Pro League (D): eerste zeges voor VS en Nieuw-Zeeland

De dames van de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hebben hun eerste overwinning in de FIH Pro League geboekt. Tijdens het mini-toernooi in Wellington was de Amerikaanse ploeg met 2-0 te sterk voor China. Een dag later verloor de Verenigde Staten met 4-1 van Nieuw-Zeeland, waarna de Black Sticks het onderspit dolven tegen China (2-5).

Drie dagen na de eerste onderlinge ontmoeting stonden de ploegen van de VS en China opnieuw tegenover elkaar in het National Hockey Center in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad. China had die eerste confrontatie met duidelijke cijfers (4-1) gewonnen, maar dit keer waren de rollen omgedraaid en hield de Verenigde Staten drie punten over aan het duel.

Sanne Caarls, oud-speelster van Bloemendaal, opende twee minuten voor rust de score voor de VS door met de backhand de bal door de benen van keepster Jiao Ye te schieten. Aanvoerster Amanda Golini verdubbelde die voorsprong drie minuten na rust door Ye te omspelen.

Sanne Caarls in actie voor de Verenigde Staten tegen Nieuw-Zeeland tijdens de FIH Pro League in Wellington. Photo: Simon Watts/www.bwmedia.co.nz

China drong vervolgens sterk aan, mede door de gele kaart van Elizabeth Yeager waardoor Team USA een periode van vijf minuten in ondertal stond. Het was echter keepster Kelsey Bing die haar doel schoon hield. Een keer had de Amerikaanse mazzel toen de inzet uit de strafcorner op de paal belandde. Megan Rodgers kreeg nog de mogelijkheid om de score naar 3-0 te tillen. Ze nam de bal echter niet goed aan waardoor de kans voorbij ging om de bal in het lege Chinese doel te schuiven.

Amerikaanse nederlaag

Een dag later ging de Amerikaanse ploeg met 4-1 onderuit tegen Nieuw-Zeeland. De eerste overwinning van de Black Sticks kreeg pas na de pauze gestalte. Na twee kwarten hadden beide ploegen met een 1-1 stand de kleedkamers opgezocht. Nieuw-Zeeland kende een prima start door de eerste strafcorner van het duel na vijf minuten te verzilveren. Aanvoerster Megan Hull pushte raak. Team USA kwam vervolgens op gelijke hoogte via Leah Crouse.

Snel na de pauze zette Olivia Shannon na een pass van Bloemendaal-speelster Tyler Lench Nieuw-Zeeland weer op voorsprong. De Verenigde Staten dacht vervolgens op 2-2 te komen, maar het doelpunt van Olivia Bent-Cole werd afgekeurd vanwege bolle kant. Een tegenvaller die een minuut later werd gevolgd door een domper want Hannah Cotter maakte de 3-1 na een stopfout in de Amerikaanse defensie. Team USA haalde keepster Bing naar de kant. Dat had een nieuwe tegentreffer tot gevolg. Zonder Bing onder de lat was het voor Hull een koud kunstje om de strafcorner in het doel te pushen.

De Chinese ploeg viert de overwinning op Nieuw-Zeeland tijdens de FIH Pro League in Wellington. Foto: Simon Watts/www.bwmedia.co.nz

China verslaat Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kon de eerste zege van het Pro League-seizoen net als de Verenigde Staten eerder geen vervolg geven. De Black Sticks dolven het onderspit tegen China. Het werd 5-2. Al na negen minuten kwamen de Chinezen op voorsprong door een benutte strafbal van Bingfeng Gu. De gelijkmaker kwam ook uit een strafbal. Olivia Merry pushte raak voor haar 27ste doelpunt in de Pro League. Daarmee is de Nieuw-Zeelandse topscorer aller tijden in de prestigieuze landencompetitie.

Nog voor rust liep China uit naar 3-1 via treffers van Zhang Xiaoxue en Chen Yang. Hannah Cotter verkleinde tegen het einde van het derde kwart de achterstand, maar dichterbij kwamen de Black Sticks niet. Het was China dat uit een reeks aan corners, de ploeg kreeg er in totaal dertien, twee keer scoorde. Yang maakte haar tweede doelpunt door de inzet van Gu van richting te veranderen en Liang Meiyu was het eindstation van een variant.

Morgen gaat de Pro League voor zowel de dames als heren verder in het Australische Hobart. Bij de heren spelen Australië, Argentinië en Spanje hun mini-toernooi. Bij de dames komen Australië, Argentinië en de Verenigde Staten in actie.


Wat vind jij? Praat mee...