Oranje en Argentinië gaan voor troostprijs op laatste CT

De Oranje Heren en Argentinië mogen deze Champions Trophy afsluiten met de troostfinale. Een kans op een bronzen medaille op de laatste editie van het roemrijke toernooi. Nederland eindigde in de poulefase op de derde plek, na een teleurstellende remise tegen India. Argentinië werd vierde dankzij twee knappe zeges op Nederland en Australië, maar verrassende nederlagen tegen India en Pakistan.

Nederland won vijf van zijn voorafgaande acht ontmoetingen met Argentinië tijdens de Champions Trophy. In 2008 won Argentinië met 1-0 in de groepsfase (goal Juan Gilardi) en na strafballen in de kleine finale. Eerder dit toernooi wonnen de Argentijnen met 2-1 in de groepsfase.

Nederland won slechts één van zijn laatste vier ontmoetingen met Argentinië, de 6-1 overwinning in de finale van de 2017 World League halve finale. De overige drie duels eindigden in twee gelijke spelen: 3-3 op de Olympische Spelen in 2016 en 3-3 in de 2017 HWL-finale – en een overwinning voor Argentinië – 2-1 tijdens deze editie van de Champions Trophy.

De laatste ploeg die Nederland tweemaal op één editie van de Champions Trophy versloeg, was Zuid-Korea in 2009.

Argentinië behaalde zijn beste Champions Trophy eindklassering in 2008 in Rotterdam, toen de ploeg op de derde plaats afsloot. Ze versloegen destijds Nederland na strafballen in de kleine finale.

Nederland eindigde 22 keer op het podium tijdens de Champions Trophy waarvan achtmaal op de derde plek. Nederlands acht bronzen medailles zijn al een record in het toernooi.

Mirco Pruyser scoorde viermaal in de groepsfase. De laatste speler met meer doelpunten voor Nederland op één editie van de Champions Trophy was Billy Bakker (5) in 2011. Rob Reckers (6) en Taeke Taekema (7) waren in 2007 de laatste spelers met zes of meer.

Argentijn Gonzalo Peillat (6) maakte de meeste doelpunten van alle spelers in de groepsfase. Alleen Jorge Lombi (10 in 2003) maakte ooit meer doelpunten voor Argentinië op één editie van de Champions Trophy.

Matias Paredes maakte vier van zijn negen Champions Trophy doelpunten tegen Nederland.


Wat vind jij? Praat mee...