Oranje Dames behouden leidende positie op wereldranglijst

De Oranje Dames hebben hun leidende positie op de wereldranglijst van de FIH behouden. Na de eindzege in de eerste editie van de FIH Pro League bedraagt het verschil met de nieuwe nummer twee op de ranking, Australië, 508 punten.

Engeland zakte van de tweede naar de vierde plaats, waardoor Argentinië ook een plek opschoof en nu de nieuwe nummer drie is op de ranglijst. Engeland was met Tsjechië (21ste) en Wit-Rusland (22ste) de grootste daler.

België nieuw in top tien

België drong door in de top tien met een negende plek. De ploeg was met vier plaatsen winst de grootste stijger sinds de vorige wereldranglijst, afgelopen december. De stijging van België ging ten koste van India dat een positie zakte en nu de top tien, waarin ook Duitsland (vijfde), Nieuw-Zeeland (zesde), Spanje (zevende) en Ierland (achtste) staan, afsluit.

Wereldranglijst

Bekijk hieronder de wereldranglijst per 1 juli 2019.

Plaats Land Punten
1 Nederland 2578
2 Australië 2070
3 Argentinië 1938
4 Engeland 1861
5 Duitsland 1793
6 Nieuw-Zeeland 1683
7 Spanje 1613
8 Ierland 1480
9 België 1445
10 India 1443
11 China 1421
12 Korea 1380
13 Amerika 1223
14 Japan 1185
15 Chili 1085

 


8 Reacties

 1. robvisser

  Het blijft heel erg raar dat de Oranje dames er slechts 28 punten bij kregen sinds de vorige ranking in januari 2019 en de Hockeyroos in die periode maar liefst 220. Het geeft een vertekend beeld van hoe de krachtsverhoudingen zijn geweest. Nederland heeft de koppositie beslist niet verstevigd. Australië is per saldo 192 punten op Nederland ingelopen en waar Nederland in januari nog 694 punten voorstond op de Nr. 2 Engeland, is het verschil nu nog 508 punten ten opzichte van de huidige Nr. 2 Australië. Beslist geen vooruitgang dus, al is het verschil nog aanzienlijk.

 2. frank-hagemans

  @RobV: Scherp gezien, dat er van versteviging geen sprake is en dat toont maar weer eens aan dat journalisten steeds gecontroleerd moeten worden op hun soms oppervlakkige werk. Bestaat er geen intervisie bij hockey.nl?

 3. gaston-orozco

  Google het. Het is niet zo moeilijk te begrijpen. In feite is Australië meer verbeterd ten opzichte van Nederland. In het huidige systeem heeft Nederland bijna de maximale beschikbare punten bereikt omdat het bijna alle toernooien heeft gewonnen in de afgelopen vier jaar. En zelfs in het toernooi wonnen ze niet (OS 2016) en werden ze 2e. Er zal echter volgend jaar een nieuw systeem komen.  

 4. robvisser

  @g-hockeyfan Het tennis puntentelling systeem of zoiets. Kennelijk is het dan toch niet zo eenvoudig te begrijpen als ze zelf nu voor een ander systeem gaan kiezen. Hopelijk wordt het eerlijker.

 5. gaston-orozco

  Ik vermoed dat je gelijk hebt. Het nieuwe systeem zal waarschijnlijk het verschil tussen Nederland en de rest van de wereld nauwkeuriger weergeven.

 6. Peter Klanke

  @RobV: Het is aangepast.

 7. robvisser

  @Peter Klanke Het was ook eigenlijk wel normaal om ervan uit te gaan dat het was verstevigd, want dat zou je ook verwachten als een ploeg het weer eens beter heeft gedaan dan de andere ploegen, maar kennelijk werkte het niet zo. Inmiddels heb ik van g-hockeyfan begrepen dat het FIH systeem zelf ook wordt aangepast en hopelijk wordt het dan wat realistischer/eerlijker.

 8. rudi wortmann

  Het grote probleem is de gespreide hockeyende landen. Er zijn relatief veel sterke hockeylanden in Europa en Azië. Daarnaast zijn er maar weinig landen in ander continenten, bv twee of drie landen (w.o. Australië en Nieuw-Zeeland) in Oceanië of zelfs maar 1 of twee in Afrika. In het huidige systeem krijgen de landen die hun werelddeel winnen 750 punten, dit gaat eerst met 50 punten omlaag, dus nr 2 krijgt 700 punten. Na verloop gaat het met 25 punten naar beneden. Deze continentale punten blijven totdat de volgende cup wordt gespeeld. Let wel: De punten voor elke CC is niet altijd gelijk. (Zuid Afrika krijgt bv maar 536 punten voor het winnen van de Afrika cup, maar de winnaar van de Oceanië cup krijgt wel 750 punten). Daarnaast zijn er nog de OS, WK’s en de vroegere champions trophies nu FHI pro league èn de hockey-series. Deelnemende landen aan de hockey-series, dus landen die niet deelnemen aan de pro league, moeten winnen om net zoveel punten te kunnen scoren als de nummer laatst van de pro league. Het winnen van de OS en WK’s brengen 750 punten op. Het winnen van de Pro league 700 en het winnen van de hockey-series 500 (nummer twee maar 400!) Van alle toernooien gaat elk jaar 25% ‘verloren’, zodat je na 4 jaar geen punten van dat toernooi meer over hebt. Alleen de continentale beker behoudt zijn punten over de 4 jaar. Als je dit zo leest dan zie je dat landen uit het zuidelijk halfrond Oceanië, Africa (lees:Zuid Africa) en pan-America (Zuid en Noord America) wel heel gauw zo’n 500 punten of meer kan verzamelen. Omdat deze punten “gegarandeerd” zijn is het moeilijk om deze landen uit de top tien te stoten, ook al zijn hun prestaties gering of zelfs slecht (zoals bv USA bij de dames, WK en pro league en NZ bij de heren, WK en met maar 4 schamele gelijk spelen uit 16 wedstrijden in de pro league). Dit is “goed” voor deze landen omdat je ze zo beschermd. Maar omdat deze plaatsen op de rankschikking ‘beschermd’ zijn is er weinig ruimte voor de landen in Europa en Azië. Om hier genoeg punten te verzamelen om zo op te rukken op de ranglijst moet je wel van hele sterke tegenstanders ontdoen. Dit heeft nadelige consequenties voor veel landen waar rankschikking een voorwaarde is om geld binnen te krijgen. Landen zoals Frankrijk, Ierland, Japan, India, Pakistan en Malaysia om een aantal landen die buiten de boot vallen maar eens te noemen. Ook is het nadelig voor de indeling van kwalificatiewedstrijden, dus voor veel landen is de Wereld ranking van levens groot belang. Het volgend ‘systeem’ moet deze voorkeursbehandeling weg nemen, maar tot nu toe heeft de FIH nog niets gepresenteerd.


Wat vind jij? Praat mee...