Pro League: dubbele zege Belgische mannen op Frankrijk

Olympisch en wereldkampioen België heeft afgelopen weekend de beide Pro League-ontmoetingen met Frankrijk in winst omgezet (2-1 en 3-1). Ook de Engelse mannen boekten twee overwinningen. In Londen versloegen ze Zuid-Afrika met 4-2 en 3-0. Bij de dames verdeelden Engeland en Spanje de buit: 3-1 en 0-2.

In Antwerpen brak Tanguy Cosyns in de eerste wedstrijd tegen de Spanjaarden diep in het tweede kwart de ban voor de Belgen met een rake strafcorner. De marge werd verdubbeld via Cédric Charlier, die ook trefzeker was vanaf de kop van de cirkel. Victor Charlet scoorde tegen, waarna de spanning terugkeerde in de wedstrijd, maar de gelijkmaker van Frankrijk uiteindelijk uitbleef.

Een dag later wonnen de Red Lions met een grotere marge van de Fransen. De wedstrijd werd beslist door de man in vorm: Tom Boon. De voormalig speler van Bloemendaal scoorde twee goals uit een strafcorner in het tweede kwart. Na het eerste kwart stond de 1-1 op het bord na treffers van Cédric Charlier en Timothée Clément. Met zes overwinningen in tien Pro League-duels staat België vijfde op de ranglijst.

Tanguy Cosyns voor België in actie tegen Frankrijk tijdens de Pro League-wedstrijd in Antwerpen. Foto: FIH

Volle buit voor Engelse heren

Ook Engeland behaalde zes punten uit het tweeluik met hekkensluiter Zuid-Afrika. Daarmee is de ploeg van interim-bondscoach Zak Jones vier Pro League-wedstrijden zonder puntenverlies. James Albery maakte in de tweede wedstrijd zijn eerste doelpunt als international.

Bij de dames verdeelden Engeland en Spanje de buit. Engeland won zaterdag in Londen met 3-1. Het was de eerste thuiszege van het Pro League-seizoen voor het team van bondscoach David Ralph. Met de winst herstelde Engeland zich van het teleurstellende tweeluik vorige week tegen China. HGC’er Giselle Ansley bekroonde haar honderdste interland met een doelpunt. Ook oud-HDM-speelster Lily Owsley tekende voor een van de drie treffers.

Hannah Martin sprint weg van haar tegenstandster tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Engeland en Spanje in Londen. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Een dag later nam Spanje revanche met een 2-0 overwinning. Na het doelpunt uit een strafcorner van Xantal Gine bleef de 1-0 lang op het bord staan. Ralph besloot in de slotfase keepster Maddie Hinch naar de kant te halen voor een extra veldspeelster. Maar het was juist Spanje dat van de situatie profiteerde. Marta Segu zette de 2-0 eindstand op het bord.

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Dames

James Oates in actie voor Engeland tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Zuid-Afrika in Londen. Foto: FIH/Worldsportpics/Frank Uijlenbroek