OS dag 3 (m): Belgische mannen ook te sterk voor Duitsland

De Belgische mannen zijn, in tegenstelling tot de Oranje Heren, dit olympische toernooi al vanaf de eerste dag op stoom. Na de 3-1 zege op Oranje in de openingswedstrijd won de ploeg van coach Shane McLeod met dezelfde van Duitsland. In dezelfde poule B won Groot-Brittannië met 3-1 van Canada.

Duitsland – Belgie 1-3 (0-2)

Coen van Bunge was een van de arbiters tijdens dit topduel uit Poule B. De Nederlandse arbiter had bij tijd en wijle de handen flink vol. Met name in het laatste kwart toen Duitsland via een slotoffensief probeerde de wedstrijd toch nog te keren. Verder dan een kiezelharde strafcorner van Marin Häner kwamen de Duitsers niet.

Coen van Bunge keurt een goal van België goed. Foto: FIH/Worldsportpics

België won ook zijn tweede wedstrijd terecht. Grote man aan Belgische kant was het krachtmens Cédric Charlier, die in de vijfde en de zevende minuut al scoorde. Dat was ook de ruststand. Aan het begin van het derde kwart gooide Alexander Hendrickx de wedstrijd in het slot met opnieuw een benutte strafcorner, die hoog in het Duitse doel vloog. Het was alweer de vierde treffer voor het strafcornerkanon van Pinoké.

‘5 Cedric Charlier 0-1
‘7 Cedric Charlier 0-2
’35 Alexander Hendrickx 0-3 (sc)
’51 Martin Häner 1-3 (sc)

Groot-Brittannië – Canada 3-1 (0-0)

Ondanks een doelpunt van bij HIC spelende Floris van Son slaagde Canada er niet in een punt te halen tegen Groot-Brittannië. De volgende tegenstander van Nederland heeft tot nu toe nog geen punt gehaald. Dat moet voor de ploeg, die wordt gecoacht door de Nederlander Pasha Gademan, waarschijnlijk gebeuren tegen Zuid-Afrika of zorgt Canada voor een stunt tegen Nederland?

Groot-Brittannië viert de 1-0 tegen Canada. Foto: FIH/Worldsportpics

Oranje is gewaarschuwd, want Canada speelde een prima wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Ondanks een overwicht van de Britten hielden de Canadezen voor de rust hun doel schoon. Liam Ansell brak direct na de rust de ban voor Groot-Brittannië. Sam Ward verdubbelde de voorsprong nog in het derde kwart. De treffer van Van Son in het vierde kwart bracht de spanning terug, maar Ansell maakte vlak voor tijd aan alle onzekerheid voor de Britten een einde.

’33 Liam Ansell 1-0
’41 Sam Ward 2-0 (sc)
’51 Floris van Son 2-1
’57 Liam Ansell 3-1

Poule A

Pos. Land W G V Voor Tegen Ptn
1. Australië 2 0 0 12 4 6
2. Argentinië 1 1 0 3 2 4
3. Nieuw-Zeeland 1 0 1 6 6 3
4. India 1 0 0 4 9 3
5. Spanje 0 1 1 4 5 1
6. Japan 0 0 2 4 7 0

Poule B

Pos. Land W G V Voor Tegen Ptn
1. België 2 0 0 6 2 6
2. Groot-Brittannië 2 0 0 6 2 6
3. Duitsland 1 0 1 8 4 3
4. Nederland 1 0 1 6 6 3
5. Zuid-Afrika 0 0 2 4 8 0
6. Canada 0 0 2 2 10 0

 

 


7 Reacties

 1. RobV

  Misschien pieken de Belgen te vroeg? Dat kun je van Nederland niet zeggen. Australië is denk ik het meest kansrijk voor de titel.

 2. blauwevelden

  Heb je de wedstrijd gezien RobV? Ik vind de Belgen constant en stabiel. Niet verwacht na het EK, wel weer mooi om te zien. Jammer dat onze Nederlandse vrienden wat opstart problemen hebben...

 3. RobV

  @blauwevelden. Zeker, ik vind ze erg sterk, nog beter dan verwacht. Maar ik denk ook dat Australië niet per se minder is en dat het weer in hun voordeel is. Ze zijn dat toch meer gewend. Het zou voor de echte liefhebber wel een droomfinale zijn.

 4. Alexhockey

  pieken zou ik dit zeker niet noemen, België is gewoon sterk begonnen aan dit toernooi. Tegen Duitsland hebben ze 2 keer heel vroeg kunnen scoren, daarna kregen de Belgen het wat moeilijker om kansen te creëren omdat de Duitsers probeerden om die achterstand weg te werken. De verdediging van België stond echter als een huis, grote kansen heeft Duitsland bijna niet gehad. Dat Hendrickx opnieuw een bal binnen pusht, maakte het natuurlijk heel fijn voor de Red Lions om de wedstrijd rustig uit te spelen. Zelfs na de tegentreffer van Häner is belgië nooit in de problemen gekomen. Het was zeker geen perfecte wedstrijd, veel slordigheden, counters die beter uitgespeeld moeten worden. zeker het laatste kwart was het heel moeilijk voor de Belgen om vanonder de Duitse druk uit te komen. Er zijn nog veel zaken die beter kunnen, dus ze zijn zeker nog niet aan pieken.

 5. RobV

  @Alexhockey Ik heb eigenlijk alleen het eerste deel gezien, daarna overgeschakeld naar een nog beroemder team, de Oranje dames. Kennelijk is het dus toch niet zo geweldig als dat ik dacht, nog even terugkijken.

 6. philchapel

  @RobV: België scoorde twee keer onverhoopt vroeg, heeft dit keer wél een efficiënte wereld-sc en de verdediging deed het uitstekend. Dat was nodig want ze kwamen haast niet onder de druk uit van de Duitsers. Dus zoals AlexHockey schrijft is er nog heel veel werk aan de winkel om straks in de finale Australië te verslaan.

 7. Alexhockey

  @RobV De Belgen hebben zeker een goede wedstrijd gespeeld, verdediging stond als een huis. De key-players bij Duitsland (Grambush, Ruhr, Wellen, Fuchs en Herzbruch) hebben niets kunnen forceren en werden uit de wedstrijd gehouden door de Belgische verdediging dus daar kunnen ze heel tevreden over zijn maar aan de bal kan het nog veel beter.


Wat vind jij? Praat mee...