Pro League: België en Groot-Brittannië verdelen de overwinningen

In Brussel hebben de Belgische heren het Pro League-duel met Groot-Brittannië gewonnen. Op het terrein van Royal Uccle Sport viel de beslissing vlak voor tijd: 3-2. Bij de dames waren shoot-outs nodig om een winnares aan te wijzen. Groot-Brittannië was daarin koelbloediger dan België en pakte zodoende het bonuspunt.

Bij de heren was het de strijd tussen de nummer een en de hekkensluiter van de Pro League-poule. Het duel werd geleid door het duo Coen van Bunge en Laurine Delforge, die ook van de week in het Wagener Stadion actief waren bij de tweeluik tussen Oranje en de Britten.

Eerste Britse kans

De eerste mogelijkheid in de beginminuten van het duel was voor Groot-Brittannië. Keeper Loïc van Doren had echter weinig moeite met de strafcorner van Adam Dixon. De aanvoerder speelde zijn honderdste interland voor Groot-Brittannië.

De Britten konden hierop niet voortborduren. De Belgen namen het heft in handen en drukten Groot-Brittannië diep terug op eigen helft zonder dat het tot kansen leidde. Balverlies van de Belgen was de inleiding voor de tweede strafcorner van Groot-Brittannië vlak voor het verstrijken van het eerste kwart. De corner van Luke Taylor kwam niet uit de verf, maar hij mocht nog een keer aanleggen. Deze poging was stukken beter, maar zijn inzet ging recht op Van Doren af, die in een reflex de bal naast tikte.

Een groene kaart voor Felix Denayer in de tweede kwart verschoof het spelbeeld in het voordeel van de Britten. Toch kon de ploeg van Danny Kerr niet profiteren van de overtalsituatie. Nadat de Belgen weer compleet waren kreeg Groot-Brittannië opnieuw een corner, maar deze werd er prima uitgelopen. De rebound werd goed opgepikt door Alan Forsyth. Hij haalde uit, maar werd afgefloten wegens gevaarlijk spel.

Meer rendement uit corners

De Belgen gingen veel beter om met de kansen vanaf de kopcirkel. De eerste corner was meteen raak. Pinoké-speler Alexander Hendrickx sleepte de bal keihard tegen de touwen. Thomas Sorsby kreeg op de doellijn nog zijn stick tegen de bal, maar de inzet van Hendrickx was onhoudbaar.

Toch hield de voorsprong van de Belgen geen stand. Vlak voor rust was het dan eindelijk raak voor de Britten uit een corner. Met dank aan België. Victor Wegnez deed te lang over het aantrekken van zijn beschermers, waardoor Phil Roper geen last had van de Belgische uitloper en meer tijd had om de bal laag binnen te slepen.

België op voorsprong

Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam, namen de Belgen opnieuw de leiding. Tom Boon verschalkte met zijn schot keeper Oliver Payne in de korte hoek. Het was het begin van een korte fase waarin België ook nog twee strafcorners kreeg om de score te verhogen. Hendrickx stond op dat moment niet in het veld. De eerste corner werd slecht gestopt en de tweede werd door Tanguy Cosyns recht op Payne gepuhst.

Daarna was België het even kwijt. Arthur van Doren passte de bal zomaar in een Britse stick, waarna Liam Ansell de bal over het doel van Van Doren schoot. Een voorzet van Forsythe bereikte Rupert Shipperley net niet en Roper verschafte zichzelf een goede mogelijkheid, maar vlak voordat hij wilde uithalen struikelde hij waarna hij over de bal maaide.

De kansen gaven de Britten het gevoel dat er misschien wel iets te halen viel. Dat geloof leverde de gelijkmaker op van Jack Waller, die de bal van James Gall nog net even aanraakte. Vlak voor het einde van het derde kwart was België nog een keer gevaarlijk, maar Payne bracht van dichtbij redding.

Geel voor Stockbroekx

Snel in het vierde en laatste kwart kwamen de Belgen met tien man te staan. Manu Stockbroekx mocht vijf minuten naar de kant na een overtreding op Liam Ansell. De Britten grossierden daarna in corners, maar vijf mogelijkheden werden onbenut gelaten, elf in totaal. Een backhand van Forsyth was een makkelijke prooi voor Van Doren.

Het kwam de Britten duur te staan, want vlak voor tijd gingen de Belgen er met de overwinning vandoor. De voorzet van Boon belandde via Harry Martin en keeper Payne op de lat, waarna John-John Dohmen als snelste reageerde en de bel in het doel werkte.

Dames Groot-Brittannië koelbloediger in shoot-outs

Eerder op de dag pakten de dames van Groot-Brittannië een bonuspunt door na shoot-outs te winnen van België. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. Die eindstand was al bij rust bereikt. Het duel stond onder leiding van de scheidsrechters Jonas van ’t Hek en Céline Martin-Schmets.

België nam het initiatief na de afslag. De ploeg van Niels Thijssen werd ondanks het vele balbezit niet gevaarlijk. Groot-Brittannië was gevaarlijk in de omschakeling en dat leidde ook tot de eerste kans van de wedstrijd. Elena Rayer stoomde over rechts de Belgische cirkel in. Haar voorzet kwam bij Jo Hunter terecht, die de bal geen richting kon geven waardoor Keepster Elena Sotgiu redding bracht.

GB op voorsprong

Het was de eerste speldenprik van de Britten die een paar minuten later wel konden juichen. Tessa Howard gaf de bal door de benen langs haar tegenstandster aan de vrijstaande Sarah Jones, die met een diagonaal schot de 0-1 op het scorebord zette.

Het was een fase waarin Groot-Brittannië de druk op de verdediging van België opvoerde. Het leverde de ploeg van bondscoach Mark Hager goede mogelijkheden op, maar het schortte aan het benutten van de kansen. Zo kwam Hunter al duikend maar een paar centimeter tekort om de voorzet van Sarah Robertson binnen te tikken. Niet lang daarna haalde keepster Sotgiu de angel uit een gevaarlijke Britse aanval.

België stelde daar zeker in de eerste twee kwarten zeer weinig tegenover. De eerste strafcorner werd met de voet gered door keepster Sabbie Heesch, die even later ook redde op een schot nadat de tweede corner slecht was gestopt.

Gelijkmaker

Een individuele actie van Alix Gerniers sneed de Britse defensie open. De bal werd vlak voor de doellijn gehaald door Anna Toman. België vroeg een videoreferral aan en daaruit bleek dat Toman de bal nog met haar voet had getoucheerd. Een paar seconden voor het rustsignaal kregen de Belgen een strafbal toegewezen die door Tiphaine Duquesne werd verzilverd. Het was de gelijkmaker in een duel waarin de Britten de Belgische ploeg al op grotere achterstand hadden moeten zetten.

Na rust was Groot-Brittannië het overwicht van de eerste twee kwarten tijd. België kwam gevaarlijk opzetten, maar keepster Heesch was attent en voorkwam een achterstand voor Groot-Brittannië na schoten van Barbara Nelen en Gerniers. Ook de vierde en vijfde strafcorner leverden de Belgen niets op.

Geen doelpunten meer

Groot-Brittannië kwam nauwelijks meer de middenlijn over. In een van die spaarzame aanvallen kwamen de Britten nog gevaarlijk voor de dag. Het schot van Howard leverde geen doelpunt op, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Bondscoach Thijssen besloot Sotgiu onder de lat te vervangen door Pauline De Ryck. De wissel kon niet voorkomen dat de Britten het bonuspunt pakten. Groot-Brittannië benutte drie van de vier pogingen, voor België was alleen doelpuntenmaakster Duquesne succesvol.

België-Groot-Brittannië 1-1 (1-1) Groot-Brittannië wint na shoot-outs 1-3
11. Sarah Jones 0-1
30. Tiphaine Duquesne 1-1 (sb)