OS dag 4 (m): Hendrickx op dreef bij België, Japan pakt punt

De Australische hockeymachine lijkt al vroeg in dit olympisch hockeytoernooi op stoom te zijn gekomen. Ook de derde wedstrijd, tegen regerend olympisch kampioen Argentinië, eindigde met een eclatante 5-2 voor de Kookaburras. In dezelfde poule A verloor Spanje van India (3-0), waardoor de Red Sticks moeten vrezen voor een plek in de kwartfinales. Japan pakte tegen Nieuw-Zeeland voor het eerst een punt (2-2), terwijl België Zuid-Afrika vermorzelde: 9-4.

Japan – Nieuw-Zeeland 2-2 (1-1)

Geëmotioneerd liep Japan-coach Siegfried Aikman door de interviewzone na afloop van de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (2-2). Na nederlagen tegen Australië en Argentinië was het zijn ploeg voor het eerst dit olympisch toernooi gelukt een punt te pakken.

‘Ik ben geraakt door de energie waar mijn jongens mee hebben gespeeld. Ze gaven alles. Ze hockeyden met hun hart. Ze willen dat Japan trots op hen is. Dat de mensen van hockey houden’, vertelde Aikman op de persconferentie. Ondanks de afwezigheid van publiek voelt Aikman de steun van het Japanse volk.

‘Het is jammer dat er geen publiek bij de wedstrijden mag zijn. Met toeschouwers in het stadion hadden we een twaalfde man gehad. Maar Japan juicht voor ons. Dat weet ik. Er is veel aandacht van de media. We krijgen veel leuke video’s binnen, we voelen en waarderen de steun. We weten dat het volk in Japan naar ons kijkt.’

Japan speelt in de poule nog tegen India en Spanje. De ploeg van Aikman heeft minimaal een overwinning nodig om niet uitgeschakeld te worden. Mocht Japan de kwartfinale halen, dan weet Aikman wel een land waartegen hij graag zou willen spelen. ‘Mijn hart ligt bij Nederland.’

3. Koji Yamasaki 1-0
11. Nick Wilson 1-1 (sc)
40. Kenta Tanaka 2-1
45. Sam Lane 2-2 (sc)

Kenta Tanaka omhelst Siegfried Aikman nadat hij de 2-1 heeft gemaakt. Foto: FIH/WorldSportPics

Australië – Argentinië 5-2 (4-1)

Met de volle negen punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van 17 voor en 6 tegen zijn de Aussies on fire. Topschutter aan Australische kant is de oud-Bloemendaler Blake Govers, die er al vijf in heeft liggen dit olympisch toernooi. Tegen Argentinië was hij opnieuw tweemaal trefzeker uit een strafcorner.

Argentinië begon overigens goed aan het duel, dat onder leiding stond van Coen van Bunge, en stond na vier minuten spelen al 1-0 voor door een treffer van José Tolini. Maar nadat Govers vlak voor het einde van het eerste kwart de gelijkmaker had geproduceerd, ging het hard. Australië walste in het tweede kwart over de Argentijnen heen met drie doelpunten in vijf minuten tijd.

De Australische versnelling maakte het derde en vierde kwart tot een formaliteit. In de slotfase scoorde Maico Casella, komend seizoen uitkomend voor Tilburg, uit een strafcorner de einduitslag nog iets dragelijker.

India – Spanje 3-0 (2-0)

Zorgelijke tijden voor Spanje. Ook na drie duels staat de ploeg die na de Spelen wordt gecoacht door Max Caldas zonder overwinning. De Red Sticks moeten vrezen dat ze de kwartfinale van het olympisch toernooi op deze manier gaan missen.

Roc Oliva is teleurgesteld na de nederlaag tegen India. Foto: FIH/Worldsportpics

De Spanjaarden waren in ieder geval een maatje te klein voor India, dat zich met de 3-0 overwinning herstelde van het pak slaag tegen Australië (7-1) in de vorige ronde. Rupinder Singh was met twee doelpunten de gevierde man aan Indiase kant. Hij scoorde, na de openingstreffer in de veertiende minuut, en minuut later de 2-0 uit een strafbal en in het laatste kwart een strafcorner.

14. Simranjeet Singh 1-0
15. Rupinder  Singh 2-0 (sb)
51. Rupinder Singh 3-0 (sc)

Duitsland – Groot-Brittannië 5-1 (2-1)

In poule B – de poule van Nederland – staat Duitsland bovenaan na een ruime 5-1 winst op Groot-Brittannië. Man van de wedstrijd was Bloemendaal-speler Florian Fuchs, die drie doelpunten maakte. Hij scoorde zowel de 1-1 na de openingsgoal van Phil Roper, die volgend seizoen voor Oranje-Rood speelt, als de 4-1 en de 5-1. Voor de Britten was dit de eerste nederlaag van het toernooi, na twee overwinningen.

België – Zuid-Afrika 9-4 (7-3)

In poule A boekte wereldkampioen België zijn derde zege van deze Spelen. Na een zeer doelpuntrijk duel stond er uiteindelijk 9-4 op het bord, de op één na grootste zege van de Belgen in de olympische historie. Alleen in 2016 wonnen de Red Lions met een nóg ruimere marge: 12-0 in de groepsfase tegen gastland Brazilië.

Alexander Hendrickx nam drie van de negen Belgische doelpunten voor zijn rekening, en heeft nu zeven (!) keer gescoord uit elf strafcorners. Jubilaris Arthur Van Doren – hij speelde zijn 200ste interland voor de Belgen – was ook trefzeker, net als Cédric Charlier. De ervaren aanvaller scoorde ook op zijn vierde Olympische Spelen en heeft nu negen olympische doelpunten op zijn naam staan. Daarmee evenaarde hij het Belgische record van Jérôme Dekeyser.

Zuid-Afrika, dat de derde nederlaag op rij leed maar wel al zeven keer scoorde in Tokio, speelde met lef tegen de wereldkampioen en had in Mustaapha Cassiem en Abdud Dayaan Cassiem weer twee smaakmakers. Zij waren goed voor drie van de vier treffers tegen België. Nqobile Ntuli maakte de andere goal.