen de mannen van Argentinië en Duitsland het veld op. Zij zouden om negen uur spelen, maar moesten om kwart voor tien nog maar kijken of hun wedstrijd überhaupt doorging. Voor de Duitsers zou het extra zuur zijn. De Oosterburen zijn – net als Nederland – alleen voor de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië afgereisd naar Zuid-Amerika. Bij Argentinië ontbreekt overigens hun belangrijkste speler, strafcornerschutter Gonzalo Peillat. Hij was niet geblesseerd, maar er waren ‘andere problemen’ meldde het Argentijnse kamp.

Argentinië-Duitsland 2-2 (Argentinië wint na shoot-outs)
‘3 Delfina Merino 1-0
’37 Rebecca Grote 1-1 (sc)
’39 Janne Müller-Wieland 1-2 (sc)
’43 Rosario Luchetti 2-2 (sc)

Argentinië wint de shoot-outs 4-3