Pro League: Australië versterkt positie bovenin met winst op VS

De Australische dames hebben hun positie in de top vier van de FIH Pro League, aan het einde goed voor een plek in de Grand Final in het Wagener Stadion, versterkt met een overwinning op de Verenigde Staten. De Hockeyroos hielden het lang spannend met een 0-1 voorsprong op het scorebord, maar in het laatste kwart liepen zij uit naar een 0-4 overwinning.

Na een doelpuntloos eerste kwart was het uitblinker Rosie Malone die de wedstrijd in Lancaster opengooide met haar backhand, na een aanval over diverse schijven. Waar pogingen van Lily Brazel en Maddie Fitzpatrick het doel niet troffen, was het vlak na aanvang van het tweede kwart dan eindelijk raak voor de Hockeyroos. Vervolgens zette de ploeg van oud-international Janneke Schopman nog aan in de resterende minuten voor de rust om een gelijkmaker te forceren, maar tot grote kansen kwam het niet. Zo had Anna Dessoye een vrije kans met de backhand, maar veegde volledig over de bal heen.

Daarna was het lang wachten op de beslissing in de wedstrijd. Na de rust waren er wat kleine kansen over en weer, met de grootste voor Malone. Haar inzet van dichtbij ging net naast. Daarvoor bleef lang de stand van 0-1 op het scorebord staan. Tien minuten voor tijd zagen de Amerikaanse dames alle hoop op een goed resultaat vervagen toen Savannah Fitzpatrick vrij kon uithalen voor de 0-2. Een voorzet van Malone vond de aanvaller, die vervolgens geen fout maakte. Nog geen minuut later zorgde hetzelfde tweetal voor de definitieve nekslag voor de Verenigde Staten. Ook hier was het Fitzpatrick die scoorde, deze keer met een rake tip-in bij de eerste paal.

Vlak voor tijd fungeerde de aanvaller als aangever: haar eerste poging werd gekeerd door keepster Kelsey Bing, maar haar voorzet kwam vervolgens bij Emily Chalker terecht voor de 0-4 eindstand. De overwinning is een welkome opsteker voor de Australische dames in de strijd om de vierde plaats in de Pro League-stand. Momenteel bezetten de Hockeyroos de vierde stek, maar moeten nog steeds rekening houden met nummer vijf Duitsland. Ondertussen wachten de Verenigde Staten nog steeds op de eerste overwinning van het toernooi.