Hertzberger op schot, stokoude keepers, Felice Albers efficiënt

Vanaf vrijdag komen 384 hockeyinternationals van vijftien verschillende landen in actie op de Olympische Spelen in Tokio. Hockey.nl zet de opvallendste cijfers uit alle spelerslijsten op een rij.

OS mannen

Oude doelmannen
De twee oudste hockeyers op de Spelen van Tokio staan allebei onder de lat. De Argentijn Juan Manuel Vivaldi is de enige veertiger op het toernooi: hij is met 41 jaar en elf maanden met afstand de oudste deelnemer en gaat beginnen aan zijn vierde Spelen, na eerdere deelnames in 2004, 2012 en 2016. De Spaanse doelman Quico Cortés is met zijn 38 jaar en drie maanden ook superervaren. Ook hij maakt zich klaar voor de vierde Spelen in zijn loopbaan.

Twee tieners in Tokio
Het mannentoernooi telt deze Spelen slechts twee tieners: de Zuid-Afrikaan Mustaphaa Cassiem (negentien jaar en vier maanden) en de Nieuw-Zeelander Sean Findlay (negentien jaar en zeven maanden). Jorrit Croon is met 22 jaar de benjamin van de Nederlandse selectie, gevolgd door Jonas de Geus, Jip Janssen (beiden 23) en Thijs van Dam (24). De gemiddelde leeftijd van alle 192 hockeyers in Tokio bedraagt 28 jaar.

Jorrit Croon, 22 jaar en klaar voor de tweede Olympische Spelen in zijn Oranje-loopbaan. Foto: FIH/Getty

De club van 300+
In Tokio zijn elf spelers actief die in hun interlandloopbaan al meer dan driehonderd keer voor hun land uitkwam. De Belg John-John Dohmen spant de kroon met 408 caps. Hij was op de Spelen van 2008 in Beijing al van de partij bij de Red Lions. Onder de elf spelers met meer dan driehonderd interlands zitten nog drie andere Belgen: Félix Denayer (334), Cédric Charlier (328) en Tom Boon (304). Namens Oranje is Jeroen Hertzberger met 261 interlands de meest ervaren speler.

Meest ervaren internationals op de Spelen in Tokio

Speler Land Leeftijd Interlands
John-John Dohmen België 33 jaar 408
Eddie Ockenden Australië 33 jaar 372
Félix Denayer België 33 jaar 334
Cédric Charlier België 33 jaar 328
Tobias Hauke Duitsland 33 jaar 324
Scott Tupper Canada 34 jaar 317
Quico Cortés Spanje 38 jaar 317
Juan Martín López Argentinië 36 jaar 316
Shea McAleese Nieuw-Zeeland 36 jaar 316
Pedro Ibarra Argentinië 35 jaar 310
Tom Boon België 31 jaar 304


Karrenvracht aan ervaring

Van alle twaalf ploegen hebben de Belgen met afstand de meeste interlands in de benen. De zestien leden van de olympische selectie zijn samen goed voor 3.536 (!) interlands, een gemiddelde van 221 duels per persoon. Aan doelpunten ook geen gebrek bij de regerend wereldkampioen. De vijftien veldspelers maakten samen 494 goals, goed een moyenne van bijna 33 treffers per international.

Zuid-Afrika heeft met een gemiddeld aantal caps van 74 de minst ervaren ploeg. Ook Groot-Brittannië komt niet boven de honderd interlands per speler uit met een moyenne van 99 duels.

Boon en Hertzberger topscorers
Van alle 180 veldspelers maakten de Belg Tom Boon en Jeroen Hertzberger de meeste doelpunten. Ze waren allebei al 124 keer trefzeker voor hun ploeg. Pau Quemada (119 goals voor Spanje), Rupinder Pal Singh (115 goals voor India) en Mink van der Weerden (113 goals voor Oranje) maken de topvijf compleet.

Duel tussen Jeroen Hertzberger en Tom Boon tijdens de halve finale van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Foto: FIH/Getty

OS vrouwen

Unieke status Felice Albers
Van alle 180 veldspeelsters in het vrouwentoernooi heeft Oranje-international Felice Albers het hoogste doelpuntengemiddelde (0,70). Da’s een beetje flauw, want de aanvalster van Amsterdam heeft pas tien interlands achter haar naam staan. Maar daarin maakte ze wel al zeven goals. De Indiase strafcornerspecialist Gurjit Kaur (zestig goals in 87 interlands) en Frédérique Matla (55 goals in 82 interlands) zitten Albers qua moyenne op de hielen met respectievelijk 0,69 en 0,67 goals per duel.

Ervaren Argentijnen
Noel Barrionuevo is met 337 interlands de meest ervaren van alle hockeysters in Tokio. De 37-jarige verdediger neemt voor de vierde keer deel aan de Olympische Spelen. De Ierse Shirley McCay is de enige andere international met meer dan driehonderd caps (311). Barrionuevo’s ploeggenoot Delfina Merino kan tijdens het toernooi als derde de grens van driehonderd interlands passeren. De aanvaller staat nu op 296 duels voor Las Leonas. Namens Oranje is Eva de Goede de meest gelouterde speelster met 241 interlands.

Noel Barrionuevo, de meest ervaren speelster van de Argentijnse olympische selectie. Foto: FIH/Getty

Zeven tieners
Argentinië heeft ook de jongste speelster in de selectie. Tweevoudig international Valentina Raposo is pas achttien jaar, vijf maanden en 26 dagen oud, net wat jonger dan de Duitse aanvaller Jette Fleschütz. De eerder genoemde Felice Albers is met haar 21 jaar en zes maanden de jongste international in de Nederlandse ploeg van bondscoach Alyson Annan.

Zuid-Afrika heeft minste wedstrijdbagage
De selectie van Zuid-Afrika, een van de groepstegenstanders van de Oranje Dames, telt liefst drie speelsters die hun interlanddebuut nog moeten maken: Edith Molikoe, Lerato Mahole en Charné Maddocks. Met een gemiddelde van slechts 61 interlands per speelster is de nummer zestien van de wereldranglijst dé lichtgewicht in het deelnemersveld. De Ierse ploeg heeft de meeste ervaring met een totaal van 2.144 interlands, gemiddeld 134 caps per international.


Wat vind jij? Praat mee...