Pro League: Duitse dames en heren nemen revanche op Engeland

De Duitse dames en heren hebben donderdag in Mönchengladbach hun duels tegen Engeland in de Pro League gewonnen. Daarmee revancheerden Die Danas (4-1) en Die Honamas (3-2) zich voor de nederlagen (3-4 en 0-1) een dag eerder.

De Duitse dames legden in de SparkassenPark de basis voor de overwinning in het eerste kwart. Al na twee minuten scoorde voormalig SCHC-speelster Charlotte Stapenhorst na een knap staaltje 3D-hockey de openingstreffer. Niet veel later verdubbelde aanvoerster Nike Lorenz de voorsprong door de bal, die niet goed werd verwerkt door keepster Miriam Pritchard, het laatste tikje te geven.

Wisselingen

Ten opzichte van het eerste duel had de Duitse bondscoach Valentin Altenburg liefst zeven wissels doorgevoerd. Zijn Engelse collega David Ralph hield het bij een verandering. In totaal stonden vier speelsters, die in de Hoofdklasse actief zijn, op het veld in Mönchengladbach.

Charlotte Stapenhorst soleert naar de 1-0 tijdens het Pro League-duel tussen Duitsland en Engeland in Mönchengladbach. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Een van hen, Hannah Martin (Hurley), bracht in het vierde kwart de spanning terug in de wedstrijd door een strafcorner doeltreffend van richting te veranderen. Die spanning duurde slechts een kleine vijf minuten. Duitsland herstelde de marge naar twee via Hannah Gablac, die de bal na een strafcorner via een omweg voor de stick kreeg. In het slot liepen Die Danas nog uit naar 4-1 hoewel Pia Maertens de bal niet vol raakte.

Peillat trefzeker

De Duitse heren volgden het voorbeeld van de dames en versloegen Engeland met 3-2. De winnende treffer voor Die Honamas kwam van de stick van Gonzalo Peillat. De voormalig Argentijns international pushte een strafcorner in het derde kwart ziedend hard in de kruising. Het was zijn derde doelpunt in vier interlands voor zijn ‘nieuwe land’.

Het doelpunt van Peillat viel in de fase waarin de Duitsers met tien man stonden na geel voor Christopher Rühr en Engeland direct profiteerde van de overtalsituatie via Sam Ward die met een strafcorner de 2-2 op het bord had gezet.

De Engelsen waren in het duel al na drie minuten op voorsprong gekomen. Na een actie over links van Will Calnan tikte de Duitse doelman Niklas Garst de bal voor de stick van David Condon, die de rebound afrondde. Malte Hellwig tipte een strafcornervariant in het doel voor de 1-1 en na rust namen de Duitsers de leiding na een rake strafcorner van Tom Grambusch. Daarna brak de hectische fase aan met een gele kaart en twee doelpunten. De 3-2 voorsprong trok Duitsland uiteindelijk over de streep ondanks een groene en nog een gele kaart in het vierde kwart.

Christopher Rühr (l) in afwachting van de bal tijdens het Pro League-duel tussen Duitsland en Engeland in Mönchengladbach. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Ranglijst

Door de overwinning klommen de Duitse heren naar een tweede plaats op de ranglijst achter koploper India. Engeland staat zevende. Bij de dames bezet Duitsland de vierde plaats net een plek boven Engeland. Ook hier gaat India aan kop.

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Heren

Anne Schröder aan de bal tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Duitsland en Engeland in Mönchengladbach. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek