Pro League: Alexander Hendrickx doet het weer voor België

Strafcornerkanon Alexander Hendrickx heeft zondag weer zijn waarde bewezen voor België in de FIH Pro League. De Red Lions hadden het in Brussel opnieuw lastig tegen Groot-Brittannië, maar met een kiezelharde strafcorner pushte de speler van Pinoké de winnende 2-1 op de borden.

Hendrickx heeft er bij de Amsterdamse formatie in de Tulp Hoofdklasse Heren inmiddels ook al vijf in liggen en scoorde zaterdag in het eerste duel met Groot-Brittannië tevens de openingstreffer. Daarmee hielp hij België op weg naar de 3-2 zege, die uiteindelijk pas in de slotminuut werd veilig gesteld door een doelpunt van John-John Dohmen.

Deze Dohmen scoorde zondag de gelijkmaker voor de thuisploeg, nadat David Condon de Britse formatie na tien minuten op voorsprong had gebracht uit een strafcorner. Condon tikte de rebound achter Loïc van Doorn, die in Nederland voor Den Bosch speelt. Die Britse voorsprong was tegen de verhouding in, want België had eigenlijk vanaf de afslag het beste van het spel.

Niet scherp

De ploeg van coach Shane McLeod kreeg ook voldoende kansen om meer doelpunten te maken, maar onder andere Tanguy Cosyns en Maxime Plennevaux waren voor het doel net niet scherp genoeg.

Dat gold dus wel voor Hendrickx na dertig minuten spelen. Het aangeven was goed, net als de stop, waarna de verdediger kiezelhard raak pushte. Het was alweer zijn achtste treffer in de Pro League, waarmee hij aan kop gaat van het topscorersklassement.

In de tussenstand van de Pro League staat zijn ploeg ook fier bovenaan in de stand, gevolgd door Nederland. De twee ploegen treffen elkaar woensdavond om 18.00 uur op het terrein van de Royal Uccle Sport in Brussel.

België – Groot- Brittannië 2-1 (2-1)
10. David Condon 0-1
18′ John-John Dohmen 1-1
30′ Alexander Hendrickx 2-1

 

Dames GB winnen van Belgen met Ehren op de bank

Groot-Brittannië viert de openingstreffer tegen België. Foto: PHDPH/FIH

De dames van Groot-Brittannië hebben zondag de tweede ontmoeting in en tegen België met 1-2 gewonnen. De Britse dames hielden hierdoor vijf punten over aan het Belgische weekend, nadat ze zaterdag met 1-1 gelijkspeelden (1-1) en de shoot-outs wonnen. 

Groot-Brittannië staat na de overwinning op België op de vierde plaats in de stand van de Pro League, die wordt aangevoerd door de Oranje Dames. De koploper treft woensdag in Brussel België.

De wedstrijden van België tegen Groot-Brittannië maakten duidelijk dat Nederland dan een stugge tegenstander kan verwachten. Ook zondag boden de Red Panthers goed tegenstand tegen de op papier sterkere Britse opponent. Het treffen tussen de twee ploegen op het terrein van Royal Uccle Sport was overigens kwalitatief beduidend minder dan zaterdag toen er veel meer lijn in het spel zat.

Vooral in het eerste kwarten hadden de Britse en Belgische hockeyster grote moeite om de bal naar de juiste kleur te spelen. Het balbezit ging vaak na twee balcontacten alweer naar de tegenpartij. Het gevolg was een rommelig begin, waarin weinig kansen te bewonderen waren, maar waarin de gasten toch op voorsprong kwamen. Lily Owsley scoorde uit de corner die via een Belgische stick hoog in het doel vloog: 0-1.

Die openingstreffer viel vlak voor het einde van het eerste kwart. Vlak erna maakt België gelijk. Na een goed uitgespeelde aanval kon aanvoerster Barbara Nelen de bal van dichtbij in het Britse doel tippen: 1-1.

Raoul Ehren

Wat volgde was een gelijkopgaande wedstrijd, die niet goed was, maar waarin beide teams wel veel energie aan de dag legden. Kansen waren er ook, maar lange tijd vielen er geen treffers. De beslissing viel in de laatste seconden van het derde kwart en kwam op naam van Sarah Robertson. De cornerneemster tikte een fraai uitgespeelde corner, gegeven door de Nederlandse scheidsrechter Coen van Bunge, in het Belgische doel: 1-2.

Raoul Ehren geeft de Belgische dames aanwijzingen tijdens het duel van zaterdag tegen Groot-Brittannië. Foto: PHDPH/FIH

Opvallend was nog wel de rol van Raoul Ehren. De coach van Den Bosch, die assistent is bij België, deed zowel zaterdag als zondag de coaching vanaf de kant en tijdens de pauze. Hoofdcoach Niels Thijssen bekeek het duel vanuit de videotoren. Volgens een woordvoerder van de Belgische hockeybond hebben Thijssen en Ehren deze werkwijze sinds kort afgesproken. ‘Niels heeft vanaf de toren een beter overzicht over het veld. Ze staan wel in nauwe verbinding met elkaar’, aldus de woordvoerder.

Thijssen zag vanuit de toren hoe België in het laatste kwart nog wel een manmoedige poging deed de gelijkmaker te forceren, maar ondanks een paar kansen slaagde de thuisploeg er niet meer in om te scoren.

België – Groot-Brittannië 1-2 (1-1)
14. Lily Owsley 0-1
16. Barbara Nelen 1-1
45. Sarha Robertson 1-2


10 Reacties

 1. rancoburgzorg

  Belgie met twee Nederlandse coaches die geen Frans spreken. Dat gaat natuurlijk echt geen succesverhaal worden. Deze week waarschijnlijk een nederlaag tegen Nederland erbij.

  1. jobe

   Gelukkig is de mannen coach wel een Fransman 😂😂😂 Alsof taal je succes bepaalt.

  2. sven-v

   Taal is in België wel een dingetje. Kijk maar eens naar het bestuur van het land, niet echt een succesverhaal...

  3. Eelco Houwink

   Taal is supercbelangrijk maar niet bijj de B mannenploeg. Daar zij de verhoudingen en ballans prima - ongeacht afkomst spelers en daar komt de buitenwereld echt niet tussen

 2. g-hockeyfan

  Mcleod spreekt geen van beide talen en het is goed geweest 🤔🤷...

 3. RobV

  De Belgische mannen mogen niet klagen met die overwinningen. Engeland had meer verdiend.

 4. w.j.arriens

  Belgie en Hendrickx krijgen dingen voor elkaar waarin "wij" met onze "sterkste kompetitie ter wereld" niet in slagen. Zou het bv mentale hardheid kunnen zijn? Of taktisch vernuft? Of ........... puur geluk?

  1. Eelco Houwink

   Nou die Belgen spelen daar vaak ook in, en moeten dan nog iets meer afzien/reizen

 5. MIck

  McLeod zou na de spelen stoppen en omdat Die verschoven Zijn is nu nog coach.


Wat vind jij? Praat mee...