Pro League: Belgische dames en heren winnen van Australië

Wereldkampioen België heeft in Melbourne Australië met 4-1 verslagen, een dag nadat de Kookaburras al 5-5 speelden tegen Oranje. Het was een confrontatie tussen de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Eerder waren de Belgen met 4-2 te sterk voor Argentinië en speelde de ploeg gelijk tegen Nieuw-Zeeland (4-4) en Spanje (3-3). In de shoot-outs werd gewonnen van Nieuw-Zeeland. De serie tegen Spanje ging verloren.

Australië kwam tegen België nog wel op voorsprong door Daniel Beale na een voorzet van Jacob Anderson, maar de Belgen bogen die achterstand nog voor de rust om in een voorsprong. Sébastien Dockier tekende voor de gelijkmaker, waarna Alexander Hendrickx vanaf de kop van de cirkel de wereldkampioen op 2-1 zette. In het derde kwart werd het duel in Melbourne definitief beslist na treffers van opnieuw Dockier en Tanguy Cosyns. Dockier – speler van Den Bosch – werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Ook Red Panthers winnen

Ook de hockeysters van België boekten zondag een overwinning op Australië: 1-2. Zaterdag waren de Hockeyroos nog te sterk voor het Nederlands elftal. De doelpunten vielen pas na rust. Een rake strafcorner van Michelle Struijk en een doelpunt van Louise Versavel zorgden voor een 0-2 marge. Brooke Paris scoorde nog tegen voor Australië.

De Belgische hockeysters verrassen tot nu toe in de Pro League. Afgelopen vrijdag was de ploeg van de Nederlandse bondscoach Niels Thijssen al met 1-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland nadat eerder met 2-0 was verloren van Argentinië.

Overzicht uitslagen en stand Pro League Heren
Overzicht uitslagen en stand Pro League Dames


18 Reacties

 1. lynnBosman

  Ik heb de wedstrijden niet gezien, maar het is toch wat vreemd dat Australië op zaterdag en 24uur later zondag in de brandende zon speelt? Knap van de Belgische dames hoor. Nederland zorgt (helaas) met haar niet ingespeelde opstellingen wel voor meer spanning in de Pro League.

 2. robvisser

  De FIH Pro League leverde tot nu toe spectaculaire wedstrijden en resultaten op. De Belgische heren zijn beslist het beste team van de wereld. Solide, technisch begaafd en met een aantal individuele uitblinkers. Ook de Belgische dames zijn heel goed bezig en ze oogden erg energiek in hun derde wedstrijd in negen dagen, met tussendoor nog reizen naar Argentinië, Nieuw-Zeeland en Australië. Dit alles zonder in die wedstrijden met een ander team te hoeven spelen. Geen probleem, zo leek het. Afwachten welke selectie Annan straks uit de hoge hoed tovert voor de uitwedstrijden tegen de VS en Argentinië. Voor de zekerheid kan ze altijd nog enkele tientallen kaarten reserveren voor de ongetwijfeld zeer druk bezochte Pro League finaleronde in Nederland, want je zou toch niet willen dat de Oranje dames er niet bij kunnen zijn. Maar de Koninklijke weg om daar te schitteren is nog altijd mogelijk natuurlijk. Het toernooi is eigenlijk nog maar net begonnen.

 3. robvisser

  De competitie is overigens nog niet eens begonnen en desondanks spelen we ook in de eerste vier belangrijke uitwedstrijden met een 'aangepast team'. En volgens mij zei ik nu juist dat er best nog wel kansen liggen en dat het toernooi net is begonnen, maar het kwartje kan ook zomaar de verkeerde kant opvallen door de keuzes van Annan. We zullen het natuurlijk nooit weten, maar zelf geloof ik niet dat er een ander land in de FIH Pro League bestaat dat willens en wetens ervoor zou kiezen de eigen kansen te verminderen door met een minder dan optimaal team te gaan spelen, ook niet als ze die keuze zouden hebben (zoals Nederland). Vooral omdat het onlogisch is en in strijd met de normale regels van de sport. Immers, waarom zou je jezelf een mindere uitgangspositie gunnen? Het komt zelden of nooit voor. Hoe dan ook, Annan denkt op de een of andere manier dat dit het beste is voor Nederland en ik hoop natuurlijk dat de resultaten haar gelijk gaan geven. Zoals je zegt, Nederland brengt de spanning weer terug want de andere teams zullen hun kansen ruiken nu Nederland kwetsbaar oogt. Het was onvermijdelijk dat de Oranje dames een keer zouden verliezen en dat is ook niet erg, maar ik had dan zelf liever gezien dat dit een Nederland overkwam dat alle middelen heeft om het beste te geven wat Nederland op hockeygebied te bieden heeft en dat is met dit soort selecties niet het geval. Het toernooi is ook maar net begonnen en ik verwacht dat ik wel ga wennen aan het idee dat we met minder genoegen moeten nemen. Hopelijk zit er nog wel een positie bij de eerste vier in, dat is het belangrijkste.

 4. MIck

  De internationale kalender word steeds drukker en daartussendoor spelen ook de Nationale clubbelangen dus is het natuurlijk heel goed dat Nederland in wisselende samenstelling speelt niet alleen al vanwege het feit dat jonge onervaren speelsters ervaring op kunnen doen en dat speelsters niet overbelast zullen worden. Nederland is de wereldtop en dan heel lang komt er niks en komen er andere landen aan. We hebben een x verloren met 1-0 van Australië big deal. We gaan aan het einde van deze pro league gewoon bij de beste 4 ploegen eindigen daar bestaat 0,0 twijfel over . En straks in Tokio de OS van 2020 dan kiest de bondscoach gewoon weer voor de beste speelsters en ondertussen hebben dan vele jonge speelsters door middel van deze pro league al mooi internationale ervaring opgedaan.

 5. lynnBosman

  Hoi Rob, de competitie begint een week na de Pro League meteen vandaar. Ieder land heeft nog evenveel kans en iedereen heeft nog punten verspeeld. De beste landen en clubteams verliezen weleens. We gaan niet genoegen nemen met minder, er zijn pas 2 van de 16 wedstrijden gespeeld. Ik begrijp je nu al sombere houding niet. Het gebeurt overigens genoeg hoor in bv bekerwedstrijden. (Sevilla - Barcelona bv). Doorgaans een teken dat men andere prioriteiten stelt. Ik sluit me bij Mick aan. Fijn weekend!

 6. robvisser

  @lynnBosman Een beetje onsportief van je dat je jouw tweede reactie gewoon maar verwijdert nadat ik juist uitgebreid de tijd heb genomen om je te beantwoorden. Dat komt het volgen van een discussie natuurlijk niet ten goede, want geen mens die het dan nog begrijpt. Desondanks, fijn weekend.

 7. Runa Honig

  Dat gehakketak van RobV en lynnBosman gaat nu al een paar dagen zo bij de verschillende items. Misschien moet de redactie jullie een aparte chatbox geven om het verder uit te vechten. Mijn advies: hou op met dat toernooimodel: a zegt iets b gaat het weerleggen. Doodvermoeiend.

 8. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Ik denk dat je toch wel een beetje makkelijk praten hebt. Ik vind het gewoon niet fijn dat iemand zomaar de reactie verwijdert naar aanleiding waarvan ik een uitvoerig antwoord formuleer. Ik ga niet al te dramatisch doen en zeggen (wat tegenwoordig gebruikelijk is) dat ik '10 minuten van mijn leven heb verspeeld', maar laten we met z'n allen niet doen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat jij dat dan niet inziet, jammer dan. Dat is voor je eigen rekening.

 9. lynnBosman

  Er ging gewoon iets mis @RobV, maar we delen niet dezelfde mening. Simpel. @Runahonig, bijzondere reactie aangezien ik gisteren voor het eerst sinds een tijdje iets geplaatst heb. Mijn eerste reactie hier is dat ik het vreemd vind dat de Aussies 24uur later spelen. Daar is niks mis mee. Als RobV reageert, kunnen daar weer mensen op reageren. Zo werkt een forum nu eenmaal. Als je dat irritant of doodvermoeiend vindt zit je op een forum verkeerd. Je hoeft de reacties niet te lezen en je hoeft er niet op te reageren.

 10. robvisser

  @lynnBosman Ok, dat misverstand is dan ook weer de wereld uit. Per ongeluk kan natuurlijk altijd. En verder, als iedereen het met elkaar eens was, dan is het ook weer niet leuk hier, laten we eerlijk zijn. Ik zei geloof ik vorige week dat de Belgen zouden kunnen profiteren van het feit dat de Aussies een dag na hun wedstrijden tegen Nederland alweer tegen België moeten spelen. Uit het Australische kamp horen we inmiddels dat vermoeidheid wel degelijk een factor was. Het is raar, zo snel achter elkaar spelen.

 11. lynnBosman

  ^ Juist! Niet gezien dat je dat hebt gestuurd. Zeker in de brandende zon waarbij Australië diep heeft moeten gaan zaterdag, vind ik het wat vreemd. België heeft ook gewoon twee goede elftallen. De Belgische mannen zijn erg sterk en de Belgische vrouwen ontwikkelen zich prima. 14 februari worden de FIH winnaars bekend gemaakt, dan staan onze neuzen sowieso dezelfde kant op ;)

 12. vostammer

  Hoeveel mensen zouden deze twee prachtige wedstrijden hebben gezien? Behalve de 5.000 in het ministadion slechts zeer weinigen.

 13. overweer

  Wel een beetje een zwak argument, Australische dames zouden vermoeid zijn vanwege slechts 24 uur de tijd om te recupereren, coach van Australia was gewoon een vent.. in een interview na de match melde hij dat de Belgische dames gewoon heel sterk zijn. Wanneer ik mij niet vergis kwamen de Belgische dames aan in Melbourne ( uit Auckland ) op het moment dat NL de wedstrijd speelde tegen Australia.... lees 5 uur flight ( eigenlijk hotel-hotel een reisdag ) + 2 uur tijdverschil... en enkele dagen daarvoor komende vanuit Argentinie.. enfin Belgie speelde met passie en verdiend gewonnen. Het is al lang een duidelijk verhaal dat ook de Belgische dames veel sterker zijn dan dat de 13e positie op de huidige FIH lijst... mijn gevoel zegt dat ze effectief ergens op plaats 8 horen te staan..geef onze zuiderburen ook gewoon de credits. De Belgische dames speelden ook heel slim ( tempo doseren ) en in tegenstelling tot Nederland veel zuiverder ( geen onnodig balverlies ) en absoluut met een drang om te winnen ( duels werden aangegaan en ook gewoon gewonnen ) werkelijk een ijzersterk middenveld ( Struijk -Neelen-Gerniers ). De goals van Belgie waren ook gewoon extreem goed uitgevoerd...Proficiat zou ik zeggen... Met betrekking tot het Nederlandse spel.. te veel van het zelfde.. eigenlijk te weinig met passie en te slordig gespeeld.

 14. robvisser

  @overweer Het was 'zeker en vast' (zoals ze dat in België zeggen) de verdienste van de Belgische dames dat ze wonnen van Australië. In het begin vond ik het wat raar, gezien de FIH ranking, dat niet Spanje maar België het Indiase team zou vervangen in de Pro League, maar ze hebben die kritiek doen verstommen. Wel vind ik Spanje iets leuker om naar te kijken, het is net wat technischer en frisser, maar België is heel erg solide, speelt goed hockey en is een lastige tegenstander om te verslaan. Ik hoorde de coach van Australië ook wat zeggen over 'fatigue' en ook enkele speelsters van Australië hadden het erover. Zo van, 'het mag natuurlijk geen excuus zijn, maar toch'. Je hoort wel vaker dat spelen tegen Nederland (zelfs tegen dit Oranje) een erg vermoeiende business is voor iedere tegenstander en ik denk dat het er behoorlijk heeft ingehakt.

 15. peterpost1

  @RobV volgens mij heeft België op het WK nog erg slecht gepresteerd bij de vrouwen toch? En nu door deze resultaten zijn ze ineens een goede ploeg...?

 16. robvisser

  @peterpost1 Het zou theoretisch kunnen, als je een schaal hanteert van zwak, net voldoende, goed, heel goed, excellent en absolute wereldklasse. Voor de duidelijkheid, ik ben het niet met @overweer eens dat ze weliswaar 13e staan maar eigenlijk op plaats 8 horen te staan, want dat is in het geval van de Belgen kennelijk een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. We zullen zien hoe het met de Belgen verdergaat. Tot nu toe zat het ze ook niet tegen en Nederland is daarin behulpzaam geweest. Nieuw-Zeeland had verloren van Nederland en moest dus het spel maken tegen de Belgen. Australië was nog met het hoofd in de wolken na de winst tegen NL en de speelsters hadden zware benen.

 17. rudi wortmann

  @peterpost1, ben ik volkomen mee eens. ze, de Belgen, maakten een zwakke indruk op de WK. Het leek of ze er niet klaar voor waren. Dat was bij deze wedstrijd tegen Australië niet het geval. Mijn mening is dat de ‘mindere’ ploegen in de sub top van de wereld (dus België, India, Spanje, China, Japan, Ierland etc) af en toe goed presteren en de top, w.o. Nederland, vaak goed presteren. Persoonlijk vind ik het te ver gaan om België nu een top land te noemen, maar gezien de reacties uit Nederland zullen er mensen zijn die deze mening niet delen..


Wat vind jij? Praat mee...