OS dag 8 (v): Nieuw-Zeeland volgende tegenstander Oranje Dames

Nieuw-Zeeland is in de kwartfinales van het olympisch toernooi tegenstander van Oranje, dat als eerste eindigde in Poule A. Argentinië treft Duitsland in de strijd om een plek in de halve finales. Olympisch titelverdediger Groot-Brittannië speelt in de kwartfinales tegen Spanje en India gaat het opnemen tegen Australië, de nummer een van Poule B.

De Spaanse dames, met de uit quarantaine ontslagen coach Adrian Lock terug op de bank, wonnen in het laatste groepsduel eenvoudig met 4-1 van Japan. Nieuw-Zeeland verloor weliswaar van China (3-2), maar bleef die ploeg in de eindrangschikking van de poule op doelsaldo voor.

In de poule van Oranje nam coach Sjoerd Marijne met India een voorschot op het behalen van de kwartfinale door Zuid-Afrika met 4-3 te verslaan. Alleen een overwinning van Ierland op Groot-Brittannië kon nog roet in het eten gooien. Maar daarin slaagde de vice-wereldkampioen en olympisch debutant niet. Het verloor met 2-0 van de olympische titelverdediger en hierdoor pakte India het achtste en laatste ticket.

Ierland – Groot-Brittannië 0-2 (0-1)
Vanwege de nederlaag (1-0) tegen India had Ierland zichzelf in een lastig parket gebracht. Er moest dus gewonnen worden van Groot-Brittannië voor een plek in de kwartfinales, maar de Ierse ploeg kwam kwaliteit tekort om de grote buur pijn te doen.

In het tweede kwart kwamen de Britten op voorsprong door Susannah Townsend die als aangeefster alert reageerde na een strafcorner. Ierland kon aanvallend nauwelijks een vuist maken. De beste kans op de gelijkmaker was voor Nicola Daly. Haar inzet werd echter gered door Maddie Hinch.

Na rust zette Hannah Martin, de nieuwe aanwinst van Hurley, de 2-0 op het bord voor Groot-Brittannië. Het was de nekslag voor de Ieren. Op de bank werden al ruim voor het eindsignaal een aantal traantjes gelaten. Een goed resultaat tegen de Britse ploeg bleek iets teveel gevraagd voor de olympische debutant.

’17 Susannah Townsend 0-1 (sc)
’32 Hannah Martin 0-2

Anna O’Flanagan van Ierland in duel met Hollie Pearne-Webb van Groot-Brittannië op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: FIH/Worldsportpics

Japan – Spanje 1-4 (1-1)

Japan begon het duel tegen Spanje nog wel goed door de openingstreffer te scoren, maar daarmee had het thuisland haar krachten wel verschoten. In het vervolg van de wedstrijd was Spanje duidelijk de betere ploeg, maar verder dan een treffer van  Laura Navarro (1-1) kwam het voor rust niet.

Candela Mejias Zanetti viert de 1-3 van Spanje. Foto: FIH/Worldsportpics

In de tweede helft werd het krachtsverschil verder uitgedrukt in de score. Begoña Grau maakte vlak na de rust de 1-2 en in de slotfase liepen de Spaanse dames uit naar 1-4 door doelpunten van Candela Zanetti en Berta Peremateu.

6′ Kanon Mori 1-0
’25 Laura Navarro 1-1
’38 Begoña Grau 1-2
’55 Candela Zanetti 1-3
’57 Berta Peremateu 1-4

China – Nieuw-Zeeland 3-2 (1-1)

China en Nieuw-Zeeland maakten er zaterdagmorgen in Japan een leuke wedstrijd van. China deed er in het Oi Hockey Stadium alles aan om een plek in de kwartfinale te bemachtigen, maar wist van tevoren dat ze een veel slechter doelsaldo had. De Chinezen schoten in het hele duel liefst 22 keer op het Nieuw-Zeelandse doel. Dat resulteerde in drie treffers. Nieuw-Zeeland, een ploeg die niet gemakkelijk scoort maar ook weinig tegentreffers krijgt, was tweemaal trefzeker en kwam nooit echt in de problemen.

Argentinië – Australië 0-2 (0-0)

De dames van Australië sluiten de poulefase van dit olympisch toernooi af met liefst vijf overwinningen. De ploeg waar eerder dit jaar nog een hoop commotie was, lijkt de zaakjes dus op tijd op orde te hebben. Beide teams waren voor het begin van de laatste poulewedstrijd al zeker van een plek in de kwartfinale.

Savannah Fitzpatrick scoort de 1-0 en wordt gefeliciteerd. Foto: FIH/Worldsportpics

Gemakkelijk had Australië het niet tegen Argentinië, dat niet geweldig draait maar altijd een team om rekening mee te houden. Conditioneel waren de Australische dames weer dik in orde, dat resulteerde in het vierde kwart uiteindelijk ook in twee treffers.

Door de nederlaag zakte Argentinië naar de derde plek ten faveure van Spanje. Hierdoor spelen de Argentijnen niet tegen Groot-Brittannië maar tegen Duitsland in de kwartfinales.

’49 Savannah Fitzpatrick 0-1
’59 Emily Chalker 0-2

India – Zuid-Afrika 4-3 (2-2)

India en Zuid-Afrika waren behoorlijk gewaagd aan elkaar. Na het eerste kwart was het 1-1, na het tweede 2-2 en na het derde kwart 3-3. In het laatste kwart was de spanning om te snijden. Het India van Marijne toonde opnieuw aan technisch behoorlijk vaardig te zijn en was geregeld gevaarlijk. Het winnende doelpunt werd uiteindelijk gemaakt door Vandana Katariya, die scoorde uit een strafcorner en daarmee haar derde goal van de wedstrijd maakte.

Daarna volgde het lange wachten voor Marijne en zijn team, maar dankzij de zege van Groot-Brittannië op Ierland plaatste India zich voor de kwartfinales.

‘4 Vandana Katariya 1-0
’15 Tarryn Glasby 1-1
’17 Vandana Katariya 2-1
’30 Erin Hunter 2-2
’32 Neha Neha 3-2
’39 Marizen Marais 3-3
’49 Vandana Katariya 4-3

Duitsland – Nederland 1-3 (1-2)