Pro League: Ockenden speelt ‘een schrikkeljaar’ voor Australië

Het is eigenlijk te bizar voor woorden als je het aantal interlands van Eddie Ockenden omrekent naar aantal dagen. De Australische hockeyicoon haalde zaterdag een bijzondere mijlpaal tijdens de wedstrijd in de Pro League tegen Argentinië. Met liefst 366 interlands schoot hij Jamie Dwyer uit de recordboeken met meeste caps ooit voor The Kookaburras.   

Zijn ploeggenoten hadden een bijzondere verrassing voor hem. ‘De jongens hebben een video in elkaar gezet met veel ex-teamgenoten en oude Kooka’s die het hier hebben gemaakt’, vertelt Ockenden tegen Hockey Australia.

‘Ik voelde de liefde van alle jongens, het maakte het allemaal nog mooier voor mij. De hele ploeg en mijn familie, inclusief mijn partner Louise, ze waren er allemaal. Ik vond het heel speciaal.’

Eddie Ockenden met zijn vrouw Louise Mitterdorfer (ex-Laren) en zijn kinderen. Foto: FIH

Alleen bondscoach ontbrak

Formeel gezien is Ockenden nog altijd speler van Laren – hij staat immers op de spelerslijst van de club uit ‘t Gooi. In werkelijkheid bereidt hij zich met de nationale ploeg van Australië voor op de Olympische Spelen van Tokio. Vrijdag evenaarde hij in de Pro League het imposante aantal caps (365) van Dwyer.

Bij Australië was assistent-coach Anthony Potter hoofdverantwoordelijke tijdens de wedstrijden tegen de Argentijnen. Bondscoach Colin Batch ontbrak vanwege de bruiloft van zijn zoon. Potter zag zijn ploeg uitstekend starten met doelpunten van Jeremy Hayward (strafcorner) en Tom Wickham. Nog voor het einde van het eerste kwart verkleinde Martin Ferreiro de marge namens de bezoekers.

HGC-speler Maico Casella in duel met Joshua Simmonds. Foto:FIH

Door goals van Jose Tolini (strafcorner) en Lucas Martinez ging Argentinië twintig minuten voor tijd brutaal aan de leiding. Het had nog erger kunnen worden voor de gastheren, ware het niet dat Tolini de paal trof. Acht minuten voor tijd schoot Jack Welch de eindstand (3-3) op het scorebord, waarna shoot-outs een winnaar moesten aanwijzen. Die namen de Argentijnen beter (1-3), waardoor het bonuspunt naar de Zuid-Amerikanen ging.

Wie anders dan…

Dat moest beter, zo moeten Ockenden en zijn ploeggenoten hebben gedacht. Onder aanvoering van de levende legende verpulverden de Australische mannen Argentinië: 5-1. Tolini redde met een rake strafcorner drie minuten voor tijd de Argentijnse eer. Daarvoor kwamen Joshua Simmons (strafcorner), Blake Govers (twee keer, waaronder één strafcorner), Trent Mitton en Wickham al op het scoresheet. Wie bij de meeste goals betrokken was? Het kon ook niet anders: Ockenden leverde drie assists af.

Een innige omhelzing tussen Tom Wickham en Eddie Ockenden. Foto: FIH

Govers: ‘Het was geweldig om vandaag het jubileum van en met Eddie te vieren. 366 wedstrijden, dat is gewoon meer dan een kalenderjaar aan wedstrijden. En dat voor je land, ongelofelijk.’

Een half jaar geleden zei Ockenden zelf nog niet zo met dat getal bezig te zijn: ‘het draait om de herinneringen aan wedstrijden, aan teamgenoten, aan trainingen zelfs. Als je op mijn leeftijd bent – je dichter bij het einde dan bij het begin zit – wil je genieten van elk keer dat je het gele shirt aantrekt. Ik vind het ook geweldig om onderdeel van dit team te zijn, heb ontzettend veel lol als ik speel. Dat maakt het voor mij ook lastig om ermee op te houden.’

 

Australische dames verliezen voor het eerst (twee keer)

De Australische dames kenden een minder prettig weekend in Perth. Tegen Argentinië liep het gastland tegen de eerste nederlagen van dit seizoen in de Pro League op. Zowel vrijdag als zaterdag werd met 0-2 verloren. Julieta Jankunas, Agustina Gorzelany, Victoria Granatto en Sofia Toccalino scoorden namens Argentinië.


Wat vind jij? Praat mee...