Pro League: Duitsland neemt pas na rust afstand van Zuid-Afrika

Na de 3-2 zege op Frankrijk heeft Duitsland ook de tweede Pro League-wedstrijd in Potchefstroom gewonnen. Zuid-Afrika werd donderdag met 6-1 verslagen. Met een doelpunt en een assist was de na bijna drie jaar teruggekeerde Tom Grambusch opnieuw belangrijk voor de ploeg van de nieuwe bondscoach André Henning.

De laatste keer dat beide landen elkaar troffen was vorig jaar zomer tijdens de Olympische Spelen. In Tokio zorgde Zuid-Afrika voor een daverende verrassing door in de poulefase na een 3-2 achterstand met 4-3 te winnen van de Duitsers.

Ook dit keer leken de Zuid-Afrikanen op weg naar een goed resultaat. Na twee kwarten prijkte de stand van 1-1 op het scorebord, maar na rust liepen de Duitsers over Zuid-Afrika heen. Na afloop bekende Henning dat de eerste helft zwak was van Duitse kant: ‘Daar hoeven we niet omheen te draaien.’

Debuterende keepers

Met de debuterende Niklas Garst onder de lat, die na rust werd vervangen door Anton Brinckman, die eveneens zijn debuut maakte, kwamen de Duitsers na zeventien minuten op voorsprong. De eerste strafcorner was een prooi voor Tom Grambusch, die een dag eerder ook al twee keer scoorde tegen Frankrijk.

Tom Grambusch keerde na een afwezigheid van bijna drie jaar terug in de selectie van Duitsland. Foto: FIH

De 1-0 stand leek ook de ruststand te worden, maar veertig seconden voor het rustsignaal pikte Keenan Horne de bal op en lepelde die via de lat en de paal in het Duitse doel. De videoscheidsrechter keek de situatie terug, maar oordeelde dat er niets onreglementairs was voorgevallen.

Na rust had Duitsland de zaken beter voor elkaar. Een strafcornervariant leverde de 2-1 voorsprong op, nadat Tom Grambusch de bal aflegde naar broer Mats. Na het derde kwart was de tussenstand dankzij treffers van Luis Gill, zijn tweede doelpunt in vier interlands, en Thies Prinz opgelopen naar 4-1.

Half dozijn volgemaakt

De honger van de Duitsers was hiermee nog niet gestild. In het laatste kwart kwamen er nog twee doelpunten bij. Harde knallen van Timm Herzbruch (backhand) en Niklas Wellen (forehand) bepaalden de eindstand op 6-1.

Zuid-Afrika-Duitsland 1-6 (1-1)
17.Tom Grambusch 0-1 (sc)
30.Keenan Horne 1-1
34.Mats Grambusch 1-2 (sc)
41.Luis Gill 1-3
45.Thies Prinz 1-4
50.Timm Herzbruch 1-5
58.Niklas Wellen 1-6