Pro League: eerste zege voor China, Argentinië blijft winnen

De dames van China hebben hun eerste overwinning onder de nieuwe bondscoach Alyson Annan geboekt. In Londen was de ploeg zondag met 3-1 te sterk voor Engeland. Een dag eerder pakte China al de eerste twee punten van het Pro League-seizoen door de Engelse ploeg in de shoot-outserie te verslaan.

Engeland leek in die eerste wedstrijd op weg naar de overwinning, maar drie seconden voor tijd ontnam Bingfeng Gu de ploeg van David Ralph de volle buit van drie punten door een strafcorner te verzilveren. In de daaropvolgende shoot-outs scoorde China vier keer en misten aan Engelse kant Hannah Martin, afgelopen seizoen spelend voor Hurley, en Elena Rayer.

Een dag later kwam Engeland opnieuw op voorsprong, maar ook dit keer trok China aan het langste eind. Ook in dit duel tekende Bingfeng Gu uit de strafcorner voor de gelijkmaker. Na rust stelden Xindan Zhang en Yang Cheng de eerste zege van China in de Pro League veilig.

De dames van China boekten onder bondscoach Alyson Annan de eerste overwinning van het Pro League-seizoen. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

12 uit 12 voor Las Leonas

In Berlijn behielden de Argentijnse dames hun honderdprocentscore. Beide ontmoetingen met Die Danas werden winnend afgesloten: 1-2 en 1-3. In dat laatste duel had Maria Granatto, komend seizoen spelend voor Bloemendaal, met twee doelpunten een groot aandeel in de zege. Het was de twaalfde overwinning op rij voor Las Leonas.

Argentinië speelt komend weekend op Union tegen de Oranje Dames, beide duels beginnen om 13.00 uur. Met dit tweeluik komt er voor Las Leonas een einde aan een reeks van acht wedstrijden in zestien dagen.

Maria Granatto in duel met Viktoria Huse tijdens het Pro League-duel tussen Duitsland en Argentinië in de Pro League. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Ook de herenteams van Duitsland en Argentinië troffen elkaar in de Duitse hoofdstad. Gonzalo Peillat deed in de eerste wedstrijd zijn oude ploeg pijn. Met twee doelpunten uit een strafcorner had de olympisch kampioen van 2016 een belangrijk aandeel in de 6-3 zege van Die Honamas op Argentinië. Een dag later moesten shoot-outs de beslissing brengen en daarin was Duitsland met 4-2 te sterk.

Tom Boon in vorm

Met vijf doelpunten in twee wedstrijden was Tom Boon afgelopen weekend in Antwerpen op schot voor België tegen Spanje. In de eerste wedstrijd repareerde de voormalig Bloemendaal-speler eigenhandig de 3-1 achterstand, waarna in de shoot-outserie doelman Vincent Vanasch drie Spaanse pogingen onschadelijk maakte en België het bonuspunt pakte. Een dag later scoorde Boon drie keer in een wedstrijd waarin Spanje onder de voet werd gelopen door de olympisch en wereldkampioen. Het werd 5-1.

Tom Boon juicht na zijn treffer voor België tegen Spanje in de Pro League: Foto: FIH/PHDPH

Bondscoach Michel van den Heuvel, die sinds deze week wordt geassisteerd door zijn voorganger Shane McLeod, moest het in de duels met Spanje stellen zonder Arthur van Doren, Alexander Hendrickx, Sébastien Dockier en Nicolas Poncelet, die in Nederland play-offs speelden. Ook kon Van den Heuvel geen beroep doen op de geblesseerde Florent Van Aubel, komend seizoen speler van Pinoké, en Antoine Kina. Hierdoor konden jonge spelers als Arno van Dessel, Nelson Onana en Guillermo Hainaut een kans in het keurkorps van Van den Heuvel. Onana maakte in de tweede wedstrijd tegen Spanje zijn eerste interlanddoelpunt.

In het eerste duel tegen de Spanjaarden hadden de spelers van de Red Lions op de achterkant van het shirt een anagram van hun naam staan. Ze lazen we onder meer De Slevoor (De Sloover, red.), Dehmon (Dohmen, red.), Wezneg (Wegnez, red.) en Bono (Boon, red). De Belgische hockeybond wilde met deze actie aandacht vragen voor alcoholmisbruik op de tribunes.

De Belgische hockeybond vraagt aandacht voor alcoholmisbruik op de tribunes en speelden de Belgische heren tegen Spanje met een anagram van hun achternaam op de achterkant van het shirt. Foto: FIH/PHDPH

Zege Red Panthers na vier nederlagen

Ook de Red Panthers, onder leiding van Raoul Ehren, kwamen in Antwerpen in actie. Zij verdeelden de punten met Spanje. De Spaanse dames wonnen zaterdag met 2-1 dankzij een doelpunt van voormalig Kampong-speelster Georgina Oliva. Op zondag pakte België met 3-0 de volle buit, de eerste zege na vier nederlagen op rij in de Pro League.

De Engelse heren stegen op de ranglijst van de achtste naar de vierde plaats na twee overwinningen op Frankrijk: 5-4 en 4-1. In de eerste wedstrijd maakten de Fransen een 2-0 ongedaan en bogen vervolgens een 3-2 achterstand om in een 4-3 voorsprong. Toch stond de ploeg van bondscoach Frédéric Soyez met lege handen, omdat Engeland in de laatste vijf minuten nog twee keer scoorde. Een dag later hadden de heren van interim-bondscoach Zak Jones beduidend minder moeite met de Fransen.

Raoul Ehren verloor en won met zijn Belgische dames van Spanje in de Pro League: Foto: FIH/PHDPH

Dames

België – Spanje 1-2
5. Ambre Ballenghien 1-0 (sc)
43. Laura Barrios 1-1
52. Georgina Oliva 1-2

Duitsland – Argentinië 1-2
21. Eugenia Trinchinetti 0-1
41. Viktoria Huse 1-1 (sc)
51. Agustina Gorzelany 1-2 (sc)

Engeland – China* 1-1
39. Tessa Howard 1-0
60. Bingfeng Gu 1-1 (sc)

* China wint na shoot-outs 3-4

België – Spanje 3-0
20. Delphine Marien 1-0
27. Ambre Ballenghien 2-0 (sb)
56. Abi Raye 3-0

Duitsland – Argentinië 1-3
1. Maria Granatto 0-1
11. Jimena Cedres 0-2
26. Nike Lorenz 1-2 (sc)
33. Maria Granatto 1-3 (sc)

Engeland – China 1-3
11. Grace Balsdon 1-0 (sc)
23. Bingfeng Gu 1-1 (sb)
32. Xindan Zhang 1-2
57. Yang Chen 1-3 (sc)

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Dames

Heren

België* – Spanje 3-3
16. Marc Reyne 0-1
39. Marc Miralles 0-2 (sc)
40. John-John Dohmen 1-2
41. Alvaro Iglesias 1-3 (sc)
48. Tom Boon 2-3
56. Tom Boon 3-3

* België wint na shoot-outs 3-2

Engeland – Frankrijk 5-4
2. David Goodfield 1-0
8. Matthew Ramshaw 2-0
23. Victor Charlet 2-1 (sc)
30. Gaspard Baumgarten 2-2
31. Sam Ward 3-2 (sc)
44. Gaspard Baumgarten 3-3
47. Gaspard Baumgarten 3-4
56. Matthew Ramshaw 4-4 (sc)
59. Sam Ward 5-4 (sc)

Duitsland – Argentinië 6-3
3. Nicolas Keenan 0-1 (sc)
14. Tom Grambusch 1-1 (sb)
15. Raphael Hartkopf 2-1 (sc)
20. Thies Prinz 3-1
22. Gonzalo Peillat 4-1 (sc)
42. Gonzalo Peillat 5-1 (sc)
51. Thomas Habif 5-2
52. Thies Prinz 6-2 (sc)
56. Santiago Tarazona 6-3

België – Spanje 5-1
7. Tom Boon 1-0
15. Nelson Onana 2-0 (sc)
28. Tom Boon 3-0
35. Tom Boon 4-0
48. Ignacio Rodriguez 4-1
57. Tanguy Cosyns 5-1

Engeland – Frankrijk 4-1
19. Nicholas Bandurak 1-0 (sc)
24. Nicholas Bandurak 2-0 (sc)
48. David Condon 3-0
49. Timothée Clément 3-1
57. Sam Ward 4-1 (sb)

Duitsland* – Argentinië 1-1
15. Maico Casella 0-1 (sc)
43. Marco Miltkau 1-1

*Duitsland wint na shoot-outs 4-2

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Heren


2 Reacties

  1. robvisser

    Toch wel knap van Annan en China. Het is wellicht een cultuur die beter bij haar past, al deed ze het bij Oranje ook niet verkeerd natuurlijk, wat resultaten betreft. Voor de Duitse dames vrees ik het ergste op het WK. Het is erg wisselvallig en teleurstellend wat ze in de Pro League hebben laten zien. De Spaanse dames hebben qua hockey meer in hun mars dan de Red Panthers, maar ze hebben een behoorlijk gebrek aan scorend vermogen. Het zal dus lastig voor Spanje worden om straks ver te komen in eigen land. Ik verwacht dat de Belgen ook geen WK medaille gaan winnen.

  2. TonvanHelvert

    Knappe overwinning van China op Engeland. Nieuwe impulsen en snel leren zijn hier debet aan. Ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.


Wat vind jij? Praat mee...