Ook versoepeling voor reserves bij hockeyteams in Tokio

Het Internationaal Olympisch Committee (IOC) staat ook bij de hockeytoernooien in Tokio meer mogelijkheden toe om te wisselen in verband met COVID-19. Een wedstrijdselectie blijft op de Spelen bestaan uit zestien spelers, maar de coaches hebben de mogelijkheid om per wedstrijd twee reservespelers te kiezen. De keepers mogen niet per wedstrijd worden gewisseld.

In de oude situatie mochten coaches alleen bij blessures een beroep doen op de reservespelers. Het was daarna niet toegestaan om terug te wisselen. Door de aanpassingen van de regels hebben de bondscoaches nu de mogelijkheid per wedstrijd te rouleren met de reserves. Dit betekent concreet dat het niet meteen einde toernooi is voor spelers die een lichte blessure oplopen.

Een soortgelijke aanpassing vanwege het coronavirus werd eerder deze week door het IOC doorgevoerd in het voetbaltoernooi in Tokio. Mede op aandrang van de Nederlandse bondscoach Sarina Wiegman kregen de Oranje-voetbalsters te horen dat de wedstrijdselectie weliswaar uit achttien voetbalsters blijft bestaan, maar dat de vier reserves geen vaste reserves hoeven te zijn.

De kans op speeltijd in Tokio is groter geworden voor Roel Bovendeert (midden). Foto: Willem Vernes

Goed nieuws

De aanpassing in de regels bij de hockeytoernooien op de Olympische Spelen in Tokio is goed nieuws voor Roel Bovendeert (Bloemendaal) en Justen Blok (Rotterdam) bij de Oranje Heren en voor Sanne Koolen (Den Bosch) en Freeke Moes (Amsterdam) bij de Oranje Dames. Dit viertal is aangewezen als reserve voor Tokio. Door de aanpassingen maken zij meer kans op speeltijd. Voor de resevekeepers Maurits Visser (Bloemendaal) en Anne Veenendaal (Amsterdam) verandert er niets.

Het is prettig dat de coaches meer keuze en ruimte hebben. Jeroen Bijl, Technisch Directeur KNHB

Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB, is blij met de verruiming van de wisselmogelijkheden waarvoor diverse landen en de FIH hebben gepleit. ‘Dit is een positief besluit. Het is fijn dat de coaches meer ruimte hebben om te wisselen’, zegt Bijl. ‘Een jaar of twee geleden hebben wij al voor verruiming naar achttien spelers gepleit. Destijds natuurlijk niet vanwege COVID, maar wel vanwege de hitte. Die hitte bestaat nog steeds, gecombineerd met het drukke programma – waarbij onze teams soms twee dagen achter elkaar moeten spelen – is het prettig dat de coaches meer keuze en ruimte hebben. Het is aan de coaches hoe ze dat gaan invullen.’

Bondscoach Alyson Annan heeft in Tokio meer mogelijkheden om te wisselen. Foto: Willem Vernes

Bij de Oranje Dames heeft bondscoaches Alyson Annan, omdat diverse speelsters onder wie Lidewij Welten herstellen van een blessure, Kyra Fortuin (SCHC) en Pinoké-speelster Stella van Gils aangewezen als reserve van de reserves. Zij vliegen ook mee naar Tokio, maar keren voor de start van het toernooi terug als er geen speelsters afvallen.


Wat vind jij? Praat mee...