Pro League: overgestapte Peillat meteen trefzeker voor Duitsland

Zowel bij de dames als de heren heeft Duitsland de leiding genomen in de Pro League. In Mönchengladbach wonnen Die Danas afgelopen weekend twee keer van de Verenigde Staten, dat voor het eerst dit seizoen in actie kwam en Die Honamas hielden aan de twee confrontaties met Spanje vijf punten over.

Slechts 45 seconden had Gonzalo Peillat nodig om zijn terugkeer op de internationale velden te bekronen met een doelpunt. De Argentijnse strafcornerspecialist debuteerde zaterdag als international van Duitsland.

Duits paspoort

De 29-jarige verdediger, die al zes jaar voor Mannheimer HC speelt, heeft een Duits paspoort en is sinds maart speelgerechtigd voor het nationale team. Peillat speelde al drie jaar niet meer voor Argentinië, waarmee hij in 2016 verrassend olympisch goud won, en kon zodoende de overstap maken naar Duitsland. Het is een pad dat zijn Argentijnse landgenoot Joaquin Menini ook bewandelde. De aanvaller van Rotterdam verdedigde zaterdag opnieuw de kleuren van tegenstander Spanje.

Gonzalo Peillat viert zijn eerste doelpunt als Duits international tijdens de Pro League-wedstrijd met Spanje (2-1) in Mönchengladbach. Foto: FIH

De Duitsers hadden dankzij de snelle treffer van Peillat een droomstart tegen Spanje. Na rust verdubbelde Pinoké-speler Niklas Wellen met een droge knal de voorsprong. In het laatste kwart profiteerde Spanje van een gele kaart van Timur Oruz. In overtal scoorde Ricardo Sanchez uit een strafcorner, maar de twee minuten die nog op de klok stonden waren te weinig om ook de gelijkmaker te forceren.

Doelpunten in slot van duel

Dat lukte de Spanjaarden een dag later wel in een duel waar het publiek lang moest wachten op doelpunten. Pas in het vierde kwart opende Duitsland de score. Opnieuw pushte Peillat raak uit een strafcorner. Twee minuten voor tijd maakte José Basterra gelijk vanaf de kop van de cirkel waardoor shoot-outs noodzakelijk waren. Daarin waren de Duitsers net iets beter en pakten daarmee het bonuspunt.

Gonzalo Peillat krijgt de felicitaties na zijn doelpunt in de tweede Pro League-ontmoeting tussen Duitsland en Spanje (1-1) in Mönchengladbach. Foto: FIH

De Duitse dames, die midweeks al twee wedstrijden hadden gespeeld tegen Spanje en vier punten pakten, troffen met de Verenigde Staten een ploeg die dit seizoen nog niet in actie was gekomen in de Pro League.

VS niet op het WK

De Amerikaansen, met HDM-speelster Ashley Hoffman in de gelederen, speelden in februari wel in het Chileense Santiago de Pan American Cup. Het titeltoernooi eindigde in een teleurstelling. Met een vierde plaats liep de Verenigde Staten een ticket mis voor het WK komende zomer in Nederland en Spanje.

Bij de Duitse dames zat bij beide Pro League-wedstrijden assistent Johannes Schmitz op de bank als bondscoach. Hij verving Valentin Altenburg bij wie corona was vastgesteld. Schmitz zag in het eerste duel dat Die Danas pas in het derde kwart een gaatje wisten de vinden in de Amerikaanse defensie en uiteindelijk met 2-0 wonnen. Een dag was de marge ruimer (4-0) in het voordeel van de Duitse ploeg, maar werd het verschil pas in het laatste kwart gemaakt met drie doelpunten binnen zes minuten.

De Duitse dames wonnen beide Pro League-ontmoetingen met de Verenigde Staten (2-0 en 4-0) in Mönchengladbach. Foto: FIH

De Duitse dames en heren komen pas weer in mei in actie voor de Pro League en dat geldt ook voor de Spaanse heren. De Verenigde Staten speelt komend weekend tegen de Oranje Dames in het Wagener Stadion in Amstelveen.