Pro League: Australische dubbelslag in Perth

Met de wedstrijden zondag tussen Australië en Nieuw-Zeeland in Perth werd het Pro League-seizoen afgesloten. De Australische dames en heren sloegen een dubbelslag door respectievelijk een 3-1 en 2-0 overwinning te boeken.

De omstandigheden in het Perth Hockey Stadium waren totaal anders dan op zaterdag. De regen had de zonneschijn verdrongen en kwam bij het herenduel met bakken uit de hemel. Ook ontbraken de toeschouwers omdat het provinciebestuur van Western Australia een driedaagse lockdown had afgekondigd.

Australische heren op voorsprong

Na een openingsfase waarin beide ploegen een mogelijkheid kregen op een openingstreffer kwamen de Kookaburras op voorsprong. Een slecht genomen vrije slag van Nieuw-Zeeland belandde in een Australische stick. Australië schakelde snel om waarna Tom Wickham teamgenoot Nathan Ephraums in staat stelde te scoren.

Nick Ross (r) zet de achtervolging in op Lachlan Sharp tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Australië en Nieuw-Zeeland in Perth. Foto: FIH/Johan Schmidt

Na de 1-0 namen de Australiërs het duel stevig in handen. Tegen de rust ontworstelde Nieuw-Zeeland zich aan de druk van de Kookaburras. Het leverde de Black Sticks een aantal strafcorners op en een mogelijk voor Nick Wilson. In het derde kwart leek de gelijkmaker te vallen, maar in aanloop naar het doelpunt van Sam Lane was de bal met de bolle kant van de stick getoucheerd zo bleek uit de videobeelden.

Govers beslist duel

De beslissing in het duel viel even later. Blake Govers gaf bij de paal het laatste tikje, nadat doelman Leon Hayward tot twee keer toe de bal uit het Nieuw-Zeelands doel had gehouden.

Australië-Nieuw-Zeeland 2-0 (1-0)
11’ Nathan Ephraums 1-0
40’ Blake Govers 2-0

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor heren

Winst Hockeyroos

De Australische dames revancheerden zich voor de dramatisch verlopen shoot-outs een dag eerder tegen Nieuw-Zeeland. De Hockeyroos, die ondanks vier gemiste shoot-outs een punt overhielden aan dat duel, trokken zondag de overwinning binnen de reguliere speeltijd over de streep.

Het was echter Nieuw-Zeeland dat de beste start had van het duel. Na een eerste speldenprik van Oliva Merry, zette ze haar ploeg met een droge knal op voorsprong. Het was haar elfde treffer van de Pro League, waarmee ze het seizoen als topscorer van de landencompetitie afsloot.

Mariah Williams schermt de bal af tijdens het Pro League-duel tussen Australië en Nieuw-Zeeland in Perth. Foto: FIH/Johan Schmidt

De Black Sticks straften daarmee Australisch balverlies op eigen helft genadeloos af. Ook Nieuw-Zeeland was niet gevrijwaard van foutjes. Een stopfout van Tarryn Davey leidde de Australische gelijkmaker in. Ze kreeg de bal die door Jane Claxton hard de cirkel werd binnen geslagen niet onder controle. Hierdoor viel de bal voor de stick van Savannah Fitzpatrick die niet aarzelde: 1-1.

Squibb zet Hockeyroos op 2-1

Na rust kwam Australië op voorsprong dankzij een rake strafcorner van Penny Squibb. Fitzpatrick had vervolgens de 3-1 op haar stick, maar haar inzet kwam tegen de paal. De Hockeyroos waren op dat moment duidelijk de bovenliggende partij.

Een onachtzaamheid in de Australische verdediging leidde tot een Nieuw-Zeelandse corner, waarbij Ella Gunson uit de rebound scoorde. Australië ging echter met succes in beroep bij de videoscheidsrechter. Hij bevestigde de claim van obstructie.

In het slot van het duel werd de Nieuw-Zeelandse keepster Grace O’Hanlon gewisseld voor een extra veldspeelster. Het leverde al vrij snel een tegendoelpunt op. Na opnieuw een slechte pass counterde Australië waarna Mariah Williams de bal in het lege doel kon tikken.

Australië-Nieuw-Zeeland 3-1 (1-1)
4’ Olivia Merry 0-1
16’ Savannah Fitzpatrick 1-1
34’ Penny Squibb 2-1 (sc)
57’ Mariah Williams 3-1

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor dames

Kelsey Smith (r) probeert te ontsnappen aan Jane Claxton tijdens het Pro League-duel tussen Australië en Nieuw-Zeeland in Perth. Foto: FIH/Johan Schmidt


5 Reacties

 1. Runa Honig

  Moet wel gek lopen willen de heren van Australië niet heel ver komen in Tokio. De coronacrisis is in hun voordeel. Zij zijn er door hun geografische ligging aan gewend om in de eigen bubbel in topvorm te komen en bovendien zijn ze beter bestand tegen extreme hitte. De dames zouden om diezelfde reden ook zo maar eens een verrassing kunnen zijn.

  1. popov0702

   Als je die redenatie volgt wordt India kampioen

  2. Linksbuiten

   India wordt inderdaad onderschat, denk ik.

  3. christiaan-loeber

   Leuk die bubbel, maar hebben ze voldoende wedstrijden tegen andere tegenstanders gespeeld?

 2. Runa Honig

  Het is toch ongelooflijk dat de heren voetballers zonder geacclimatiseerd te zijn een wedstrijd in 30 graden zijn gaan spelen! Heeft ongetwijfeld invloed gehad op het dramatische verloop en lamgeslagen indruk van de meerderheid(er moet toch een verklaring zijn......). Ik hoop dat onze heren hockeyers de Tokio omstandigheden niet onderschatten. Ik geloof dat ze om die reden een trainingskamp in Spanje hebben belegd? Dat is overigens volkomen onvergelijkbaar, want droge hitte en niet die klamme deken van Tokio, maar beter dan niks.


Wat vind jij? Praat mee...