Pro League (D): Janneke Schopman wint met India van voormalige ploeg

Bondscoach Janneke Schopman boekte dinsdag met India in Rotterdam een 4-2 overwinning op de Verenigde Staten, de ploeg waar de voormalig Oranje-international tussen 2017 en 2019 aan het roer stond. Met de zege hebben de Indiase dames de derde plaats in de Pro League binnen handbereik.

Met nog een wedstrijd te gaan in de landencompetitie heeft India 27 punten, vijf punten voorsprong op België dat nog twee duels speelt tegen de Verenigde Staten. De Red Panthers kunnen dan op 28 punten komen. Dat betekent dat India vanmiddag in hun laatste Pro League-duel minstens een bonuspunt moeten pakken tegen de Verenigde Staten om zeker te zijn van de derde plaats achter winnaar Argentinië en Nederland.

India won het eerste duel van het tweeluik met de Amerikaanse ploeg dinsdag met 4-2, maar makkelijk kwam de overwinning niet tot stand. Hoewel de cijfers na afloop duidelijk in het voordeel van India spraken, had de nummer vier van de Olympische Spelen van Tokio met name voor rust moeite met de afronding.

Karlie Kisha (r) probeert de bal van Navneet Kaur (l) te onderscheppen tijdens het Pro League-duel tussen de Verenigde Staten en India in Rotterdam. Foto: FIH/Koen Suyk

Kansen India

Een schot van Sangita Kumari verdween via een Amerikaanse stick over het doel. Katariya Vandana schoot naast nadat ze tussen Amerikaanse verdedigers was geglipt en Sharmila Devi kwam net tekort om de bal bij de tweede paal in het Amerikaanse doel te tikken. Ook twee strafcorners liepen op niets uit.

Het was de ploeg van de Verenigde Staten dat twee minuten voor rust brutaal de leiding nam. Danielle Grega reageerde attent op een scoop van Erin Matson en tikte de bal vlak voor de neus van keepster Devi Kharibam Bichu, die de plaats onder de lat overnam van Savita, in het doel.

Het derde kwart was nog maar nauwelijks op gang of India had de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Deep Grace Ekka verzilverde na 45 seconden de derde Indiase strafcorner en niet veel later tikte Navneet Kaur van dichtbij de bal in het doel na een goed uitgespeelde aanval. Nadat Sonika de tussenstand naar 3-1 had getild, leek het duel gespeeld.

De Amerikaanse aanvoerster Amanda Magadan aan de bal tijdens de Pro League-wedstrijd in Rotterdam tegen India. Foto: FIH/Koen Suyk

Spanning keert terug

Toch keerde de spanning terug toen de Amerikaanse ploeg in het eindsignaal van het derde kwart uit de strafcorner de aansluitingstreffer scoorde. Ondanks Indiase protesten bleef de 3-2 op het bord staan.

In het laatste kwart ontsnapte India aan de gelijkmaker. Megan Rodgers soleerde op doorzettingsvermogen door de Indiase verdediging, maar haar schot was niet krachtig genoeg om keepster Bichu in de korte hoek te verrassen.

Direct erna viel aan de andere kant de 4-2 voor India na balverlies van Sanne Caarls, afgelopen seizoen spelend voor Bloemendaal. Vandana kon vrij oprukken naar het Amerikaanse doel. Keepster Jennifer Rizzo zat nog wel aan de bal, die hard in de bovenhoek verdween.

Ondanks de tegenslag gaf de Amerikaanse ploeg niet op. Elizabeth Yaeger raakte uit een strafcorner de paal en Amanda Magadan schot in kansrijke positie naast. De ploeg van Greg Drake had pech, maar miste dinsdag ook de kwaliteit om India echt pijn te doen.

Verenigde Staten – India 2-4
28. Danielle Grega 1-0
31. Grace Deep Ekka 1-1 (sc)
32. Navneet Kaur 1-2
40. Sonika 1-3
45. Natalie Korneth 2-3 (sc)
50. Katariya Vandana 2-4

Bondscoach Janneke Schopman knuffelt Nikki Pradhan na afloop van het gewonnen Pro League-duel tegen de Verenigde Staten. Foto: FIH/Koen Suyk


Wat vind jij? Praat mee...