Op eerste grote toernooi met Schotland droomt Bain van WK

Kenny Bain is kapot als hij het veld verlaat na de eerste wedstrijd van Schotland op de Hockey World League tegen India. De Blue Sticks boden de nummer 3 van de vorige editie van de HWL goed partij in de eerste helft, maar moesten na een perfect derde kwart van de Aziaten capituleren: 4-1. 

Twee minuten per kwart mocht Bain uitpuffen. Collega-spits en 125-voudig international Alan Forsyth werd een paar weken geleden geveld door de knokkelkoorts, viel zeven kilo af in twee weken en is nog niet vol inzetbaar. ‘Dus moest ik constant de press aanlopen en ballen halen.’ Het lukt de aanvaller wel om teamgenoot Chris Grassick in de openingsfase op een kansrijke scoringspositie te zetten na een fout in de Indiase verdediging. De 26-jarige aanvoerder faalde niet.

Maar de 4-1 nederlaag is een pittige start voor Schotland, dat bij vlagen zoek gespeeld werd door India. ‘Heb je nog tips voor ons?’, vraagt Bain voor de grap na afloop aan Roelant Oltmans, coach van tegenstander India. De twee kennen elkaar nog van hun tijd bij de Hockey India League bij de Uttar Pradesh Wizards. ‘Ik vind dat we best een aardige ploeg hebben, maar op één of andere manier lukt het niet altijd’, geeft Bain aan.

Kenny Bain voor Schotland in actie tegen India tijdens de HWL

‘Ik wist even niet meer waar Kenny was’

Bain vertelt dat hij en zijn ploeg hartstikke blij zijn er in Londen bij te zijn. Het eerste ‘grote’ toernooi voor de Britten ooit. Bain was er niet bij toen zijn land in maart van dit jaar kwalificatie voor de halvefinaleronde afdwong in Noord-Ierland. ‘Om niet mee te gaan met m’n team was een heel moeilijke keuze voor me. Maar ik speel al elf jaar voor het nationale team, dat is best lang als je 27 bent. Ik was in twee jaar twee keer van club veranderd. Er waren wat problemen in de familie. Ik wilde me in die periode even op mezelf focussen.’

Schotland eindigde als derde in Belfast en kwalificeerde zich later als beste nummer 3 alsnog voor de volgende ronde van de HWL. Op zo’n soort scenario hoopt het team van coach Derek Forsyth opnieuw. ‘Onze doelstelling is de kwartfinale. Als we dat redden zijn we bijna zeker van het WK’, weet Bain. In principe plaatsen alleen de eerste vijf landen zich voor het wereldkampioenschap 2018 in India, maar de klassering op dit HWL-toernooi telt mee als er later tickets opnieuw verdeeld moeten worden als landen zich ‘dubbel’ kwalificeren – bijvoorbeeld via het EK.

‘Het WK is een droom voor mij en voor mijn teamgenoten’, zegt Bain, die eerder afscheid moest nemen van zijn andere droom: de olympische. Een uitnodiging om voor Groot-Brittannië te spelen kreeg de oud-speler van HGC, Amsterdam en Hurley al wel eens, maar hij wilde niet voldoen aan de voorwaarde in Engeland te hockeyen. Daarom ligt zijn focus nu op het WK.

In een poule met Oranje, India, Pakistan en Canada moet Schotland, dat de 23ste plek op de FIH-ranglijst bezet, minstens vierde worden om de kwartfinale te bereiken. De kansen lijken met name te liggen tegen Canada en Pakistan, de nummers 11 en 13 van de wereld. ‘Maar we gaan de wedstrijd tegen Nederland niet in met het idee dat we al verloren hebben. Elke wedstrijd worden we een beetje beter en is een stap dichterbij de kwartfinale.’

India – Schotland 0-1 (4-1)
‘6 Chris Grassick 0-1
’31 Ramandeep Singh 1-1
’34 Ramandeep Singh 2-1
’40 Akashdeep Singh 3-1
’42 Harmanpreet Singh 4-1 (sc)

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...