Pro League: Britse dames en heren te sterk voor Duitsland

De dames en heren van Groot-Brittannië hebben de tweekamp in de Pro League tegen Duitsland met een overwinning afgesloten. De olympisch kampioen was donderdag in Londen met 2-0 te sterk voor Die Danas. Eerder op de dag boekten de Britse heren hun tweede overwinning op rij. Duitsland werd met 3-1 verslagen.

Bij de dames kwam de Britse ploeg beter voor de dag dan woensdag, toen Duitsland er in de slotfase met een 3-2 zege vandoor ging. Dit keer trok de ploeg van Mark Hager op het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen aan het langste eind.

In het eerste kwartier speelde het spel zich vooral af tussen beide cirkels. Defensief hadden de ploegen het goed voor elkaar. Na 22 minuten werd het voetje van Hanna Granitzki gevonden. Er volgden zes Britse corners. Na de laatste corner vroeg Groot-Brittannië met succes een videreferral aan. De zevende strafcorner ging er wel in. Daarbij hadden de Britten niet te klagen over geluk, want het schot van Ana Toman belandde via de Duitse Nele Arings in het doel.

Sprintduel om de bal tussen Maike Schaunig en Lily Owsley tijdens de Pro League-wedstrijd in Londen tussen Groot-Brittannië en Duitsland. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Opnieuw hulp van Duitse ploeg

Ook bij de tweede treffer vlak voor rust had Groot-Brittannië een helpende hand van Duitsland nodig. Susannah Townsend mocht vrij uithalen, waarna de bal via een Duitse stick in het doel verdween en keepster Nathalie Kubalski kansloos liet. Het was een dure tegentreffer, want een handvol seconden ervoor was Jette Fleschütz met groen naar de kant gestuurd en was organisatie aan Duitse kant even zoek.

In het derde kwart loste Duitsland, bij wie voormalige SCHC-speelster Charlotte Stapenhorst de aanvoerdersband droeg, geen enkel schot op het doel van Maddie Hinch. Ook in het laatste kwart kon Duitsland niet veel uitrichten. Hinch moest twee keer ingrijpen en de ploeg van Xavier Reckinger kreeg een strafcorner, maar dat leverde niet een aansluitingstreffer op.

Groot-Brittannië-Duitsland 2-0 (2-0)

23′ Anna Toman 1-0 (sc)
30′ Susannah Townsend 2-0

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor dames

Tweede zege Britse heren

De statistieken spraken na afloop in het voordeel van Duitsland, maar de jonge ploeg stond na vier kwarten met lege handen. Individuele fouten waren keihard afgestraft door Groot-Brittannië, dat hierdoor opnieuw de volle buit haalde. De 3-1 overwinning volgde op een 5-3 zege een dag eerder.

Duitsland mocht vier strafcorners nemen, tegen nul voor Groot-Brittannië. Bovendien kwam de ploeg van bondscoach Kais al Saadi bijna dubbel zo vaak in de vijandelijke cirkel. Het leverde uiteindelijk slechts een doelpunt op, maar de treffer van Niklas Wellen viel pas vlak voor het eindsignaal. Wellen deed wel mee omdat zijn ploeg Pinoké de play-offs niet bereikte. Florian Fuchs ontbrak bij de Duitse formatie, omdat hij donderdag moest aantreden met Bloemendaal in de finale om de landstitel tegen Kampong.

Christopher Griffiths probeert zich tussen twee Duitse verdediger door te wurmen. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

De treffer van Wellen kon een nederlaag niet meer voorkomen. Groot-Brittannië leidde op het moment van de tegentreffer al riant met 3-0. Het openingsdoelpunt van Christopher Griffiths viel halverwege het tweede kwart. De Duitse verdediging slaagde er niet in om de bal na een redding van keeper Victor Aly goed te verwerken. Griffiths schoot vervolgens uit de draai raak.

Vlak voor rust werd deze score verdubbeld. Nadat Raphael Hartkopf een goede kans op de gelijkmaker had laten liggen viel uit een counter de 2-0 voor Groot-Brittannië via Alan Forsyth. Duitsland was daarna opnieuw dichtbij een doelpunt. Thies Prinz raakte uit een strafcorner echter de lat. In het derde kwart zette Rupert Shipperley uit een goede uitgespeelde counter de derde Britse treffer op het bord. De wedstrijd was daarmee beslist.

Groot-Brittannië-Duitsland 3-1 (2-0)

24′ Christopher Griffiths 1-0
29′ Alan Forsyth 2-0
54′ Rupert Shipperley 3-0
58′ Niklas Wellen 3-1