Pro League: primeurs voor Engeland, Zuid-Afrika en VS

De dames van Engeland hebben afgelopen weekend hun eerste overwinning in de Pro League geboekt. Het eerste duel met de Verenigde Staten werd met 3-1 gewonnen. De tweede ontmoeting in North Carolina werd beslist na het nemen van shoot-outs. Het gelijke spel na de reguliere speeltijd (2-2) betekende het eerste punt in de Pro League dit seizoen voor de Verenigde Staten.

Bij de heren hield Zuid-Afrika een punt over aan de twee wedstrijden tegen Argentinië, dat de eerste wedstrijd met 4-3 won en een dag later beter was in het nemen van shoot-outs. Ook daar stond het na zestig minuten 2-2. Het was voor het eerst in elf jaar dat Zuid-Afrika in reguliere speeltijd niet verloor van de Zuid-Amerikanen.

Zuid-Afrika was afgereisd naar Argentinië met nul punten in de bagage, omdat de acht voorgaande wedstrijden in Potchefstroom tegen Nederland, India, Frankrijk en Duitsland verloren gingen, soms zelfs met dubbele cijfers.

Punt voor Zuid-Afrika

Zo erg was het in Buenos Aires bij lange na niet. De Zuid-Afrikanen kwamen met name in de tweede ontmoeting met Argentinië, waarin zes groene en vier gele kaarten vielen, goed voor de dag. Zuid-Afrika leek zelfs op weg naar de eerste driepunter van het seizoen, maar een gele kaart in de slotfase van Matthew Guise-Brown kwam de ploeg duur te staan. Een minuut voor tijd maakte Franco Agostini uit een strafcorner de gelijkmaker waarna de Argentijnen beter waren in het nemen van shoot-outs.

Facundo Sarto debuteerde afgelopen weekend voor Argentinië in het eerste Pro League-duel tegen Zuid-Afrika, waarin hij ook een doelpunt maakte. Foto: WorldSportsPics/Rodrigo Jaramillo

Een dag eerder hadden de Argentijnen al kennis gemaakt met de vechtlust van de Zuid-Afrikanen. Hoewel Argentinië al na vijf minuten op een 2-0 voorsprong stond, haakte Zuid-Afrika aan waardoor het duel spannend bleef. Ondanks dat bleef Argentinië steeds aan de goede kant van de score en trok de overwinning over de streep.

Zege en bonuspunt voor Engeland

Net als Zuid-Afrika trokken ook de Engelse dames de oceaan over op zoek naar de eerste punten van het Pro League-seizoen. Engeland startte de landencompetitie in februari met twee nederlagen tegen Argentinië, waarna de duels in en tegen India begin april werden afgelast. Omdat er geen nieuwe datum voor deze confrontatie werd gevonden, kreeg India na overleg zes punten en bleef Engeland met lege handen achter.

Zuid-Afrika pakte in Buenos Aires tegen Argentinië het eerste punt van het Pro League-seizoen. Foto: WorldSportsPics/Rodrigo Jaramillo

Tegen de Verenigde Staten maakte Engeland pas na rust het verschil mede dankzij twee treffers in het tweede kwart. Lorna MacKenzie maakte haar debuut voor de Engelse nationale ploeg. Onlangs veroverde MacKenzie bij het WK onder 21 jaar in Potchefstroom de bronzen medaille.

Ook bij de ploeg van de Verenigde Staten speelden twee speelsters mee die onlangs in Zuid-Afrika deelnamen aan het WK: Ashley Sessa en Alia Marshall. Voor Marshall was het haar debuut voor de A-ploeg van de Verenigde Staten, dat het dit weekend moest doen zonder Sanne Caarls (Bloemendaal) en Ashley Hoffman (HDM). Voormalig Amsterdam-speelster Fusine Govaert maakte wel deel uit van het Amerikaanse team, waarbij aanvoerster Amanda Magadan haar honderdste interland speelde.

In het tweede duel moest Engeland een 2-0 achterstand repareren. Dat lukte pas in het vierde kwart, waarna in de shoot-outs het bonuspunt werd gepakt.

Erin Matson juicht na haar treffer voor de Verenigde Staten tegen Engeland in de Pro League. Foto: FIH

Dames

Verenigde Staten – Engeland 1-3
36. Hollie Pearne-Webb 0-1 (sc)
42. Elena Rayer 0-2
55. Grace Balsdon 0-3 (sc)
60. Erin Matson 1-3

Verenigde Staten – Engeland* 2-2
11. Megan Rodgers 1-0 (sc)
20. Danielle Grega 2-0 (sc)
48. Pippa Lock 2-1
58. Sophie Hamilton 2-2 (sc)

* Engeland wint na shoot-outs 1-3

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Dames

Heren

Argentinië – Zuid-Afrika 4-3
3. Federico Monja 1-0 (sc)
5. Federico Fernandez 2-0
14. Nqobile Ntuli 2-1
38. Lautaro Ferrero 3-1 (sc)
43. Matthew Guise-Brown 3-2 (sc)
43. Facundo Sarto 4-2
48. Matthew Guise-Brown 4-3 (sc)

Argentinië* – Zuid-Afrika 2-2
18. Lautaro Ferrero 1-0 (sc)
36. Nqobile Ntuli 1-1
39. Connor Beauchamp 1-2 (sc)
59. Franco Agostini 2-2 (sc)

*Argentinië wint na shoot-outs 2-1

Bekijk de stand van zaken in de FIH Pro League Heren


Wat vind jij? Praat mee...