Pro League: China pakt bonuspunt, Belgische heren naar derde plaats

Na de 4-2 zege op Zuid-Afrika doen de Belgische heren volop mee om de winst van de Pro League. De ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel steeg naar de derde plaats op de ranglijst op een punt achterstand van koploper Nederland, dat wel twee duels minder heeft gespeeld dan de Red Lions.

Na de 5-0 zege op dinsdag waren de Belgen in Antwerpen een dag later opnieuw veel te sterk voor de hekkensluiter van de Pro League. Dit keer hielden de Zuid-Afrikanen de schade beperkt tot 4-2.

Verrassend had Zuid-Afrika al na twee minuten de leiding genomen via een rake strafcorner van Conor Beauchamp, die later op de eindstand op het bord zette. Nog voor het einde van het eerste kwart kwam België op gelijke hoogte, maar kon pas na rust afstand nemen van Zuid-Afrika. Opnieuw speelde Tom Boon daarin een belangrijke rol. Hij scoorde tweemaal en bracht daarmee zijn seizoentotaal in de Pro League op twaalf doelpunten, vier goals achter topscorer Harmanpreet Singh.

Nelson Onana in actie voor België tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Zuid-Afrika in Antwerpen. Foto: FIH

Nog vier duels te gaan

Voor Red Lions resten nog vier duels in de prestigieuze landencompetitie. Komend weekend komt India op bezoek, waarna een week later de Belgen op bezoek gaan bij Engeland.

De Belgische dames konden de 3-1 zege op China dinsdag geen vervolg geven. Bondscoach Raoul Ehren gaf voor het tweede duel onder meer Michelle Struijk, Stephanie Vanden Borre en Charlotte Englebert rust. Het bleek het spel van de Red Panthers geen goed te doen. De ploeg had moeite met het creëren van kansen. Dankzij een treffer van France de Mot eindigde het duel in een gelijkspel, waarna China het bonuspunt pakte omdat alle vier Belgische speelsters in de shoot-outserie geen doel troffen. Het was voor China de derde zege van het seizoen in een shoot-uitserie na eerdere winst op Engeland en Spanje.

De Belgische dames hebben nog zes wedstrijden te gaan in de Pro League: een tweeluik met India, Engeland en de Verenigde Staten. De twee duels met de Verenigde Staten worden gespeeld in Den Bosch. Ook de Chinese ploeg van Alyson Annan heeft nog zes duels te gaan, met op 21 en 22 juni de ontmoeting met de Oranje Dames in Rotterdam.

Vreugde bij Bingfeng Gu na haar doelpunt voor China tegen België tijdens de Pro League-wedstrijd tegen België. Foto: FIH

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Heren

Alyson Annan en Albert Kees Manenschijn als technische staf van de dames van China tijdens de Pro League-wedstrijd tegen China. Foto: FIH