Pro League (D): België in tweede duel ruimer langs VS

De Belgische dames hebben ook hun tweede wedstrijd in de Pro League tegen de Verenigde Staten in winst omgezet. Na de 3-0 zege een dag eerder stond zondag in Antwerpen na zestig minuten de stand 6-1 op het bord. Het was voor België de derde zege van het seizoen. De Amerikaanse ploeg is na acht duels nog steeds puntloos.

Net als zaterdag was België duidelijk de bovenliggende partij met twintig schoten op doel en dertig cirkelpenetraties tegenover respectievelijk negen en elf voor de Verenigde Staten. Het spel speelde zich dan ook voornamelijk op de Amerikaanse helft af, hoewel de ploeg van coach Anthony Farry de eerste strafcorner van de wedstrijd mocht nemen.

Aanvallend maakt VS geen vuist

De inzet vanaf kopcirkel werd van de lijn gehaald door Hélène Brasseur. Haar balverlies had even daarvoor de aanval ingeleid die uitmondde in de Amerikaanse corner. De Verenigde Staten kon in de schaarse momenten waarin de ploeg in de vijandelijke cirkel kwam België geen pijn doen. Totdat Linnea Gonzales vlak voor tijd de bal hoog tegen de touwen joeg, was een bal op de paal die via keepster Aisling D’Hooghe over de achterlijn rolde de beste kans voor de Amerikaanse ploeg.

Ambre Ballenghien in duel Mary Barham tijdens de Pro League-wedstrijd tussen België en de Verenigde Staten in Antwerpen. Foto: FIH/PHDPH

Op het moment van de eretreffer leidde België, waar bondscoach Raoul Ehren ontbrak en zijn taken werden waargenomen door Tim White, al met 6-0. Na een doelpuntloos eerste kwart zette Ambre Ballenghien de thuisploeg op 1-0. Zij tikte de bal van Charlotte Englebert fraai achterlangs in het doel.

België mist strafbal

Deze combinatie was na rust ook verantwoordelijk voor de 4-0. Opnieuw was Ballenghien het eindstation was voor een voorzet van Englebert. Ook Stephanie Vanden Borre scoorde tweemaal, beide keren profiteerde ze van de chaos in de Amerikaanse verdediging na een strafcorner. De andere treffers kwamen op naam van Shaunda Ikegwuonu, haar eerste voor de Red Panthers, en Lucie Breyne. België kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid om de score nog verder op te voeren, maar keepster Kelsey Bing stopte de inzet van Tiphaine Duquesne vanaf de strafbalstip.

België-Verenigde Staten 6-1 (3-0)

16′ Ambre Ballenghien 1-0
23′ Stephanie Vanden Borre 2-0 (sc)
24′ Shaunda Ikegwuonu 3-0
31′ Ambre Ballenghien 4-0
34′ Stephanie Vanden Borre 5-0 (sc)
35′ Lucie Breyne 6-0
54′ Linnea Gonzales 6-1

Abi Raye was in het eerste Pro League-duel van België tegen de Verenigde Staten (3-0) belangrijk met twee doelpunten. Foto: FIH/PHDPH

Zaterdag 3-0 zege België

Zaterdag stonden de ploegen voor het eerst tegenover elkaar. Voor de Verenigde Staten was de wedstrijd in Antwerpen de eerste Pro League-wedstrijd sinds februari vorig jaar. Sindsdien kon de selectie vanwege de coronapandemie eigenlijk niet meer dan onderlinge partijtjes spelen onder leiding van de nieuwe bondscoach Anthony Farry.

Farry kon in Antwerpen niet beschikken over zijn ervaren krachten Kat Sharley, Alyssa Manley en Ali Froed en liet in dat eerste duel niet minder dan zes speelsters (Maddie Bacskai, Kelsey Briddell, Haley Randall, Miranda Rigg, Jillian Wolgemuth en Beth Yeager, red.) debuteren.

Jong team niet opgewassen tegen België

Het jonge Amerikaanse team werd veelvuldig door België in de verdediging gedrukt, hoewel de ploeg een enorme kans kreeg om op voorsprong te komen. Captain Amanda Magadan maaide echter vrij voor keepster Aisling D’Hooghe over de bal.

De Amerikaanse debutant Jillian Wolgemuth aan de bal in de eerste Por League-ontmoeting tussen België en de Verenigde Staten in Antwerpen. Foto: FIH/PHDPH

Ook België kreeg een aantal kansen op een doelpunt, maar de Amerikaanse keepster Kelsey weerde zich kranig. In het tweede kwart was ze echter kansloos op de inzet van Abi Raye. Ambre Ballenghien liet vervolgens na de Belgische ploeg naar een grotere voorsprong te tillen. In kansrijke posities schoot ze naast en even later stond de paal succes in de weg.

Tweede treffer Abi Raye

Na rust viel alsnog de tweede Belgische treffer. Tiphaine Duquesne flatste de bal uit een strafcorner diagonaal langs Bing tegen de plank. In het laatste kwart overleefde de Amerikaanse ploeg een negen-tegen-elf-situatie, maar incasseerde het vlak voor tijd toch nog een Belgische treffer. Met haar tweede doelpunt bepaalde Raye de eindstand op 3-0.

België-Verenigde Staten 3-0 (1-0)

17′ Abi Raye 1-0
33′ Tiphaine Duquesne 2-0 (sc)
58′ Abi Raye

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor dames


9 Reacties

 1. RobV

  Ik heb het niet gezien, maar het zegt vermoedelijk meer over de (gehavende) VS dan over de Belgische dames. Maar het is goed nieuws voor Raoul Ehren. Het zal wel even wennen voor hem zijn, van Den Bosch naar de Red Panthers. Tegelijkertijd een mooie uitdaging.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ehren en vd Heuvel zijn Nederlands meest succesvolle club coaches van de laatste 10 jaar, en ze werken nu beiden voor Belgie. Gemiste kans van de KNHB.

 2. RobV

  @luchtisblauwgrasisgroen We moeten de invloed van coaches denk ik ook niet overdrijven. De Belgen hebben inderdaad veel aan Nederland te danken, maar het kan zijn dat Van den Heuvel daar beter gedijt dan dat hij in Nederland zou doen. Het is moeilijk te zeggen. Voor Ehren zou het een springplank kunnen zijn om later bij de Oranje dames aan de slag te gaan.

 3. Valley in the Alps

  Zou Raoul Ehren nog ‘n “springplank” nodig hebben? De uitgesproken kandidaat voor Oranje. Wel ervaring op doen in internationale competitie buiten het Europese. In België in ieder geval ‘n kleinschalige nationale competitie om speelsters te volgen en selecteren. Uitwisseling tussen NL en B is aardig.

 4. RobV

  @ValleyintheAlps Hij heeft in ieder geval wel bewust voor België gekozen en bij de KNHB waren ze kennelijk nog niet helemaal klaar voor Raoul. Het lijkt een logische vervolgstap, maar de toekomst zal het uitwijzen.

 5. misha-van-oostveen

  Gewoon ongelofelijk dat de KNHB de opvolger van Annan nog moet gaan zoeken terwijl de meest succesvolle clubcoach uit de Nederlandse geschiedenis moet gaan ‘aanmodderen’ in en met België. Na de OS moet de bezem door de Nederlandse selectie en wie had dit beter kunnen doen dan.. Raoul Ehren.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Van den Heuvel met assistent Delmee was ook een goede optie geweest. Maar de KNHB is meer van ons kent ons.

 6. adrievandeparel

  Mooi dat Abi Raye de 1-0 en de 3-0 scoort. Ze heeft al 4 jaar een relatie met Ireen van den Assem. Samen hebben ze een huis in Tilburg gekocht. Abi is Canadese maar speelt al jaren hockey in België, en komt al enkele jaren uit voor België. Een sportief echtpaar dus Ireen en Abi met superleuk hondje Koos (zie instagram).

 7. misha-van-oostveen

  Fantastische informatie voor een forum waar het gaat over tophockey🤣.


Wat vind jij? Praat mee...