Pasha Gademan (32) met Canada op Spelen tegen Oranje

De trainerscarrière van Pasha Gademan neemt een enorme vlucht. De Flevolander, die eerder dit jaar stopte als trainer van Almere, is in 2021 als bondscoach van de Canadese mannen actief op de Olympische Spelen in Tokio. De Canadese hockeybond heeft vannacht bekendgemaakt dat hij in ieder geval tot januari 2022, na de Pan-Amerikaanse Spelen, die functie bekleedt.

Gademan begint per direct aan de klus en gaat in januari met zijn nieuwe ploeg op trainingsstage. De 32-jarige Almeerder neemt bij Canada de verantwoordelijkheid over van de Duitser André Henning, die daar zijn assistent wordt. Bij Rot-Weiss Köln zijn de rollen omgedraaid: daar is Henning de hoofdcoach en is Gademan sinds de zomer zijn assistent. Gademan verlaat de KNHB waar hij hoofdcoach van Jongens U18 was en als assistent van Marieke Dijkstra bij het Nederlandse zaalteam fungeerde.

‘Dit is natuurlijk een geweldig kans’, reageert Gademan. ‘Ik ben in extase en vind het een enorme eer dat ik op 32-jarige leeftijd al deze klus mag doen. Tegelijk voel ik de verantwoordelijkheid. Ik heb als speler nooit een Olympische Spelen meegemaakt, maar mag me nu op dat niveau wel als coach bewijzen.’

‘Speciale wedstrijd’ op Olympisch Spelen

Gademan heeft wel de ervaren Henning aan zijn zijde. Die accepteerde afgelopen zomer het bondscoachschap naast zijn werk bij Rot-Weiss, maar is onlangs door de coronapandemie tot de conclusie gekomen dat die twee functies niet te combineren zijn, vertelt Gademan. Hij wilde eerst Gademan als zijn assistent en schoof hem daarna naar voren als hoofdcoach. De Canadese hockeybond ging daarin mee.

Pasha Gademan in 2019 tijdens de wedstrijd Amsterdam – Almere. Foto: Bart Scheulderman

En zo is de coach, die afgelopen seizoen met Almere nog streed tegen degradatie in de Nederlandse Hoofdklasse, plots de baas van de een van de opponenten van het Nederlandse elftal op de komende Spelen. De teams zitten in een poule samen met België, Duitsland, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika.

De coach kijkt uit naar die confrontaties: ‘Dat wordt echt de meest speciale wedstrijd voor mij op de Olympische Spelen en het weerzien met Max Caldas, die een positieve impact heeft gehad op mijn carrière. Net als de confrontatie met Duitsland, gezien onze werkzaamheden bij Rot-Weiss, bijzonder is. De poule is heel sterk. We gaan het lastig krijgen om bij de eerste vier te komen. Maar we gaan voor een stunt.’

Gademan blijft voorlopig in Nederland wonen

Gademan moet dat doen met een Canadese ploeg, die vorig jaar tijdens de Olympic Qualifier op spectaculaire wijze van Ierland won met een controversiële strafbal in de laatste seconde. Van die Canadese ploeg kent Gademan diverse spelers. Als hockeyer van Almere speelde hij tegen aanvoerder Scott Tupper, die destijds voor Schaerweijde uit kwam. Verder heeft zijn oude ploeg met Gabriel Ho-Garcia en Jamie Wallace twee Canadezen onder contract staan en maakt ook Floris van Son, spelend bij HIC, deel uit van de roodwitte formatie.

Ik ben in extase en vind het een enorme eer dat ik op 32-jarige leeftijd al deze klus mag doen. Pasha Gademan

De thuisbasis van het Canadese team is Vancouver, maar Gademan blijft voorlopig in Nederland wonen. ‘Ze hebben voor mij in Vancouver wel een plek geregeld waar ik kan verblijven, maar de komende maanden zijn we vooral op trainingsstages in diverse andere landen. Mochten die niet doorgaan, dan ga ik gelijk naar Vancouver. De voorbereiding op de Olympische Spelen doen we zelfs voor een deel hier in Europa. Na de Spelen ga ik met de Canadese hockeybond om de tafel en kijken we hoe we verder gaan. Zover is het nog niet. Eerst maar eens de voorbereiding op Tokio en de Spelen zelf. Er is veel werk te verzetten, maar ik heb er ontzettend veel zin in.’


5 Reacties

 1. opleidenkey

  Bijzonder gaaf dat Pasha deze kans krijgt om een geweldig avontuur te gaan meemaken. Zet hem op en geniet er van!

 2. ruudalmere

  Wouw !! Pasha wat geweldig voor je ! Succes !!

 3. Gekkie123

  Hij is echt een goeie coach. Sws titel kandidaat.

 4. barteenkhoorn

  Jee wat goed, het is je gegund Pasha! Topcoach en een top gozer.

 5. goud

  Wat super dit!


Wat vind jij? Praat mee...