Pro League: Argentijnse dames blijven winnen, Menini scoort voor Spanje

Het was een prima weekend voor de Argentijnse nationale ploegen. In Valencia wonnen de dames beide duels van Spanje, waardoor de ploeg van bondscoach Fernando Ferrera haar honderdprocentscore in de Pro League behield. De heren pakten tegen de Spanjaarden vijf van de in totaal zes te winnen punten.

De Argentijnse dames beginnen in de aanloop naar WK deze zomer flink warm te draaien. Tegen Spanje, dat in de poulefase van het toernooi een van drie tegenstanders is, werd twee keer met 1-0 gewonnen. Hierdoor verdreef Argentinië concurrent India van de eerste plaats op de ranglijst.

In het eerste duel op zaterdag viel het enige doelpunt al na vier minuten. Het kwam op naam van Victoria Granatto. Een dag later scoorde Agustina Albetario twee minuten na rust de winnende treffer.

Eugenia Trinchinetti, Sofia Toccalino en Agostina Alonso van Argentinië tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Spanje in Valencia. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

Weinig doelpunten

Het publiek in Estadio Betero werd ook bij de heren niet verwend met doelpunten. De eerste onderlinge ontmoeting eindigde ook in 0-1 voor de Argentijnen. Los Leones buitten vlak voor het einde van het eerste kwart een numerieke meerderheid uit met een doelpunt van Tomas Domene.

In het tweede duel was het lang wachten op doelpunten. Pas in de vijftigste minuut was daar als een duveltje uit een doosje Tilburg-speler Maico Casella, die de voorzet van Lucas Martinez in het doel tipte. De Argentijnen toonden met de treffer hun effectiviteit, want het was pas de eerste echte goede mogelijkheid van de wedstrijd voor de Zuid-Amerikanen.

Lang kon Argentinië niet genieten van de voorsprong, want een minuut later maakte Joaquin Menini gelijk. Het was een emotioneel beladen treffer. De speler van Rotterdam maakte niet alleen zijn eerste officiële doelpunt voor Spanje, maar scoorde daarmee tegen Argentinië, het land waarmee hij in 2016 olympisch kampioen werd.

Joaquin Menini scoorde zijn eerste interlanddoelpunt voor Spanje tegen Argentinië, het land waarmee hij in 2016 olympisch kampioen werd. Foto: FIH/Vicente Vidal Fernandez

24 shoot-outs

De 1-1 eindstand betekende dat shoot-outs de beslissing moesten brengen. In de serie nam Argentinië een 3-1 voorsprong, maar Spanje knokte zich terug en sleepte er vervolgens nog een sudden-death uit. Pas na in totaal 24 shoot-outs viel de beslissing in het voordeel van Argentinië uit, voor wie Nicolas Keenan van Klein Zwitserland drie keer succesvol was. Menini slaagde er niet in zijn beide pogingen te verzilveren.

De Spaanse heren spelen dinsdag en woensdag in Valencia in de Pro League tegen Frankrijk. Ook de Argentijnse dames komen dan in actie. Zij spelen eveneens in Valencia. Tegenstander op beide dagen is China.