Pro League: Opnieuw comeback Spanje, USA onderuit tegen NZL

Spanje maakte voor de derde keer een bizarre comeback in de Pro League, ditmaal in Auckland met Nieuw-Zeeland als slachtoffer. De Black Sticks konden na drie kwarten met een 3-1 voorsprong achterover leunen, toen de Zuid-Europeanen wederom toesloegen, zich naar 3-3 speelden en de shoot-outs wonnen. De vrouwen van Nieuw-Zeeland pakten wel de volle winst, met een 3-1 zege tegen Amerika.

De comeback van Spanje is geen toevalstreffer. De ploeg deed het kunstje in de Pro League al eerder tegen België en Nederland. In de laatste minuten scoren en vervolgens de shoot-outs winnen. Spanje heeft van de vijf gespeelde wedstrijden er nog geen een gewonnen, maar verzamelde al zes (bonus)punten, dankzij shoot-outs.

Vrijdagochtend verloor Nieuw-Zeeland de shoot-outs. De Black Sticks keken al gauw tegen een achterstand aan, toen Pau Quemada binnen zestig seconden de score opende. Pas in de slotfase van het tweede kwart kon Nieuw-Zeeland iets terugdoen via veldgoals van Jared Panchia en Stehpen Jenness. In het derde kwart maakte Dylan Thomas het derde doelpunt en leek Nieuw-Zeeland af te stevenen op de eerste Pro-League overwinning.

Zeven minuten voor tijd was het Marc Miralles die de aansluitingstreffer maakte uit een strafcorner, de vierde corner voor de Spanjaarden. In dezelfde minuut maakte Quemada ook de gelijkmaker, waarna beide ploegen zich op konden maken voor shoot-outs. Mario Garin pakte voor Spanje het bonuspunt met twee reddingen. Overigens was de rolverdeling op het WK in India omgekeerd. Toen leidde Spanje met 2-0 in hun laatste pouleduel, maar kwam een ontketend Nieuw-Zeeland alsnog op 2-2, waardoor de Spanjaarden als eerste ploeg het WK moesten verlaten.

Hevige regen, maar winst voor Nieuw-Zeeland

Het duel tussen de dames van Nieuw-Zeeland en Amerika begon twintig minuten later door hevige regenval in Auckland. Het eerste kwart begon desalniettemin vermakelijk. Olivia Merry kreeg twee grote kansen voor de thuisploeg en Amerika mocht drie keer aanleggen voor een strafcorner.

Pas in het tweede kwart werd er gescoord. Merry verzilverde haar derde kans van de wedstrijd. Niet veel later verdubbelde Kirsten Pearce de score. De thuisploeg liep zelfs nog uit naar 3-0, na een benutte strafcorner van Ella Gunson. De enige corner voor Nieuw-Zeeland. In het laatste kwart deed Danielle Grega iets terug voor USA. Na zeven strafcorners kwam de ploeg van Janneke Schopman eindelijk tot scoren. Verder dan 3-1 kwam de ploeg niet.

Het Pro League-duel tussen Nieuw-Zeeland en Amerika. Foto: Phil Walter/Getty Images