Pro League: Groot-Brittannië en Duitsland verdelen zeges

De heren van Groot-Brittannië boekten hun tweede zege in de Pro League door woensdag op het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen met 5-3 te winnen van Duitsland. Bij de dames waren de rollen omgedraaid en versloegen Die Danas de olympisch kampioen met 3-2.

Met een totaal van 26 schoten op doel, 44 cirkelpenetraties, dertien strafcorners en acht doelpunten viel er voor de kijkers veel te genieten bij het herenduel tussen Groot-Brittannië en Duitsland, maar bezorgden deze cijfers de coaches grijze haren. Er ging in defensief opzicht best veel mis bij beide ploegen.

Duitsland minder ervaren

Dat was misschien ook niet zo gek. Groot-Brittannië speelde pas zijn eerste wedstrijd in de Pro League van het jaar. Duitsland had al wel vier duels in de Pro League in de benen, maar was naar Londen afgereisd met een groep spelers waarvan een groot deel nauwelijks internationale ervaring had. Liefst negen spelers in de wedstrijdselectie hadden zeven of minder interlands achter hun naam staan.

Niklas Wellen (Duitsland) wurmt zich langs twee Britse tegenstanders tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Groot-Brittannië en Duitsland in Londen. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Ondanks die onervarenheid kwamen de Duitsers al na 42 seconden op voorsprong. Een van die jongelingen Moritz Rothländer strafte geklungel in de Britse defensie hard af. Even later moest Paul Dösch, ook een van de nieuwe talenten aan Duitse kant, zijn keeper te hulp schieten door de inzet van Zachary Wallace voor de lijn weg te halen.

Defensief steken laten vallen

Ook bij Duitsland was het defensief niet in orde. Zo glipte Liam Ansell tussen twee verdedigers door en tikte hij de bal hoog tegen de touwen: 1-1. Na een pass van Phil Roper legde Sam Ward zijn directe tegenstander met een lichaamsschijnbeweging in de luren en schoot de bal uit de draai op de paal.

Een doelpunt had een mooie beloning geweest voor Ward, die tijdens de Olympic Qualifier tegen Maleisië zwaar hoofdletsel opliep. Ondanks een verminderd gezichtsvermogen keerde hij terug op het hockeyveld. Een gezichtsmasker herinnert aan het vreselijke voorval dat Ward ruim anderhalf jaar geleden overkwam.

Phil Roper in duel met zijn Duitse tegenstander tijdens de Pro League-wedstrijd tussen Groot-Brittannië-Duitsland in Londen. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Britse voorsprong

Nog in het eerste kwart kwam Groot-Brittannië op voorsprong. De strafcorner van Adam Dixon werd eruit gelopen, waarna Ward zijn schot zag geblokt. Wallace pikte de bal op, maar stuitte op keeper Mark Appel. De rebound kwam voor de stick van Brendan Creed die direct de trekker overhaalde voor zijn eerste doelpunt voor Groot-Brittannië.

In het tweede kwart vergrootten de Britten de voorsprong, opnieuw uit een strafcorner. Phil Roper zag zijn inzet vanaf kopcirkel via de stick van de Duitser Mathias Müller in het doel verdwijnen. Na de afslag lag de bal er meteen aan de andere kant in het doel. Opnieuw waren de Britten verdedigend niet doortastend genoeg en daarvan profiteerde Thies Prinz.

Zeven doelpunten voor rust

Daarmee was het doelpuntenfestijn voor rust nog niet voorbij. Christopher Griffiths plukte de bal van de stick van Benedikt Schwartzhaupt en rondde vervolgens koeltjes af. Dösch bepaalde vervolgens de ruststand op 4-3 door de bal uit een strafcorner heerlijk tegen de touwen te slepen. Het was voor de Duitser zijn eerste interlanddoelpunt.

Het derde kwart was nog maar nauwelijks begonnen of er was opnieuw gescoord. Harry Martin tipte de strafcorner van Dixon over keeper Appel in het doel: 5-3. Ondanks kansen voor beide ploegen werd er niet meer gescoord. Het enige opvallende was dat aan het begin van het vierde kwart Duitsland met een man te veel in het veld stond. Vanwege een groene kaart van Raphael Hartkopf hadden de Duitsers met tien man aan de afslag moeten staan, maar er stonden er elf in het veld. Het leverde aanvoerder Tobias Hauke een gele kaart op.

Bekijk de stand van zaken in de Pro League voor heren

Aanvoerder Amelie Wortmann van Duitsland sprint weg van haar Britse tegenstander Shona McCallin. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Duitse dames wel te sterk voor GB

Ondanks de aanwezigheid van routinier Janne Müller-Wieland droeg Amelie Wortmann de aanvoerdersband bij Die Danas. Na een beginfase waarin de kansen schaars waren maar Duitsland beter voor de dag kwam, nam Groot-Brittannië de voorsprong. Na goede aanval over rechts kwam de bal via een Duitse stick bij Sarah Robertson die bij de tweede paal het laatste tikje gaf.

Drie minuten later trok Duitsland de stand gelijk. Charlotte Stapenhorst vroeg met succes een videoreferral aan. De toegekende strafcorner werd in eerste instantie gekeerd door keepster Maddie Hinch. De pas 17-jarige Jette Fleschütz liftte de rebound tegen het net.

Duitsland bovenliggende partij

Na de gelijkmaker nam Duitsland het heft in handen. Ondanks meer balbezit kon de ploeg niet meer dan een tweede strafcorner afdwingen. De inzet vanaf kopcirkel werd er door de Britse verdediging uitgelopen.

Net als bij de heren scoorde Groot-Brittannië direct na rust. Susannah Townsend draaide in de cirkel weg van Franzisca Hauke. De Britse raakte de bal niet lekker, waardoor de bal via een stuit richting het Duitse doel ging. Sarah Jones kruiste de baan van het schot waardoor keepster Julia Sonntag even het zicht op de bal kwijt was: 2-1.

Lara Birkner wordt omsingeld tijdens het Pro League-duel tussen Groot-Brittannië en Duitsland in Londen. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Geen grotere achterstand, maar gelijkmaker

Duitsland ontsnapte aan een grotere achterstand. Isabelle Petter tipte de strafcornervariant net over het doel. Een gele kaart voor Fiona Crackles na een overtreding op Stapenhorst kwam de Britse ploeg duur te staan. Een minuut nadat Crackles plaats had genomen op het strafbankje schoot Lena Micheel de 2-2 binnen.

Crackles voorkwam in het vierde kwart de voorsprong van Duitsland door de inzet van Teresa Martin-Pelegrina te kraken. Niet veel later pakte Pauline Heinz de bal af van haar tegenstander en zette Emma Boermans vrij voor de keeper. Hinch kwam snel en goed uit haar doel waardoor de 2-2 stand op het scorebord bleef staan.

Toch nog zege voor Duitsland

Met nog drie minuten op de klok kreeg Duitsland loon naar werk. In een drukke Britse cirkel schoot Stapenhorst uit een snelle draai raak. Het was voor de Britse coach Mark Hager het signaal om Hinch te wisselen voor een extra veldspeler. Er was echter te weinig tijd om tot een slotoffensief te komen.

Groot-Brittannië-Duitsland 2-3 (1-1)

11.Sarah Robertson 1-0
14.Jette Fleschütz 1-1 (sc)
31.Susannah Townsend 2-1
41.Lena Micheel 2-2
57.Charlotte Stepenhorst 2-3