Pro League (D): eerste driepunter voor Duitsland

De Duitse dames hebben de eerste overwinning in de reguliere speeltijd tijdens het Pro League-seizoen geboekt. In Düsseldorf versloeg de ploeg van bondscoach Valentin Altenburg woensdag Spanje met 3-0. Een dag eerder gingen Die Danas onderuit na shoot-outs, maar hielden aan de twee ontmoetingen met de Spaansen dus vier punten over.

Het waren voor Duitsland niet alleen de eerste thuiswedstrijden van 2022 maar ook het eerste duels voor eigen publiek in de Pro League sinds september 2020, toen België op bezoek kwam. Bovendien was het ook het thuisdebuut van bondscoach Altenburg, die begin dit jaar aantrad als de opvolger van de vertrokken Xavier Reckinger.

Altenburg was er onlangs niet bij toen Die Danas in de Pro League twee wedstrijden in en tegen India speelden. Hij werkte op datzelfde tijdstip in Mannheim met het A-kader van het nationale team een achtdaagse trainingsstage af. Hierdoor kregen de jonge talenten in India de kans om ervaring op te doen in voorbereiding op het WK onder 21 begin april in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. In Düsseldorf stonden deze week voor de confrontatie met Spanje achttien andere namen, onder wie Kira Horn (Amsterdam) en Cécile Pieper (HGC), op het wedstrijdformulier.

Confrontaties op toernooien

De afgelopen jaren waren de ontmoetingen tussen Duitsland en Spanje wedstrijden waar veel op het spel stond. Op het WK 2018 versperde Spanje met een 1-0 zege Duitsland de weg naar de halve finales. Een jaar later waren Die Danas in de halve finales van het EK te sterk voor Spanje (3-2). En vorig jaar troffen beide landen elkaar in de halve finales van het EK en ook toen bereikte Duitsland ten koste van de Spaansen (4-1) de finale.

Anne Schröder in duel met Laia Vidosa Artigas tijdens het Pro League-duel tussen Duitsland en Spanje (2-2) in Düsseldorf. Foto: FIH

Dat was niet de laatste keer dan de nummers vijf (Duitsland) en zes (Spanje) van de wereldranglijst elkaar troffen. Vorige maand werkte Duitsland in Valencia een trainingsstage af en waren de Duitse dames in twee van de drie oefenduels de sterkste.

Dinsdag eindigde het eerste Pro League-duel in een 2-2 gelijkspel. Die Danas kwamen twee keer op voorsprong, via Pia Maertens, haar 23ste doelpunt in vijftig interlands, en Sonja Zimmerman uit een strafcorner. De aanvoerster leek de matchwinnaar te worden, maar leidde met balverlies vlak voor tijd de gelijkmaker van Marte Segu in.

Spaansen beter in shoot-outs

In de shoot-outs scoorden Xantal Gine, Lucia Jimenez en Laura Barrios. Voor Duitsland leek in eerste instantie Anne Schröder te scoren, maar na tussenkomst van de videoscheidsrechter werd de treffer geannuleerd. Daarna kwamen ook Zimmerman en Sophia Schwabe niet tot scoren, waardoor Spanje het bonuspunt pakte.

Pia Maertens opent voor Duitsland de score tegen Spanje (3-0) tijdens het Pro League-duel in Düsseldorf. Foto: FIH

Een dag later was Maertens opnieuw belangrijk voor de Duitse ploeg. De aanvalster van Rot-Weiss Köln maakte twee doelpunten. De andere treffer kwam op naam van Lena Micheel. Dat Die Danas als winnaressen van het veld stapten was ook mede te danken door goed keeperswerk van Nathalie Kubalski, die menig Spaanse aanval onschadelijk maakte.

Komend weekend komen Die Danas opnieuw in actie in de Pro League. In Mönchengladbach spelen de Duitse dames tegen de Verenigde Staten, dat dit seizoen nog geen enkele wedstrijd heeft gespeeld in de landencompetitie.

Duitsland – Spanje* 2-2
14. Pia Maertens 1-0
38. Laura Barrios 1-1
56. Sonja Zimmerman 2-1 (sc)
58. Marta Segu 2-2

*wint na shoot-outs 0-3

Duitsland – Spanje 3-0
12. Pia Maertens 1-0
36. Lena Micheel 2-0
43. Pia Maertens 3-0

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Dames


Wat vind jij? Praat mee...