Pro League: Alyson Annan verliest eerste duel als bondscoach van China

Alyson Annan heeft haar eerste wedstrijd als bondscoach van China verloren. In Valencia was Argentinië dinsdag in de Pro League met 3-1 te sterk. Eerder op de dag wonnen de Spaanse heren in Estadio Beteró met 4-2 van Frankrijk.

Beide duels sneeuwden onder bij het nieuws dat Alyson Annan was aangesteld als nieuwe bondscoach van China. Eerder dit jaar vertrok Annan als hoofdverantwoordelijke bij de Oranje Dames na een turbulente periode waarin het team was beland na de Spelen van Tokio.

De geruchten over de nieuwe job van Annan gingen al rond, maar het was toch een verrassing dat de geboren Australische zonder officiële presentatie in Valencia de ploeg leidde. Naast Annan maken ook Albert Kees Manenschijn, haar voormalige assistent bij de Oranje Dames, en Taeke Taekema deel uit van de staf van China, de nummer veertien van de wereldranglijst.

Agustina Gorzelany wordt gefeliciteerd na haar doelpunt voor Argentinië in het Pro League-duel met China in Valencia. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

Handen vol

Vanaf de tribunes van Estadio Beteró zag Annan dat haar ploeg haar handen vol had aan Argentinië. Dat was geen verrassing. De Chinese ploeg speelde op de eerste dag van februari voor het laatst in de Pro League. Het tweeluik tegen India eindigde toen in twee nederlagen (1-7 en 1-2). De Argentijnse dames wonnen afgelopen weekend de beide duels met Spanje (1-0 en 1-0) en zijn lijstaanvoerder in de Pro League met een honderdprocentscore.

China had ondanks een doelpunt van Ling Chen nauwelijks iets in te brengen tegen Las Leonas. De Chinezen, met 39 procent balbezit, kwamen maar zes keer in de vijandelijke cirkel, haalde een corner en schoot slechts twee keer op het doel van keepster Belen Succi.

Na een doelpuntloos eerste kwart was Argentinië via Agustina Gorzelany op voorsprong gekomen. Tegen het einde van het derde kwart werd die voorsprong verdubbeld door Agustina Albetario. De definitieve beslissing viel halverwege het vierde kwart. Victoria Granatto zette de 3-0 op het bord, waarna Chen de eindstand op het bord zette.

Tweede zege Spanje

Eerder op de dag wonnen de Spaanse heren onder leiding van Max Caldas met 4-2 van Frankrijk, waar Caldas’ voorganger Frédéric Soyez de scepter zwaait. Het was pas de tweede zege van de Spanjaarden in negen Pro League-duels.

Schermutselingen in de cirkel tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Spanje en Frankrijk in Valencia. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

De Spanjaarden kwamen tot twee keer toe op voorsprong, maar bij rust stond de tussenstand van 2-2 op het scorebord. De beslissing in het duel viel in het vierde kwart. Nadat Victor Charlet met een strafcorner de lat had geteisterd, counterde Spanje het veld over. Alejandro Alonso leek te scoren, maar zijn inzet werd op de lijn gekeerd door een voet. De toegekende strafbal werd verzilverd door Marc Miralles: 3-2.

Frankrijk wisselde keeper Arthur Thieffry voor een extra veldspeler in de jacht op de gelijkmaker. De ploeg kreeg echter de deksel op zijn neus toen Marc Recasens de bal in het lege Franse doel tikte.

Marc Miralles wordt gefeliciteerd met zijn rake strafbal voor Spanje in het Pro League-duel tegen Frankrijk in Valencia. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

Dames

China – Argentinië 1-3
21. Agustina Gorzelany 0-1 (sc)
43. Agustina Albertario 0-2
54. Victoria Granatto 0-3
57. Ling Chen 1-3

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Dames

Heren

Spanje – Frankrijk 4-2
5. Alejandro Alonso 1-0 (sc)
17. Victor Charlet 1-1 (sc)
22. Alejandro Davila 2-1
28. Gaspard Baumgarten 2-2
52. Marc Miralles 3-2 (sb)
58. Marc Recasens 4-2

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Heren


4 Reacties

 1. lynnBosman

  Ik vroeg mij al waarom Merino niet geselecteerd werd. https://www.thehockeypaper.co.uk/articles/2022/05/12/hockey-star-delfina-merino-left-out-of-argentinas-world-cup-womens-squad Argentinië lijkt het enige topland dat dit echt serieus neemt?

 2. robvisser

  @lynnBosman Argentinië is idd denk ik het enige topland dat de Pro League heel serieus neemt. Hun competitie is daar duidelijk ondergeschikt aan het belang van het nationale team. In Nederland is dat eigenlijk omgekeerd, de Hoofdklasse gaat voor. Des te knapper dat de Oranje dames het al heel lang zo goed doen. Je ziet dat Las Leonas steevast met hun sterkste team spelen in Pro League wedstrijden, daar waar andere landen ook jonge speelsters uitproberen of speelsters ervaring laten opdoen. Vandaar ook dat Argentinië het zo goed doet momenteel. Het is wel apart dat Merino niet is geselecteerd, al vind ik niet dat ze op grote toernooien meerwaarde heeft gehad. Ik ben benieuwd naar de wedstrijd van de Oranje dames tegen Argentinië later deze maand. Las Leonas hebben veel meer ritme na al die Pro League wedstrijden die ze de laatste tijd hebben gespeeld. Het zijn altijd aparte wedstrijden.

 3. lynnBosman

  Ik ben het volledig met je eens. Maar ik kan Merino ook goed begrijpen dat het vreemd is dat ze niet de kans krijgt zich te bewijzen deze PL. Als het dan niet zo is, dan is het niet zo. Er kan ook veel gebeuren in twee maanden (bv blessures). Ik vind Welten ook niet bepaald in topvorm nu, maar zou haar zeker niet afschrijven. Misschien zoek ik er veel teveel achter, maar ik zag dat Merino Kampong en Weusthoff recent is gaan volgen. Zou er zijn, Welten en Merino in een team. België heeft Merino en zij wellicht ook hen te weinig gebracht.

 4. robvisser

  @lynnBosman Interessant, dat ze Kampong en Weusthoff volgt. Goed speurwerk. Ik vind wel, als ik het betoog van Delfina over haar uitsluiting lees, dat de communicatie naar haar toe erg slecht is geweest, het is niet chique gegaan. Ze is ook nog altijd een goede speelster natuurlijk. Op grote toernooien had ik wel meer van haar verwacht, daar heeft ze nooit echt het verschil kunnen maken. Voor Kampong zou het zeker mooi zijn als ze erbij komt. Naast Welten hebben ze ook al de Spaanse Barrios gehaald.


Wat vind jij? Praat mee...