Pro League: Britse dames ongelukkig, Argentijnse heren effectief

Het kwartje viel vaak de verkeerde kant bij de dames van Groot-Brittannië tegen Argentinië, zeker na de ongelukkige tegentreffer van Agustina Alberttario. In een stroef duel vocht de thuisploeg zich nog goed terug in de wedstrijd en kreeg met de gelijkmaker alsnog loon na werken (1-1). Uiteindelijk werd de shoot-outserie met vier missers uit vijf verloren, waardoor het bonuspunt ging naar de Argentijnse dames. Later op de middag werden de Britse mannen ook niet beloond voor hun goede spel tegen de Argentijnen (2-3).

Kijkend naar de stand in de FIH Pro League – pas één overwinning voor Groot-Brittannië – zou je vooraf een makkelijke overwinning verwachten voor Argentinië, maar Team GB legde de ploeg van bondscoach Carlos Retegui het vuur aan de schenen.

Het leverde een open wedstrijd op, die na het eerste kwart van de grond kwam. Het grootste gevaar kwam voor de rust voornamelijk via de strafcorner. Zo werd een tip-in van Lily Owsley gekeerd door keeper Cristina Cosentino. Aan de andere kant voorkwam lijnstopper Laura Unsworth de openingstreffer van Silvina D’Elia.

Bron: Getty Images

Doortastender

In de tweede helft zette Groot-Brittannië verder aan. De thuisploeg leek in het derde kwart een stuk doortastender dan in de eerste twee kwarten. Het publiek in de Lee Valley Hockey and Tennis Centre zag bijvoorbeeld een strafcorner via de stick van Hannah Martin richting de korte hoek gaan, maar Erica Sanders duwde de bal in de legguard van Cristina Cosentino.

Ondertussen loerde Argentinië op de tegenstoot en scoorde tien minuten voor het einde met wat fortuin de openingstreffer. Agustina Alberttario stoomde op in de cirkel en raakte haar backhand verkeerd, maar de mislukte voorzet verdween via de scheenbeschermer van aanvoerder Hollie Pearne-Webb achter Sabbie Heesh.

Nog geen minuut later had Sarah Robertson de gelijkmaker al op haar stick. Cosentino had echter weinig moeite met haar inzet, waarna de Britten met een extra veldspeler op jacht gingen naar de 1-1. In de overige minuten kwam de thuisploeg lang niet tot scoren, ondanks de gigantische kansen voor onder meer Laura Unsworth en Giselle Ansley.

Uiteindelijk was het alsnog loon na werken: een Britse strafcorner werd slecht weggewerkt, waarna de bal terecht kwam bij Lily Owsley. Zij zorgde uit de draai voor een dikverdiend punt voor de thuisploeg. De shoot-outserie was er eentje van vele missers, waarbij enkel Silvina d’Elia, Julieta Jankunas (beide Argentinië) en Pearne-Webb (Groot-Brittannië) scoorden. Het is alweer het vierde bonuspunt voor de Argentijnse dames in deze Pro League.

Bron: Getty Images

Groot-Brittannië – Argentinië (heren, 2-3)

Bij de heren was het spelbeeld enigszins vergelijkbaar met het eerste duel van de dag: de Britse mannen hadden lang het veldoverwicht, maar moesten toch als eerste een doelpunt incasseren.Het eerste kwart was wat betreft kansen voor Groot-Brittannië. Na een aantal minuten kreeg de thuisploeg de eerste strafcorner, nadat Vivaldi een voorzet van Sam Ward te hoog wegwerkte. Diezelfde Ward schoof de inzet vanaf de rand van de cirkel vervolgens net naast. Later kreeg Forsyth een vrije schotkans met de backhand, maar vond de doelman op zijn weg. Daaruit volgde een strafcorner, die vakkundig gekeerd werd door diezelfde Vivaldi.

Ondanks het Britse veldoverwicht – een balbezit van 72 procent in het tweede kwart – was het Argentinië dat uiteindelijk als eerste tot scoren kwam. De initiële strafcorner van Leandro Tolini werd half gekeerd door George Pinner, waarna Martin Ferreiro met een slim wippertje de 0-1 op het scorebord zette. Voor de rust kregen de Britten genoeg kansen op de gelijkmaker, maar Forsyth en Ward bleven een uitblinkende Vivaldi op hun weg vinden.

Bron: Getty Images

Slap Engels verdedigen afgestraft

Na de rust liepen de efficiënte Argentijnen uit naar een 0-3 voorsprong. Eerst sloeg Mazzilli de eerste kans voor de Argenijnen nog over, waarna de bezoekers een paar minuten later na vier strafcorners op een rij bijna de voorsprong verdubbelde via Tolini. Zijn vierde inzet ging echter net over. Niet veel later was het alsnog raak voor de ploeg van German Orozco: Mazzilli gooide het spel met een splijtende pass open, waarna een voorzet met enig fortuin via Ignacio Ortiz in het doel belandde.

Het ging van kwaad tot erger toen Maico Casella een-op-een met doelman Harry Gibson vrij mocht inschieten voor de 0-3. De wedstrijd leek gespeeld, maar de Pro League heeft bewezen dat drie doelpunten voorsprong geen garantie meer is voor de overwinning, zelfs al zijn er nog maar vijf minuten te spelen. Ward tekende met een rake strafcorner nog voor de aansluitingstreffer, waarna Forsyth uit de tiende Britse strafcorner de 2-3 aantekende. Met nog twee secondes op de klok moest Vivaldi – de uiteindelijke matchwinner – zelfs nog redding brengen voor de overwinning, waardoor de Argentijnen slotoffensief met drie punten afsloten.

 


Wat vind jij? Praat mee...